Førstedamen langet ut mot Trump

Michelle Obamas nådeløse oppgjør med Trump: - Jeg er rystet langt inn i sjela

- En presidentkandidat i USA skryter av å seksuelt antaste kvinner. Jeg klarer ikke slutte å tenke på det. 

USAs førstedame Michelle Obama tok av silkehanskene og langet ut mot Donald Trump. Nå hylles hun for den kraftfulle talen der hun ber USAs kvinner avgjøre valget. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Snart ei uke siden Donald Trumps berømte grisesnakkvideo letter Michelle Obama på sløret under et Hillary Clinton-arrangement i New Hampshire.

I en følelsesladet tale, med en tidvis forferdet førstedame på scenen, langet Obama ut mot Donald Trump. Førstedamen sier blant annet at hotellkongens måte å snakke om kvinner på har opprørt henne.

- En presidentkandidat i USA som skryter av å seksuelt antaste kvinner. Jeg klarer ikke slutte å tenke på det. Det har rystet meg langt inn i sjela på en måte jeg aldri hadde sett for meg, sa en tydelig preget presidentfrue.

Se deler av talen i videofeltet!

Skrotet standardtalen

Talen mottar hyllest i en rekke amerikanske medier, og nok en gang roses den populære førstedamen for sine talegaver.

Selv sier Fru Obama - som blant annet har brukt sine åtte år i Det hvite hus på å blant annet kjempe for jenters rett til utdanning - at hun ikke hadde samvittighet til å holde sin «vanlige» støttetale for Hillary etter de siste dagers overgrepspåstander rettet mot Donald Trump.

- Jeg kunne latet som dette ikke hadde skjedd, jeg kunne kommet ut her og gitt den vanlige talen min, men det hadde uærlig av meg. Og det hadde vært uredelig av meg å ignorere det og bare gå videre som om det hele var en drøm. Dette er ikke noe vi kan ignorere. Dette er ikke noe vi kan feie under teppet som en forstyrrende fotnote i en trist valgkamp, sa Michelle Obama og la til:

- Dette er en mektig person som åpenlyst skrøt av å oppføre seg som et seksuelt rovdyr.

Boikottet av Fox

Talen hauses nå voldsomt opp i enkelte amerikanske medier, og The Washington Post omtaler seansen som en av de to beste talene gitt i USA i år. Den andre, ifølge avisa, var Michelle Obamas tale på demokratenes landsmøte. Avisa The Nation følger opp og kaller talen valgkampens mektigste så langt.

Mens MSNBC og CNN sendte talen direkte, unnlot Fox News å gjøre det samme. Ifølge Slate valgte den konservative nyhetsgiganten heller å kringkaste en studioprat hvor blant annet Newt Gingrich kommenterte Trumps valgkampstrategi. På nett ble Michelle Obamas tale riktignok viet en nettsak av Fox News.

- Det er ok å ydmyke kvinner

Michelle Obama på sin side unnlot å nevne Donald Trump ved navn gjennom hele den 29-minutter lange talen.

- Alle vi vet at dersom vi lar Hillarys motstander vinne så sender vi en beskjed til våre barn om at alt de ser og hører er helt ok. Vi validerer det. Vi støtter det. Vi forteller våre sønner at det er ok å ydmyke kvinner. Vi forteller våre døtre at det er slik de fortjener å bli behandlet, hamret Michelle Obama videre og sikter naturligvis til innholdet i Trumps samtale med Billy Bush fra 2005.

Obama: - Kvinner har makta

Den populære førstedamen avsluttet ved å minne om at det nå er opp til USAs kvinner å stå opp for likestilling og si nei til seksualiserende atferd fra menn.

Ifølge Obama sitter damene med nøkkelen til Hillarys valgseier: Om kvinner står sammen mot Trump, kan de forhindre ham i å innta Det hvite hus, hevdet hun.

- Våre mødre og bestemødre var ofte maktesløse, men i dag har vi som kvinner all makten vi behøver for å avgjøre utfallet av dette valget. Vi har kunnskap. Vi har en stemme. Vi har en stemme.

Vicki Sciolaro er gjest på et CNN-program, og forsvarer de sexistiske uttalelsene fra Donald Trump. - Han skal ikke velges til pave, sier Trump-supporteren. Programleder Brook Baldwin knekker sammen på direkten. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer