Mias tullball

Kjendisdamene skal på ball for å nettverke og hylle hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«FULL FEST for kjendisjentene», skriver VG. Det er den alltid tilstedeværende Mia Gundersen Lelienhof som inviterer til dameball. 950 kroner billetten skal kjendisdamene betale for å nettverke og sole seg i glansen av hverandre på Ekebergrestauranten. Og pengene skal, selvsagt, ikke gå til nye kjoler, men til et veldedighetsprosjekt i Thailand.

Ladies only. Og kun for blondiner? På bildene smiler de, stilige og blonde, og mer eller mindre berømte og glamorøse: Henriette Lien (programleder/danser), Pia Haraldsen (sositetspike/komiker), Camilla Bjørn (VG-journalist), Celina Midelfart, Kristin Halvorsen, Siv Jensen, Karita Bekkemellem og Marie Simonsen (politisk redaktør i Dagbladet). Men vops, hva gjør Hege Storhaug på blondinefesten. Finn tre feil: Storhaug er verken blond, glamorøs eller A-kjendis, men derimot kjent som knallhard, sinna kritiker av regjeringens innvandrerpolitikk.

HVA ER FORMÅLET? Mia forklarer:– Hensikten med dette ballet er det at kvinner skal møtes – og hylle hverandre». Kvinner er nemlig ikke kvinner verst, forklarer Mia, og hvem trodde nå egentlig det? Og vi må ikke tro at hvem som helst er invitert. Damene er selvsagt håndplukket, av Hege Storhaug, Anette Stai og en kjekk partyfikser. Og det står på kortet: «Denne invitasjonen er din fordi en spesiell kvinne har anbefalt deg, en flott kvinne som synes du fortjener å bli hyllet».

Festen er altså et ekte kinderegg: Nettverking, veldedighet og hyllest. Det siste først: Hvorfor vil Mia hylle akkurat disse kvinnene når hun ikke engang greier å sette opp gjestelista sjøl? Hva har kvinnene oppnådd sammen som gjør at de fortjener hyllest? Skal de hylles bare for å være kvinner? Hva har Kristin Halvorsen, Celina Midelfart og Pia Haraldsen til felles? Bare at de er kvinner. Og berømte kvinner.

KVINNE-NETTVERK kan selvsagt være nyttig for å oppnå mål og dele kompetanse. Nettverk av kvinner i samme yrke, næring, parti eller på arbeidsplassen, kan være nødvendig og effektivt. Poenget er å søke makt. Poenget med at bare kvinner er med, er at kjønnet er underrepresentert i systemet, har spesielle interesser og prøver å dytte hverandre opp og fram. Ellers har kvinner syklubber som nå kalles vinklubb eller litteraturklubb.

Kjendiskvinner har egne kjendisnettverk. Disse nettverkene er kjendiser som plutselig blir venner med andre kjendiser fordi de har det til felles at de er kjendiser, og dermed bare vil omgås andre kjendiser. Det er større sjanse for at to kjendiskvinner sammen på premiere, blir avbildet stort i Se og Hør enn om man kommer med ei anonym barndomsvenninne.

DEN BERØMTE journalisten og essayisten Nora Ephron sa en gang på 80-tallet at det viktigste resultatet av kvinnebevegelsen er spleisefestene. Mias spleise-kjendishyllest er et salig rør, men blir sikkert hyggelig. Og for Celina Midelfart kan det jo være nyttig å møte noen kvinner, i stedet for alle de halvgamle finansmennene hun omgås.