GRANSKET: Arbeidstilsynet har siden mai i år gransket den verdenskjente restauranten Maaemo i Oslo, og har avslørt at de ansatte ikke har fått lovpålagte overtidstillegget og har hatt 15-timersdager. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet
GRANSKET: Arbeidstilsynet har siden mai i år gransket den verdenskjente restauranten Maaemo i Oslo, og har avslørt at de ansatte ikke har fått lovpålagte overtidstillegget og har hatt 15-timersdager. Foto: Jacques Hvistendal / DagbladetVis mer

Stjernerestaurant ble avslørt av Arbeidstilsynet:

Michelinguiden til Dagbladet: Ulovlige arbeidsforhold får ingen konsekvenser for stjernene

- Vi gir stjerner basert på hva som er på tallerken, svarer Michelinguiden. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Michelinguiden vurderer kvaliteten på maten som blir servert i restauranten, basert på hva som er på tallerkenene», skriver Samuelle Dorol, pressekontakt for Michelinguiden, i en e-post til Dagbladet.

Fredag skrev Dagbladet at Arbeidstilsynet har avslørt det de kaller «omfattende og betydelige» lovbrudd hos stjernerestauranten Maaemo.

Maaemo ligger i Bjørvika, Oslos nye finanssentrum, og restauranten ble verdenskjent da den i 2012 fikk to stjerner i Michelin-guiden, som eneste spisested i Norge. Det var første gang i Norden en restaurant debuterte i guiden med to hele stjerner.

VURDERER IKKE ARBEIDSFORHOLD: Michelinguiden sier til Dagbaldet at de verken har kompetanse eller vilje til å vurdere arbeidsforholdene ved restaurantene de bedømmer. Foto: AFP/Tobias Schwarz/NTB Scanpix 
VURDERER IKKE ARBEIDSFORHOLD: Michelinguiden sier til Dagbaldet at de verken har kompetanse eller vilje til å vurdere arbeidsforholdene ved restaurantene de bedømmer. Foto: AFP/Tobias Schwarz/NTB Scanpix  Vis mer

Ulovlige arbeidsforhold

I februar i år nådde Maaemo en ny milepæl: Da ble restauranten som første norske restaurant noensinne belønnet med matverdenens høyeste utmerkelse: tre stjerner i Michelinguiden. I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang en av Europas heteste kokker.

Arbeidstilsynet har siden mai i år gransket den verdenskjente restauranten Maaemo i Oslo, og har avslørt at de ansatte ikke har fått lovpålagte overtidstillegget og har hatt 15-timersdager.

Dagbladet har sendt utgiveren av Michelinguiden i Paris en rekke spørsmål.

  • Vurderer Michelin-guiden arbeidsforholdene når de bedømmer en restaurant?
  • Hvis de ansatte jobber under ulovlige arbeidsforhold, påvirker det vurderingen?
  • Har Michelin-guiden noen retningslinjer for hvordan de mener arbeidsforholdene på restaurantene bør være?
FEIRET MED CHAMPAGNE: I februar i år nådde Maaemo en ny milepæl: Da ble restauranten som første norske restaurant noensinne belønnet med matverdenens høyeste utmerkelse: tre stjerner i Michelinguiden. FOTO/VIDEO: BKØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

- Har ikke kompetanse

Michelin-guiden svarte per e-post:

«Michelinguiden vurderer kvaliteten på maten som blir servert i restauranten, basert på hva som er på tallerkenene. Vår rolle er ikke å være en erstatning for offentlige myndigheter», svarer Samuelle Dorol, pressekontakt for Michelinguiden til Dagbladet.

Dagbladet sendte ny e-post til Michelinguiden, og spurte:

«Hvis jeg forstår deg riktig, betyr det at arbeidsforholdene for de ansatte som lager maten ikke har betydning for Michelins vurdering? Selv om forholdene er ulovlige?»

LOVER Å RYDDE OPP: Daglig leder for Maaemo, Esben Holmboe Bang, sa til Dagbladet sist mandag at de har ryddet opp i ulovlighetene som ble avslørt ved luksusrestauranten. Her fra da Bang fikk tre stjerner.  
LOVER Å RYDDE OPP: Daglig leder for Maaemo, Esben Holmboe Bang, sa til Dagbladet sist mandag at de har ryddet opp i ulovlighetene som ble avslørt ved luksusrestauranten. Her fra da Bang fikk tre stjerner.   Vis mer

«Våre inspektører er Michelin-ansatte, som har gjestfrihet som fagfelt. De her verken ekspertisen, eller kompetansen til å erstatte juridiske myndigheter», svarer Dorol i en ny e-post.

Flere tatt for lovbrudd

Maaemo-restauranten er ikke den eneste Michelin-restauranten som har blitt avslørt for å behandle de ansatte dårligere enn det loven krever.

I november avslørte den britiske avisa The Guardian at stjernekokken og tv-kjendisen Michel Roux Jr hadde betalt flere av sine ansatte langt under den lovpålagte minstelønnen.

«Vil disse avsløringene forandre deres vurderinger av de omtalte restaurantene?», spurte Dagbladet Michelin-guiden.

Michelinguiden svarte ikke på spørsmålet.

Sist fredag ga Arbeidstilsynet Maaemo frist til 13. februar 2017 til å rydde opp i de ulovlige forholdene.

Daglig leder for Maaemo, Esben Holmboe Bang, sa til Dagbladet sist mandag at de har ryddet opp i ulovlighetene som ble avslørt ved luksusrestauranten.