GIR OPP: Mange på høyresida i det republikanske partiet hadde håpet at populisten Michelle Bachmann kunne samle kristenkonservative velgere, men republikanerne i Iowa hadde liten tro på den norskættede fembarnsmoren fra Minnesota. Foto: Andrew Burton / AFP / SCANPIX
GIR OPP: Mange på høyresida i det republikanske partiet hadde håpet at populisten Michelle Bachmann kunne samle kristenkonservative velgere, men republikanerne i Iowa hadde liten tro på den norskættede fembarnsmoren fra Minnesota. Foto: Andrew Burton / AFP / SCANPIXVis mer

Michelle Bachmann trekker seg fra valgkampen

Trodde Gud skulle gi henne seier, men måtte gi opp etter å ha fått bare 6000 stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Republikaneren Michele Bachmann (55) trekker seg fra presidentvalgkampen. Det kunngjorde hun på en pressekonferanse klokka 17 norsk tid.

- I går kveld sa folket i Iowa klart ifra, så jeg har besluttet å tre tilside, sa Bachmann.

Avgjørelsen kommer etter en elendig valgdag i Iowa, der hun bare klare å karre til seg fem prosent av stemmene i nominasjonsvalget. Hun hevdet først at hun skulle fortsette valgkampen, men det ble raskt kjent at hun hadde avlyst en valgkampreise til delstaten Sør-Carolina, før hun kalte inn til et siste krigsråd i ettermiddag norsk tid.

Kall fra Gud Den norskættede kongressrepresentanten, sterkt knyttet til Tea Party-bevegelsen, har preget kandidatdebattene med religiøse referanser, aggressiv utenrikspolitikk og populisme spisset inn mot Obamas helsereform. Pakken var ventet å appellere til mange på høyresida i det republikanske partiet.

Bachmann hadde god framdrift da hun vant den uformelle men viktige avstemningen på Ames Straw Poll-tilstelningen i Iowa i august i fjor, men som flere av de andre Mitt Romney-rivalene har hun falt raskt på meningsmålingene etter noen uker i rampelyset.

I flere intervjuer har hun fortalt at hun følte Gud ba henne stille i valget, og mens hun de siste dagene lå an til et elendig utfall i Iowa, uttalte hun at hun håpet på et «mirakel». Men hun ble altså ikke bønnhørt, verken hos høyere makter eller hos Iowa-velgerne.

Perry neste? Også kandidaten Rick Perry så i dag først ut til å avlyse videre valgkamparrangementer.

VINNEREN: Mitt Romney halte i land en ekstremt knapp seier over rivalen Rick Santorum i natt.Foto: Rick Wilking / REUTERS / SCANPIX
VINNEREN: Mitt Romney halte i land en ekstremt knapp seier over rivalen Rick Santorum i natt.Foto: Rick Wilking / REUTERS / SCANPIX Vis mer

- Etter velgernes beslutning i Iowa, har jeg bestemt meg for å returnere til Texas, vurdere resultatene fra valget og se på om det er noen vei framover for meg i denne valgkampen, sa han til mediene i dag tidlig.

Men omtrent samtidig som Michele Bachmann holdt sin pressekonferanse - og kanskje på grunn av den - tvitret Texas-guvernøren at han likevel er tilbake i valgkampen og skal til delstaten Sør-Carolina, som holder valg 21. januar.

Perry hadde sin periode med høy oppslutning på meningsmålingene. Men han mistet piffen etter å ha gjort det dårlig i direktesendte tv-debatter, blant annet med sitt famøse jernteppe - og endte med bare ti prosent av stemmene i Iowa i natt.

Storeslem i sikte Romney vant med bare åtte stemmer foran erkekonservative Rick Santorum, som presterte over all forventning i Iowa.

- Bra jobba, la oss gjøre det en gang til, sa Romney til valgkampstaben sin da han gikk ombord i flyet på vei til New Hampshire i dag.

Noen av valganalytikerne mener det ville vært til Romneys fordel at både tredjemann Ron Paul og flere av de kristenkonservative kandidatene ble med videre i valgkampen en periode. Disse slåss i praksis om velgere som uansett ikke foretrekker Romney, og splitter denne gruppen mellom seg uten at noen klar utfordrer trer fram.

USIKKER: Rick Perry kom på femteplass i Iowa og dro i dag hjem til Texas, før han etter Bachmanns kunngjøring likevel valgte å fortsette valgkampen.
USIKKER: Rick Perry kom på femteplass i Iowa og dro i dag hjem til Texas, før han etter Bachmanns kunngjøring likevel valgte å fortsette valgkampen. Vis mer

Men om flere kandidater nå faller fra, kan det gjøre at velgerne deres samler seg rundt Rick Santorum eller Newt Gingrich. På den andre siden har Romney nå en unik mulighet til å ta storeslem -  å vinne i to delstater på rad og vokse seg så stor som favoritt at han punkterer konkurrentene.

Begge de fremste rivalene ligger langt bak Romney på meningsmålingene i New Hampshire, som avholder primærvalg allerede 10. januar, mens resultatet kan være mer åpent i Sør-Carolina, den tredje delstaten i racet mot nominasjonen.

Romney fikk i dag også støtten til John McCain, som vant nominasjonen på bekostning av Romney - men tapte mot Obama - i 2008.