<strong>GRANSKNING:</strong> USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, trakk seg fra stillingen tidligere i år, etter å ha løyet om kontakt med russiske myndigheter. Foto: AP / NTB Scanpix
GRANSKNING: USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, trakk seg fra stillingen tidligere i år, etter å ha løyet om kontakt med russiske myndigheter. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Michael Flynn nekter å gi fra seg dokumenter til Senatet

Påberoper seg det femte grunnlovstillegget. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Donald Trumps sparkede nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn vil ikke etterkomme anmodningen om å gi fra seg dokumenter til Senatets etterretningskomité.

Flynn påberoper seg retten til å unngå selvinkriminering, en rett som er nedfelt i det femte grunnlovstillegget. Det går fram av et brev fra Flynns advokater til komiteen.

- Ethvert vitnemål han gir, vil kunne blir brukt mot ham, heter det blant annet i brevet.

Etterretningskomiteen har stevnet Flynn og krevd at han må gi fra seg dokumenter som kan kaste lys over den angivelige russiske innblandingen i fjorårets presidentvalg.

- Ingen innrømmelse

Det at Flynn nekter å vitne, utgjør ikke noen form for innrømmelse av å ha gjort noe galt, understreker Flynns advokater i brevet til etterretningskomiteen.

Av brevet går det fram at komiteen ba Flynn opplyse om alle møter og kommunikasjon med russiske tjenestemenn i perioden 16. januar 2015 til 20. januar 2017.

Komiteen ba også Flynn overlevere all arkivert kommunikasjon med Trump-valgkampen som «på noen som helst måte» handlet om Russland.

Immunitet?

Komiteen kan nå prøve å innhente informasjonen den ønsker fra Flynn på egen hånd, for eksempel ved å stevne andre vitner. Komiteen kan også gå rettens vei med mål om å tvinge Flynn til å gi fra seg informasjonen, men en slik prosess kan ta flere måneder.

En annen mulighet er at komiteen gir Flynn immunitet mot hans vitnemål, men dette kan komplisere andre, parallelle etterforskninger av Russland-saken, blant annet den som ledes av spesialetterforsker Robert Mueller.

Skulle Flynn vitne mot immunitet, kan Mueller ikke bruke Flynns vitnemål som grunnlag for en eventuell framtidig tiltale mot Flynn eller andre.

Brede fullmakter

Det var USAs visejustisminister som 17. mai utnevnte Mueller til å etterforske den angivelige russiske innblandingen i presidentvalget i fjor.

om spesialetterforsker har Mueller en stor grad av uavhengighet og fullmakt til å ta ut tiltale.

Flynn fikk sparken under en måned etter han begynte i jobben som president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver. Bakgrunnen var at han ga urik

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer