Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Michelle» herjer i Karibia

Som den verste orkanen på over femti år raser «Michelle» nå over Cuba. Orkanen beveger seg mot Bahamas og Bermuda. Fidel Castro sammenlikner orkanen med USAs invasjon i 1961.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndigheter og innbyggere på Cuba har i dagesvis forberedt seg på det som var ventet å være den verste orkanen som ville ramme øya på over femti år. Også andre karibiske øyer, samt Florida, trues av «Michelle»s herjinger.

Uværet slo inn fra Grisebukta sør på øya, og den cubanske presidenten Fidel Castro sammenliknet på en pressekonferens orkanen med den amerikanske invasjonen i 1961.

- Vårt folk er velorganisert og har erfaring med slikt. Det viktigste er å forsøke å holde antallet omkomne nede, sa Castro.

750 000 evakuert

I går satte orkanen, som har fått navnet «Michelle», inn over Castros revolusjonsøy med ekstrem vind og regn. Vindkastene ble på det meste målt til over 200 kilometer i timen, men skal nå ligge på rundt 100 til 120 kilometer i timen.

Cubas hovednæringer, agrokultur og turisme, har blitt hardest rammet av «Michelle».

Over 750 000 cubanere har blitt evakuert, og bygninger over hele øya har blitt forsterket for å tåle sterk vind. Turister har tidligere blitt fraktet fra avsidesliggende områder inn til hoteller i sentrum av Cubas hovedstad Havanna. Studentbyer på den sørlige halvøya Zapata har også blitt evakuert.

Alle internasjonale flyavganger og annen offentlig transport har også blitt innstilt. I tillegg har elektrisiteten i hovedstaden blitt kuttet i frykt for kortslutning ved at trær faller over ledninger, og telefonforbindelsen er nede.

Det ser foreløpig ikke ut til at skadene blir fullt så store som fryktet, men ved siden av svikten i kommuniksajonen meldes det om at flere bygninger har kollapset.

Ifølge BBC ser nå vindstyrken til å avta noe over Cuba, ettersom orkanen beveger seg videre.

CNN rapporterer imidlertid at «Michelle» har brått endret retning, noe som skaper problemer for naboprovinser nordøst for Havanna.

Disse provinsene trodde de skulle gå klar av orkanen, og evakueringsarbeidet har derfor ikke vært særlig organisert. Nå må flere mennesker evakueres.

Værobservatører og orkanforskere har allerede utstedt orkanvarsel for Bahamas og Bermuda, samt stormvarsel for Florida.

HAVANNA: «Michelle» herjer nå Cuba.Foto: SCANPIX/AP
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
FLORIDA: Palmene i Key West i Florida kjemper også mot vinden.Foto: SCANPIX/AP

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!