Etter et liv på samfunnets skyggeside, døde David (53) på et av Recoveryakademiets sentre. Nå har sønnen Michaels jakt på sannheten fått Statsforvalteren til å gjenåpne saken.

«Beboer var urolig ved vaktskiftet, og sto i vinduet og rotet med persiennene», skriver en ansatt inn i David Sørensens (53) journal. Det er tidlig morgen på bo- og omsorgssenteret Stensbyhagen på Minnesund. Datoen er 16. april i fjor.

Ingen vet det ennå, men den demente og gjennom mange år rusavhengige David er inne i sine siste timer.

De siste månedene har tilstanden hans blitt stadig verre. Han stapper mat i munnen, men tygger ikke. Personalet har måttet ty til Heimlich-manøveren - å ta grep bakfra rundt magen og presse maten opp – for å hindre at han skal kveles av mat.

Flere ganger har det vært nære på. Likevel har de fortsatt å gi ham mat som er vanskelig å tygge og svelge, som vafler, baguetter og brødskiver.

Så skjer det igjen.

Michaels siste kamp for pappa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo/Minnesund (Dagbladet)

Ved lunsjtider setter David mat i halsen. Den ansatte som er der for å passe på ham, gjør alt hun kan for å få maten opp, men greier det ikke. Hun får hjelp av kolleger, men ingenting ser ut til å nytte.

Da tyr personalet til siste utvei. Klokka 13.01 får Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) en nød-oppringning fra Stensbyhagen.

«Det er masse der. Det er mer mat igjen», sier den ansatte som ringer.

«Ja vel. Puster han selv, eller?», spør AMKs operatør, men svaret er vanskelig å oppfatte.

«Han prøver å nå ...», sier innringeren, men fullfører ikke. Det er for mye å gjøre med å gi førstehjelp til 53-årigen som har satt mat fast i halsen. Nå står det om livet.

«Jeg tror da at du skal legge han i sideleie, og så dunker du i ryggen alt du kan», sier AMKs operatør.

For dem som jobber på spreng for å redde Davids liv, svinger følelsene fra håp til dyp fortvilelse. Minuttene går, mens livet renner ut mellom hendene deres.

Så – endelig – svinger en ambulanse inn i oppkjørselen.

Dødsbudskapet

Senere samme dag fikk 53-åringens sønn en telefon fra politiet. Michael Lybek (nå 28) forsto straks at det gjaldt hans far, David.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer