HYLLES: Hillary hyller Michelle Obama for å løfte frem kvinners rettigheter under møtet med velgere i North Carolina. Video: CNN Vis mer

Presidentvalg i USA

Michelle Obama hyllet av Clinton da de sto sammen for første gang. Så gikk hun til angrep på Donald Trump

Førstedamen og presidentkandidaten sammen i den viktige delstaten Nord-Carolina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WINSTON-SALEM, NORD-CAROLINA (Dagbladet): Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton og førstedame Michelle Obama sto i dag på scenen sammen for første gang i presidentkampanjen.

Det er tolv dager igjen til presidentvalget, og Michelle Obama har vist seg å være svært nyttig så langt som medhjelper for Clinton med sine tydelige angrep på motkandidaten Donald Trump (70).

Hillary Clinton feiret selv sin 69-årsdag onsdag, og kunne neppe fått en bedre gave på etterskudd enn selskap av populære Obama.

Populær

Michelle Obama en meget populær figur blant demokrater og USAs befolkning generelt. De første stilte seg i kø utenfor basketballarenaen ved universitetet i Winston-Salem allerede klokka 22.00 onsdag kveld, over 16 timer før Clinton og Obama kom på scenen.

Stemningen var elektrisk før de to kom på scenen, og publikum her er større enn det Clinton vanligvis trekker.

STØTTE:: Hillary Clinton fikk en god klem av Michelle Obama da de gikk på scenen i Nord-Carolina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STØTTE:: Hillary Clinton fikk en god klem av Michelle Obama da de gikk på scenen i Nord-Carolina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er fantastisk å være her i denne vakre byen i denne spesielle tida. Det blir ikke bedre enn å være her med vår mest fantastiske førstedame Michelle. Vi trenger stemmen hennes mer nå enn noensinne, sier Clinton til gigantisk jubel fra publikum.

Dagens velgermøte skjer i byen Winston-Salem i den svært viktige vippestaten Nord-Carolina. Delstaten, med sine 15 valgmenn, er pekt ut som en stat Donald Trump må vinne for å i det hele tatt ha en sjans i presidentvalget. Den skalpen vil gjerne Clinton-kampanjen ta.

- Hun har gjort oss så stolte

Michelle Obama blir kalt Hillary Clintons ikke fullt så hemmelige våpen. Hun er en av få republikanernes presidentkandidat Donald Trump nærmest ikke har turt å slå tilbake mot, selv om han tidligere i uka kalte de som styrer landet for babyer. Michelle Obama blir likevel omtalt som urørlig av amerikansk presse.

- Verdighet og respekt for jenter er også på stemmeseddelen i dette valget. Jeg vil takke vår førstedame for forsvaret av det. Det er så mange ting jeg beundrer ved henne. Hun minner oss på å jobbe hardt, bevare verdiene, være snille med hverandre og aldri slutte å kjempe for det vi tror på, sier Clinton.

Hun hyllet Obama for talen under landsmøtet i sommer og hennes mange taler hun har holdt så lang.

HYLLET HILLARY: Førstedame Michelle Obama pekte ut den hun mener skal bli ny president i USA.. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HYLLET HILLARY: Førstedame Michelle Obama pekte ut den hun mener skal bli ny president i USA.. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Finnes det noen mer inspirerende enn Michelle Obama? Hun har gjort oss så stolte, og hun og presidenten har vært så gode venner for meg og familien min.

- Jeg sto med Donald Trump på debattscenen i fire timer. Det beviser at jeg har utholdenheten til å bli president, sa hun og siktet til Trumps angrep.

Gikk til Trump-angrep

- Hillarys hyllest til meg var overveldende. Jeg vil takke henne. Det kreves mye sjenerøsitet for å gjøre det Hillary har gjort i livet og karrieren. For de som lurer: Hillary Clinton er min venn, sier Michelle til øredøvende jubel fra den fulle arenaen.

- Noen sier det er historisk at en førstedame er så aktiv i en presidentkampanje. Det er kanskje sant. Det som også er sant, er at dette er et valg vi aldri har sett før. Derfor er jeg her. Jeg er her først og fremst fordi vi aldri har hatt en mer kvalifisert og forberedt kandidat. Hun er mer kvalifisert enn noen andre, og tilfeldigvis er hun kvinne, sier Obama.

TIL ANGREP: Michelle Obama angriper Donald Trumps påstand om at valget er arrangert Video: CNNVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- Dette valget er også historisk, fordi vi aldri har hatt to kandidater med så forskjellige visjoner for landet. Hva slags kandidat har en visjon og håpløshet og elendighet, om at landet er svakt og kaotisk, om at medborgere er en trussel?

- Denne kandidaten ber oss om å bygge murer og være redde, sier Michelle Obama.

Som vanlig kom hun med et kraftig angrep på Donald Trump uten å nevne navnet hans.

- Vi vil ha en president som tar denne jobben på alvor, og som har temperamentet i orden. En du kan stole på med atomvåpenkoden. Jeg tenker på barna mine og hva slags president de skal ha. Jeg mener med hele mitt hjerte at Hillary Clinton blir den presidenten.

Avgjørende vippestat

En av de viktigste velgergruppene for Clinton å overbevise i Nord-Carolina er afroamerikanere, og spesielt unge. Det er neppe tilfeldig at Universitetet i Winston-Salem er åsted for dagens store velgermøte. Universitetet var et av de første som tok inn svarte studenter, før det ble en lovfestet rettighet.

gjennomsnittet av meningsmålingene er det nærmest dødt løp mellom Clinton og den republikanske motkandidaten Trump i delstaten. Barack Obama vant Nord-Carolina i 2008, mens han tapte her mot Mitt Romney i 2012.

UT MOT TRUMP: USAs førstedame Michelle Obama tok av silkehanskene og langet ut mot Donald Trump forrige gang hun talte med Hillary. Video: CNN Vis mer Vis mer

Clinton omtalte årets valg som det viktigste noensinne på scenen i Winston-Salem.

- Tror du på klimaendringer, og innvandring som holder familier sammen, må du stemme på oss. Rettigheter for homofilt ekteskap står også på spill, sa Clinton og gjentok løftet om billigere universitetsutdannelse.

- Vi kan få millioner ut i jobb, og få en mer konkurranserettet økonomi.

Samtidig som Clinton holder møte i Nord-Carolina i dag, holdt Donald Trump tre arrangementer i den viktige vippestaten Ohio, der den republikanske kandidaten ligger godt an.