Michael kan være i live

Piloten Michael Scott Speicher var den første soldaten som ble drept i Gulfkrigen. Men nye kilder hevder at Speicher lever som fange i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Speichers fly ble skutt ned 17. januar 1991 på den første dagen i Gulfkrigen. Han ble erklært død, selv om kroppen aldri ble funnet.

Hadde skutt seg ut

I 1995 ble flyvraket etter Speichers F-18-Hornet fly undersøkt. Da ble det oppdaget at Speicher hadde skutt seg ut av flyet etter at det ble kom ut av kontroll.

Granskerne konkluderte derfor med at den amerikanske piloten sannsynligvis overlevde selve flykræsjet - eller at han i det minste ikke satt i flyet da det traff bakken.

Fra irakisk side ble det overrakt en overall som hadde tilhørt Speicher.

I fjor endret Pentagon overraskende status på Speicher: Fra å klassifisere ham som død, puttet Pentagon ham i kategorien «missing in action». Endringen skjedde etter nye opplysninger fra en irakisk kilde.

I en rapport skriver CIA at de tror at Bagdad kan redegjøre for Speicher, men at irakiske myndigheter holder informasjon tilbake. Tidligere har en avhopper hevdet at han hjalp en skadet amerikansk pilot til Bagdad etter Gulfkrigen. Vedkommende plukket ut Speicher i en fotokonfrontoasjon.

Bekreftes av britisk etterretning

Nå skriver

Washington Times

at britisk etterretning har gitt informasjon til CIA om Speicher. Ifølge de britiske kildene har de fått vite at en amerikansk pilot holdes fanget i Bagdad. Fangen får bare treffe to personer: Saddam Hussein selv og sønnen hans, Uday.

Detaljer i informasjonen har fått Pentagon til å tro at det dreier seg om Speicher, som nå har vært savnet i mer enn 11 år.

Det amerikanske DIA, Defense Intelligence Agency, bekrefter overfor amerikansk presse at de etterforsker Speicher-saken, men vil ikke gi flere opplysninger.

Etter Gulfkrigen ble 21 amerikanske krigsfanger løslatt. Men amerikanerne fikk aldri mer informasjon om sin savnede pilot. Rykter om at Speicher vae i live, ble swn gang avvist som uetterrettelig.

I dag har senator Pat Roberts fra Kansas bedt om at Speicher

får status som krigsfange

i stedet for «missing in action».

En annen senator, Robert C. Smith fra New Hampshire, sier til Washington Times at han har jobbet med Speichers sak i fem år.

- Vi må med stor energi forfølge enhver ledetråd i saken for Speicher og hans families skyld, sier Smith.

Usannsynlig, men mulig

Mange lurer nå på om historien om Speicher kan være plantet av amerikanske kilder i forkant av en eventuell aksjon mot Saddam Hussein.

Forsker Svein Melby ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er skeptisk til historien om at en pilot skal ha vært krigsfange i 11 år. Men han vil ikke utelukke at det kan stemme.

- På meg virker det som en ganske fantastisk historie. Men det kan slett ikke utelukkes at det kan være tilfelle, sier Melby.

Melby viser til at historien er skrevet av journalisten Bill Gertz. Gertz er kjent for å ha svært gode konktakter innen amerikansk etterretning. Han har også tidligere avslørt historier som har virket utrolige, men som raskt har vist seg å være sanne.

For en tid tilbake ble det ramaskrik da det ble kjent at amerikanske myndigheter hadde satt sammen et eget propagandakontor som skulle desinformere både motstandere og allierte i en eventuell krigssituasjon.

- Er det mulig at USA har konstruert historien om Speicher?

- Det er ikke noe nytt at USA bruker desinformasjon i forbindelse med krigsoperasjoner. De bruker medier til å prege debatten, sier Melby. Han tror likevel ikke at amerikanske myndigheter ville konstruere en usann historie for å vinne sympati.

- Dette kan jo brukes begge veier: Det kan være et argument mot regimet eller et forhandlingskort for Irak. Det blir bare spekulasjoner.

SAVNET: Michael Speicher har vært antatt død. I fjor fikk han status som savnet. Nå hevder etterretningskilder at Speicher kan være i live.
GULFKRIGEN var verdens første tv-overførte krig.