Michael Moores hjemby ble bildet på en sosial katastrofe. Nå frykter forskere at drikkevannet forgifter småbarn

Slår alarm om for mye bly i drikkevannet.

ADVARER OM DRIKKEVANN:  En gruppe forskere og leger, ledet av Dr. Dr. Mona Hanna-Attisha ved Hurley Medical Center, har advart om at drikkevannet i Flint, Michigan inneholder for mye bly - og kan være farlig for gravide og småbarn i byen. Foto: Rebecca Cook / Reuters / NTB scanpix
ADVARER OM DRIKKEVANN: En gruppe forskere og leger, ledet av Dr. Dr. Mona Hanna-Attisha ved Hurley Medical Center, har advart om at drikkevannet i Flint, Michigan inneholder for mye bly - og kan være farlig for gravide og småbarn i byen. Foto: Rebecca Cook / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I sin første dokumentarfilm i 1989, viste dokumentarfilmskaper Michael Moore fram massearbeidsløsheten i hjembyen Flint, Michigan. Byen ble bildet på en sosial katastrofe etter at General Motors la ned flere av sine fabrikker i byen og flyttet produksjonen til Mexico.

Og økonomien er fortsatt dårlig. I et håp om å spare penger, byttet byen drikkevannskilde i fjor. Men et nytt forskningsprosjekt slår alarm, og mener at det nye vannet er giftig.

Gruppen av leger og forskere fant nemlig at konsentrasjonen av bly i blodet til barn i Flint, hadde doblet seg etter at byen byttet drikkevannskilde.

- Resultatene er bekymringsfulle og når våre nasjonale retningslinjer sier at primærforebygging er det aller viktigste, og at blyforgiftning er irreversibelt, så må vi si ifra, sier Dr. Mona Hanna-Attisha ved Hurley Medical Center, som ledet forskningen.

Ifølge den lokale mediestasjonen Mlive fraråder legene gravide å drikke vann fra springen, samtidig som de ber folk om å kjøpe blyfilter og sier at morsmelkerstatning ikke må blandes ut med springvann.

Giftig tungmetall Bly er et giftig tungmetall som er spesielt skadelig for foster og små barn. Forskerne som så på vannet i Flint, sammenliknet blodprøver tatt av 1700 barn, i de første ni månedene av 2013 og de første ni månedene i år. I 2014 byttet Flint drikkevannskilde fra Lake Huron til Flint River.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.