Michelle Obama sjarmerte i siste sekund

- Jeg har en god følelse, sa Michelle til Dagbladet.no inne i valglokalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WEST DES MOINES (Dagbladet.no): Minutter før det spesielle nominasjonsvalget i Iowa ble satt i gang, dukket Michelle Obama opp i valglokalet på Valley High School i West Des Moines for å gjøre den aller, aller siste etappen av en heseblesende valgkamp for Barack Obama i delstaten.

Det strømmet på med folk i lokalet, og parkeringsplassen utenfor var i ferd med å bli fylt opp av engasjerte demokrater som vil delta i utvelgelsen av partiets kandidat. Det luktet rekordoppslutning.

- Hva synes du om oppmøtet?

- Det er vanskelig for meg å si noe sikkert. Jeg har aldri vært på caucus før, men folk forteller til meg at dette ser ut som bra oppslutning, sa Obama til Dagbladet.no.

- Hva sier magefølelsen deg akkurat nå?

- Jeg har en god følelse. Jeg er avslappet, hevdet kvinnen som i enhver offentlig sammenheng nå blir presentert som «Den neste førstedamen i USA».

Til en velger ga hun imidlertid yttrykk for en god porsjon nervøsitet på egne og ektemannens vegne.

- Dette er i hvert fall bedre enn å bli sittende på hotellrommet og vente, fortalte Michelle Obama.

Hun smilte bredt, trykket hender og takket for støtten til alle demokrater innen rekkevide før de satte igang valgritualet, eller rettere sagt forestillingen.

HADDE RIKTIG MAGEFØLELSE: Michelle Obama brukte de siste minuttene før det var for sent til å snakke med demokrater på Valley High School, der Dagbladet.no fulgte thrilleren på nært hold. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
HADDE RIKTIG MAGEFØLELSE: Michelle Obama brukte de siste minuttene før det var for sent til å snakke med demokrater på Valley High School, der Dagbladet.no fulgte thrilleren på nært hold. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Kom hit! Én mer til Hillary, kom igjen!

I lokalet Dagbladet.no fulgte, ett av 1784, viste oppmøtet seg raskt å være nesten doblet fra forrige nominasjonsvalg i 2004. Blant 491 frammøtte viste det seg å være 181 som registrerte seg som demokrater samme dag, noe som tyder på at dette valget engasjerer flere enn noensinne.

Valgordningen for demokratene i Iowa er så langt fra et norsk stemmeurne-system som det går an å komme.

Først deler alle seg inn i grupper - fysisk i lokalet - etter hvilken kandidat de støtter, mens de som ikke har bestemt seg er en egen gruppe. Deretter faller de gruppene som utgjør mindre enn 15 prosent av de frammøtte fra - men gruppemedlemmene har ennå muligheten til å flytte seg til andre kandidaters leire.

Og ikke tro at dette går rolig for seg. Roping, latter, applaus, slagord, hektisk lobbyvirksomhet, humoristisk "sabotasje" og bestikkelser i form av påsmurte rundstykker eller godteri er en selvfølgelig del av prosessen.

Valgformannen dirigerer showet, forsøksvis, ropende i en plastmegafon

En første anslagsvis telling av gruppene viste at Joe Biden-supporterne på Valley High School ikke var mange nok til å gjelde, og da brøt kaoset løs for alvor. De som valgte å bli igjen istedet for å gå slukøret hjem ble fritt vilt for de andre kandidatenes fans.

- EDWARDS, EDWARDS, EDWARDS! Kom over hit!

- Obama! Fired up - ready to go! Fired up, ready to go!

En representant for hver av leirene fikk etter hvert gå opp på en stol i rommet og holde et siste politisk innlegg mens gruppene slåss om å juble høyest, alt i henholdt til et mildt sagt komplisert reglement.

Bevegelse i rommet fra en side til en annen utløser triumferende utrop.

- Vi har to nye her! Vi fikk to stykker over til oss!

- Hvordan i all verden?

Så startet kjøpslåing mellom lokale valgkampsjefer, og på et tidspunkt prøvde lederne i Hillary Clinton-gruppa blant annet å overtale seks av sine medlemmer til å gå over til joe Biden-leiren for å gjøre Biden gjeldende, men bare for å forhindre at de skuffede Biden-tilhengerne ikke gikk over til Obama-gruppa i samlet flokk. 

Akkurat det mislyktes, og blant andre Bidens valgkampboss i distriktet ruslet over til det andre mente var helt feil hjørne.

- Hvordan i all verden kan du gå over fra Biden - en konservativ, bra fyr, til en flip-floper som Obama?!, sa Hillarys mann.

Fekting med armer, frustrasjon og nølende førstegangsvelgere lagde et salig kaos i lokalet, men følelsen av at Obama kom til å bli seierherren ikke bare her, men i hele delstaten, spredde seg.

Et brett med fristende snitter fra Hillarys fotsoldater, eller var det den høylydte Edwards-klanen, var til liten nytte.

Slik ble stemmetallet på Valley High School. (Hvordan demokratene klarte å få oversikt til slutt, framstår som noe uklart for Dagbladet.no):

Obama: 164 stemmer (= 3 delegater)

Clinton: 104 stemmer (= 2 delegater)

Edwards: 86 stemmer (= 2 delegater)

Bill Richardson: 69 stemmer (= 1 delegat)

<B>ÅÅH, KOM IGJEN\'A:</B> Hillary Clintons lokale valgkampsjefer prøver å argumentere for at Joe Biden-gjengen burde komme over til deres side.
<B>RESULTATET:</B> Obama ble soleklar vinner på Valley High, og etter at fordelingsnøkkelen var anvendt ble han tildelt tre delegater mot Clinton og Edwards\' to hver.
<B>HUSKESTUE:</B> For utenforstående kan nominasjonsvalget i Iowa tidvis fortone seg mer som et utdrikningslag enn som utvelgelsen av USAs presidentkandidater.
<B>FEM! VI TRENGER FEM TIL!</B>: Joe Biden-leiren er i trøbbel, de gjelder ikke.