VIL IKKE: Ifølge Michael Moore har Donald Trump ikke noe ønske om å bli USAs neste president, selv om han er republikanernes presidentkandidat. Foto: REUTERS / Carlo Allegri / NTB scanpix
VIL IKKE: Ifølge Michael Moore har Donald Trump ikke noe ønske om å bli USAs neste president, selv om han er republikanernes presidentkandidat. Foto: REUTERS / Carlo Allegri / NTB scanpixVis mer

Michael Moore: - Donald Trump ønsket aldri å bli president. Han ville bare ha mer penger

Filmskaperen hevder å sitte på sannheten bak Trumps presidentkandidatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var få som levnet Donald Trump så mye som en ørliten sjanse til å bli republikanernes presidentkandidat, langt mindre USAs president, da han meldte seg på valgkampen i fjor vår.

De siste meningsmålinene viser at han trolig kan se langt etter presidentembetet, og, skal vi tro den kontroversielle dokumentarfilmskaperen Michael Moore, som hevder at alt han skriver er helt sant, er det helt greit for Trump.

«Donald Trump ønsket aldri å bli USAs president. Dette vet jeg», skriver Moore i Huffington Post.

Ville ha mer penger

Ifølge Moore skal alt dreie seg om penger. Trump skal ha vært misfornøyd med betalingen han ble tilbudt som programleder for TV-serien «The Apprentice» på NBC.

INGEN TRUMP-FAN: I juli sa Michael Moore at han trodde Donald Trump kom til å bli USAs neste president, men han er ikke like sikker lenger. Foto:  Joel Ryan / Invision / AP / NTB scanpix
INGEN TRUMP-FAN: I juli sa Michael Moore at han trodde Donald Trump kom til å bli USAs neste president, men han er ikke like sikker lenger. Foto:  Joel Ryan / Invision / AP / NTB scanpix Vis mer

«For å si det enkelt: Han ville ha mer penger. Han hadde luftet ideen om å stille som presidentkandidat, i håp om at det ville styrke hans forhandlingsposisjon. Men han visste, som den selvutnevnte kongen av å få i land avtaler, at å si at du skal gjøre noe ikke er noe verdt, Å GJØRE det er det som får drittsekkene til å høre på deg».

Men NBC reagerte ikke som Donald Trump hadde ventet, mener Michael Moore. Og det kan det nok tenkes at Moore har rett i, uavhengig av hans øvrige påstander.

For i kjølvannet av talen Trump holdt da annonserte sitt kandidatur i juni i fjor, der han kom med svært nedsettende kommentarer om innvandrere til USA fra Mexico, valgte kanalen å avslutte samarbeidet med Trump om «The Apprentice». De avsluttet også samarbeidet om missekåringene Miss USA og Miss Universe.

Ingen vinnersjanser

Ifølge Moore skal dette ha drevet Trumps presidentkampanje videre, med et ønske om å vise andre tv-selskaper hvor mye han var verdt og hvor mange som ønsket ham som deres leder.

«Han visste selvfølgelig at han ikke ville vinne mange (om noen) primærvalg, og han ville definitivt ikke bli republikanernes presidentkandidat, og han ville ALDRI NOENSINNE bli USAs president», skriver Moore.

Moore hevder at Trump skal ha blitt så overrasket av responsen på hans retorikk og kampanje, at han bare fortsatte.

Men Trump har egentlig aldri ønsket å bli USAs president, hevder Moore, og derfor saboterer han nå med vilje sin egen valgkamp.

Angrep soldatforeldre

For den siste tiden har Trump falt dramatisk på meningsmålingene, spesielt i etterkant av at han angrep foreldrene til en drept amerikansk soldat.

Under Demokratenes landsmøte i juli holdt Khizr Khan en rørende tale om sin avdøde sønn, med kona Ghazala ved sin side. Han anklaget Trump, som har tatt til orde for å nekte muslimer innreise til USA, for å opptre fullstendig i strid med prinsippene landet er basert på.

Det førte til at Trump langet ut mot soldatens familie. Han spekulerte i om det var Hillary Clinton som hadde skrevet soldatfarens tale.

Trump fikk usedvanlige lite støtte for angrepet.

Det var heller ikke mye støtte å hente da han for en uke siden, med en kryptisk kommentar, antydet at tilhengere av de amerikanske våpenlovene kunne stoppe Hillary Clinton med våpen.

Trump sa senere at han mente våpenlovtilhengerne måtte organisere seg, men saken bidro uansett ikke til noe løft på meningsmålingene.

Vil ikke bli stemplet som taper

Michael Moore trekker fram disse utspillene og lanserer en teori som «antar at Trump ikke er så dum og gal som han virker».

«Kanskje kortslutningen de siste tre ukene ikke er noen ulykke. Kanskje er alt en del av hans strategi for å komme seg til helvete ut av valgkampen som han aldri hadde planer om å gjennomføre uansett», skriver Moore, og peker på at det siste Trump ønsker er å bli stemplet som en taper.

«Stol på meg. Jeg har møtt fyren. Jeg har tilbragt en ettermiddag med ham. Han ville heller invitert ekteparene Clinton og Obama til sitt neste bryllup, enn å få bokstaven L (loser, journ.anm) brennmerket i pannen sin i sekundene etter at de siste valglokalene har stengt den kvelden, kvelden for den siste episoden av det for evig kansellerte Donald Trump Shit-Show».

Michael Moore er uansett ingen stor fan av Donald Trump, og han fikk en del oppmerksomhet da han i desember i fjor protesterte mot Trump.

For øyeblikket viser gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene at Clinton har opparbeidet seg en ledelse på 5,8 prosentpoeng, ifølge Realclearpolitics.

Så sent som 27.juli viste det samme gjennomsnittet at Trump ledet med 1,1 prosentpoeng, etter å ha gjort et solid byks på meningsmålingene.