Michelle Obama viste muskler i sluttspurten

Men førstedamen kan ikke redde dagen for demokratene.

GITT OPP ALLEREDE? Michelle Obama gjorde i kveld sitt beste for å overbevise velgere som ikke har bestemt seg om å gå for majoritetsleder Harry Reid (t.v.) og hans partifeller. Foto: RICK WILKING / REUTERS / SCANPIX
GITT OPP ALLEREDE? Michelle Obama gjorde i kveld sitt beste for å overbevise velgere som ikke har bestemt seg om å gå for majoritetsleder Harry Reid (t.v.) og hans partifeller. Foto: RICK WILKING / REUTERS / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): - Mannen min kan ikke gjøre dette aleine, sa Michelle Obama fra talerstolen på Canyon Springs High School i Las Vegas i kveld.

Hun siktet ikke til at hun er nødt til å bistå presidenten i valgkampen, men prøvde å overbevise desillusjonerte Obama-velgere om stille opp for å hindre at hans allierte blir kastet ut i hopetall av kongressen i morgen.

Blant dem er Senatets majoritetsleder Harry Reid fra Nevada, som førstedamens nest siste valgkampoppdrag var et forsøk på å redde. Reid ligger såpass leit til på meningsmålingene - rundt 2,5 prosentpoeng bak republikaneren Sharron Angle, at han i kveld dro fram referanser til sin fortid i bokseringen.

- Jeg har sloss for Nevada hele livet, men vet dere, jeg er ikke ferdig med å slåss, sa senatoren.

Frontet helse og pensjon Alt tyder på at demokratene går på et heftig valgnederlag i morgen. Som Barack Obama har gjort de siste ukene, vedgikk Michelle at endringene velgerne så for seg etter Obamas og demokratenes inntreden i Washington for drøye halvannet år siden nok ikke har kommet raskt nok - men at folk må være tålmodige.

- Vi er ikke her bare på grunn av et valg. Vi tror på at hvis du blir syk i USA, skal du få komme til en lege. Vi tror på at om du jobber hardt så skal du få en anstendig lønn og en sikker pensjonstilværelse. Vi tror på at om du oppfyller dine plikter hver dag, så skal du være i stand til å brødfø familien din, sa førstedamen fra talerstolen ifølge New York Times.

Men hun forsøkte også å minne om den enorme oppslutningen og engasjementet rundt Obamas presidentvalgseier i 2008 - krefter som ikke ser ut til å være i sving i timene før valglokalene åpner.

- Valgkampen handlet aldri bare om å få en mann inn i Det hvite hus. Det handlet om å bygge en bevegelse for endring, sa Michelle i kveld.

- Husker dere hvordan vil alle følte oss på valgdagen? Husker dere hvordan vi følge oss på innsettelsesdagen? Vi var opprømt. Vi var fulle av energi. Vi var i fyr og flamme. Vi hadde håp om å endre landet til det bedre. Dette valget handler om alt vi har å gjøre i månedene og årene vi har foran oss, fortsatte førstedamen.

Republikanerne i Nevada framstilte manøveren med å sende Michelle til delstaten i dag, som desperat.

- Obama-ekteparet sløser bort siste rest av sin politiske goodwill på å bytte om litt på plassene ombord i Harry Reids synkende skip, heter det i en pressemelding fra partiet ifølge LA Times.

Voldsomt tilbakeslag Republikanerne må i dag vinne tilbake 39 plasser i Huset og ti i Senatet for å få kontroll over hvert kammer. Trolig klarer de det første, men demokratene beholder trolig et hårfint flertall i Senatet.

Ifølge meningsmålingene ligger republikanerne an til å vinne en bølge av valg i kretser der demokrater vant i 2008. Den svært ofte sannspådde valgnerden Nate Silver, har med sine analyseverktøy kommet fram til at republikanerne lander på rundt 232 representanter i Huset mot 203 for demokratene - en omveltning fra dagens 178 - 255 (257).

I Senatet mener Silver at resultatet blir 52 - 48 i demokratenes favør, noe som i så fall betyr at Obamas parti mister sju representanter også her. Sammenfatningen til RealClearPolitics.com av meningsmålingene viser lignende sifre.

- Nå håper vi på en ny start med det amerikanske folk. Om vi ikke lever opp til de forventningene, kommer vi til å ha et problem om to år, sa en usedvanlig ydmyk republikansk partileder Michael Steele i dag.