Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Micheletti vil ikke møte Zelaya

Resultatløst møte fører til isfront mellom kupppresidenten og den avsatte president Zelaya i Honduras.

KUPPET MAKTA: Kupppresidenten Roberto Micheletti vil ikke lengre møte Manuel Zelaya. Foto:     REUTERS/Tomas Bravo/Scanpix
KUPPET MAKTA: Kupppresidenten Roberto Micheletti vil ikke lengre møte Manuel Zelaya. Foto: REUTERS/Tomas Bravo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Honduras kuppresident Roberto Micheletti sier han ikke vil møte den avsatte presidenten Manuel Zelaya, men at Zelaya vil få forlate landet igjen om et annet land gir ham asyl.

Micheletti sier at et møte torsdag mellom en representant for regjeringen og Zelaya i den brasilianske ambassaden ikke førte til noen resultater.

I et intervju med nyhetsbyrået AP fredag sier han at det er opp til honduranske domstoler å ta en endelig beslutning om amnesti for Zelaya.

Zelaya sier at han ikke har noen planer om å forlate Honduras, etter at tidligere i uka kom hjem i all hemmelighet og søkte tilflukt i den brasilianske ambassaden.

Brasils president Lula da Silva sa fredag at Zelaya er velkommen til å bli i den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa så lenge han vil.

Lula fnyste av anklagene til Micheletti om at Brasil støtter Zelaya.

- Jeg kommer ikke til å kommentere stupiditeten til en kuppmaker. Det som er unormalt er ikke at Zelaya er kommet tilbake, men at Micheletti ennå er der, sa han.

Lulas røtter er på venstresiden, selv om han har et godt forhold til USA og til land på alle sider i Latin-Amerika. President Barack Obama har også fordømt kuppet og presser Micheletti til å gi makten tilbake til Zelaya.

FN fordømmer

FNs sikkerhetsråd fordømte fredag kuppregimets avsperring av ambassaden og forlangte at regimet respekterer ambassadens diplomatiske status.

Etter at Zelaya kom tilbake, omringet soldater ambassaden, og i de første dagene kuttet regimet strømmen og vannet og hindret leveranser av mat. Dette er siden opphevet.

Zelaya har også klaget over at ambassaden er blitt bombardert med høye ulyder gjennom høyttalere og gassbomber som har gjort alle syke.

Sikkerhetsrådet uttalte seg ikke om selve kuppet. Å få Zelaya gjeninnsatt overlater til Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Nye protester

Zelaya ba fredag sine tilhengere om å fortsette gateprotestene med krav om at han gjeninnsettes, trass i at de første kontaktene med kuppregimet er i gang.

Han gjorde det klart at samtalene ikke vil føre noe steds hen om ikke de som styrtet ham, gjeninnsetter ham som president.

Flere tusen Zelaya-tilhengere marsjerte gjennom Tegucigalpa igjen fredag med flagg og bannere til støtte for ham.

Hovedstaden var fredag i ferd med å bli mer normal igjen etter flere dager med totalt portforbud som gjorde det vanskelig for folk å skaffe seg mat.

Situasjonen begynner å bli vanskelig for Zelaya som sitter innesperret i ambassaden sammen med familiemedlemmer og et 40-tall medarbeidere og tilhengere og journalister.

De deler på fire rom i ambassaden og sover etter tur på gulvet og to sofaer, mens de rasjonerer det lille de får inn av mat.

Satser på valget

Kupplederne, som er fullstendig isolert etter å ha blitt møtt av en storm av protester og sanksjoner fra det internasjonale samfunnet etter kuppet i juni, satser åpenbart på å holde det gående til det blir avholdt valg i november, et valg Zelaya uansett ikke kunne stille opp i.

De sier at et rettferdig og åpent valg vil tvinge verden til å akseptere at Honduras er et demokrati.

Men Zelaya og mange andre land, inkludert USA, sier at valget ikke er legitimt om ikke Zelaya først blir gjeninnsatt, og derfor ikke vil bli anerkjent.

Men Zelaya har ikke bedt om at valget boikottes, og han har møtt de fire fremste kandidatene i den brasilianske ambassaden.

(NTB)

NEKTER Å FORLATE: Manuel Zelaya nekter å forlate Honduras. Foto: EPA/ANDRES CONTERIS/Scanpix
NEKTER Å FORLATE: Manuel Zelaya nekter å forlate Honduras. Foto: EPA/ANDRES CONTERIS/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling