ADVARER OM DRIKKEVANN:  En gruppe forskere og leger, ledet av Dr. Dr. Mona Hanna-Attisha ved Hurley Medical Center, har advart om at drikkevannet i Flint, Michigan inneholder for mye bly - og kan være farlig for gravide og småbarn i byen. Foto: Rebecca Cook / Reuters / NTB scanpix
ADVARER OM DRIKKEVANN: En gruppe forskere og leger, ledet av Dr. Dr. Mona Hanna-Attisha ved Hurley Medical Center, har advart om at drikkevannet i Flint, Michigan inneholder for mye bly - og kan være farlig for gravide og småbarn i byen. Foto: Rebecca Cook / Reuters / NTB scanpixVis mer

Michael Moores hjemby ble bildet på en sosial katastrofe. Nå frykter forskere at drikkevannet forgifter småbarn

Slår alarm om for mye bly i drikkevannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin første dokumentarfilm i 1989, viste dokumentarfilmskaper Michael Moore fram massearbeidsløsheten i hjembyen Flint, Michigan. Byen ble bildet på en sosial katastrofe etter at General Motors la ned flere av sine fabrikker i byen og flyttet produksjonen til Mexico.

Og økonomien er fortsatt dårlig. I et håp om å spare penger, byttet byen drikkevannskilde i fjor. Men et nytt forskningsprosjekt slår alarm, og mener at det nye vannet er giftig.

Gruppen av leger og forskere fant nemlig at konsentrasjonen av bly i blodet til barn i Flint, hadde doblet seg etter at byen byttet drikkevannskilde.

- Resultatene er bekymringsfulle og når våre nasjonale retningslinjer sier at primærforebygging er det aller viktigste, og at blyforgiftning er irreversibelt, så må vi si ifra, sier Dr. Mona Hanna-Attisha ved Hurley Medical Center, som ledet forskningen.

Ifølge den lokale mediestasjonen Mlive fraråder legene gravide å drikke vann fra springen, samtidig som de ber folk om å kjøpe blyfilter og sier at morsmelkerstatning ikke må blandes ut med springvann.

Giftig tungmetall Bly er et giftig tungmetall som er spesielt skadelig for foster og små barn. Forskerne som så på vannet i Flint, sammenliknet blodprøver tatt av 1700 barn, i de første ni månedene av 2013 og de første ni månedene i år. I 2014 byttet Flint drikkevannskilde fra Lake Huron til Flint River.

I 2013 hadde 2,1 prosent av barn som var fem år eller yngre, mer enn fem mikrogram bly per liter blod.
I 2015 hadde fire prosent av barna mer enn fem mikrogram bly per liter blod.
I områdene med høyest blynivå, hadde konsentrasjonen steget fra  2,5 percent til 6,3 prosent.

- For mye bly i kroppen kan blant annet føre til skade på de røde blodlegemene og nervesystemet. Hjerneutviklingen hos fostre og små barn er spesielt utsatt for skader forårsaket av bly. Stoffet kan også skade evnen til å få barn, skriver «Er det farlig?», en side Miljødirektoratet drifter for å opplyse om farlige stoffer.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan en høy konsentrasjon av bly i blodet hos barn, også gi lavere IQ. 

- Det er beregnet at en konsentrasjon på 12 mikrogram bly per liter blod i barn er forbundet med 1 prosent reduksjon i IQ, skriver FHI.

- Trussel mot våre barn Byadministrasjonen i Flint skal nå starte en kampanje for å opplyse befolkningen om faren ved høy blykonsentrasjon i vannet. Ordføreren sier at «ikke nok har blitt gjort» for å advare befolkningen om faren ved økt blykonsentrasjon.

DA BYEN FORFALT:  General Motors, et av verdens største bilkonsern, ble stiftet her i Flint i 1908. På 80-tallet ble imidlertid mange av fabrikkene flyttet utenlands, og byen Flint ble hardt rammet. Dokumentfilmskaper Michael Moor laget sin første dokumentarfilm om hvordan tapet av arbeidsplasser skapte en sosial katastrofe i hjembyen hans. Foto: Rebecca Cook / Reuters / NTB Scanpix
DA BYEN FORFALT: General Motors, et av verdens største bilkonsern, ble stiftet her i Flint i 1908. På 80-tallet ble imidlertid mange av fabrikkene flyttet utenlands, og byen Flint ble hardt rammet. Dokumentfilmskaper Michael Moor laget sin første dokumentarfilm om hvordan tapet av arbeidsplasser skapte en sosial katastrofe i hjembyen hans. Foto: Rebecca Cook / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Grunnen til at elvevannet fører til mer blyforgiftning enn vannet fra innsjøen, er ifølge forskerne at elvevannet er mye mer korrosivt. Det er altså surere vann, som tærer mer på rørene og de metallene som er i kontakt med vannet. Rørledninger av bly eller rørdeler av bly, avgir da mer bly i vannet enn de ville gjort med innsjøvannet.

Staten Michigans helsedepartement har utført egne tester av blykonsentrasjonen. De sier de ikke ser noen stor endring, at deres tester er «mer presise», at vannet er trygt og at blykonsentrasjonen er innenfor det som er lovlig. Likevel vurderer ordføreren i Flint endringer.

- Vi må få blyet ut av samfunnet vårt for å stoppe trusselen blyforgiftning er mot våre barn. Jeg er ekstremt bekymret etter å ha hørt legene fortelle at blykonsentrasjonen har økt blant Flints barn, skriver ordfører Dayne Walling i en pressemelding sitert av mlive

- Kan gå konkurs På grunn av byens dårlige økonomi er Flint satt under administrasjon, det staten Michigan kaller en «finansiell nødsituasjon». Byen sliter med økonomien, og å bytte drikkevannskilden tilbake til Lake Huron, kan ifølge lokale medier slå byen konkurs.

En ny rørledning er under utbygging, men den vil ikke være ferdig før til neste år.

I Norge brukes bly i glasur på keramiske produkter og bilbatterier, og ble tidligere også funnet i skjøten på hermetikkbokser. Vi kan også finne bly i gamle rørledninger.