Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjernerestaurant ble avslørt av Arbeidstilsynet:

Michelinguiden til Dagbladet: Ulovlige arbeidsforhold får ingen konsekvenser for stjernene

- Vi gir stjerner basert på hva som er på tallerken, svarer Michelinguiden. 

GRANSKET: Arbeidstilsynet har siden mai i år gransket den verdenskjente restauranten Maaemo i Oslo, og har avslørt at de ansatte ikke har fått lovpålagte overtidstillegget og har hatt 15-timersdager. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet
GRANSKET: Arbeidstilsynet har siden mai i år gransket den verdenskjente restauranten Maaemo i Oslo, og har avslørt at de ansatte ikke har fått lovpålagte overtidstillegget og har hatt 15-timersdager. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Michelinguiden vurderer kvaliteten på maten som blir servert i restauranten, basert på hva som er på tallerkenene», skriver Samuelle Dorol, pressekontakt for Michelinguiden, i en e-post til Dagbladet.

Fredag skrev Dagbladet at Arbeidstilsynet har avslørt det de kaller «omfattende og betydelige» lovbrudd hos stjernerestauranten Maaemo.

Maaemo ligger i Bjørvika, Oslos nye finanssentrum, og restauranten ble verdenskjent da den i 2012 fikk to stjerner i Michelin-guiden, som eneste spisested i Norge. Det var første gang i Norden en restaurant debuterte i guiden med to hele stjerner.

VURDERER IKKE ARBEIDSFORHOLD: Michelinguiden sier til Dagbaldet at de verken har kompetanse eller vilje til å vurdere arbeidsforholdene ved restaurantene de bedømmer. Foto: AFP/Tobias Schwarz/NTB Scanpix 
VURDERER IKKE ARBEIDSFORHOLD: Michelinguiden sier til Dagbaldet at de verken har kompetanse eller vilje til å vurdere arbeidsforholdene ved restaurantene de bedømmer. Foto: AFP/Tobias Schwarz/NTB Scanpix  Vis mer

Ulovlige arbeidsforhold

I februar i år nådde Maaemo en ny milepæl: Da ble restauranten som første norske restaurant noensinne belønnet med matverdenens høyeste utmerkelse: tre stjerner i Michelinguiden. I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang en av Europas heteste kokker.

Arbeidstilsynet har siden mai i år gransket den verdenskjente restauranten Maaemo i Oslo, og har avslørt at de ansatte ikke har fått lovpålagte overtidstillegget og har hatt 15-timersdager.

Dagbladet har sendt utgiveren av Michelinguiden i Paris en rekke spørsmål.

  • Vurderer Michelin-guiden arbeidsforholdene når de bedømmer en restaurant?
  • Hvis de ansatte jobber under ulovlige arbeidsforhold, påvirker det vurderingen?
  • Har Michelin-guiden noen retningslinjer for hvordan de mener arbeidsforholdene på restaurantene bør være?
FEIRET MED CHAMPAGNE: I februar i år nådde Maaemo en ny milepæl: Da ble restauranten som første norske restaurant noensinne belønnet med matverdenens høyeste utmerkelse: tre stjerner i Michelinguiden. FOTO/VIDEO: BKØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

- Har ikke kompetanse

Michelin-guiden svarte per e-post:

«Michelinguiden vurderer kvaliteten på maten som blir servert i restauranten, basert på hva som er på tallerkenene. Vår rolle er ikke å være en erstatning for offentlige myndigheter», svarer Samuelle Dorol, pressekontakt for Michelinguiden til Dagbladet.

Dagbladet sendte ny e-post til Michelinguiden, og spurte:

«Hvis jeg forstår deg riktig, betyr det at arbeidsforholdene for de ansatte som lager maten ikke har betydning for Michelins vurdering? Selv om forholdene er ulovlige?»

LOVER Å RYDDE OPP: Daglig leder for Maaemo, Esben Holmboe Bang, sa til Dagbladet sist mandag at de har ryddet opp i ulovlighetene som ble avslørt ved luksusrestauranten. Her fra da Bang fikk tre stjerner.  
LOVER Å RYDDE OPP: Daglig leder for Maaemo, Esben Holmboe Bang, sa til Dagbladet sist mandag at de har ryddet opp i ulovlighetene som ble avslørt ved luksusrestauranten. Her fra da Bang fikk tre stjerner.   Vis mer

«Våre inspektører er Michelin-ansatte, som har gjestfrihet som fagfelt. De her verken ekspertisen, eller kompetansen til å erstatte juridiske myndigheter», svarer Dorol i en ny e-post.

Flere tatt for lovbrudd

Maaemo-restauranten er ikke den eneste Michelin-restauranten som har blitt avslørt for å behandle de ansatte dårligere enn det loven krever.

I november avslørte den britiske avisa The Guardian at stjernekokken og tv-kjendisen Michel Roux Jr hadde betalt flere av sine ansatte langt under den lovpålagte minstelønnen.

«Vil disse avsløringene forandre deres vurderinger av de omtalte restaurantene?», spurte Dagbladet Michelin-guiden.

Michelinguiden svarte ikke på spørsmålet.

Sist fredag ga Arbeidstilsynet Maaemo frist til 13. februar 2017 til å rydde opp i de ulovlige forholdene.

Daglig leder for Maaemo, Esben Holmboe Bang, sa til Dagbladet sist mandag at de har ryddet opp i ulovlighetene som ble avslørt ved luksusrestauranten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling