- Michelle ville forlatt meg

USAs tidligere president Barack Obama stiller seg tilgjengelig til å hjelpe påtroppende president Joe Biden hvis han skulle trenge det. Men om en stilling i Biden/Harris-administrasjonen, spøker han: - Da ville Michelle ha forlatt meg.

GIR INTERVJU: Barack Obama har gitt CBS et intervju etter valget og går hardt ut mot Donald Trump. Video: CBS via YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
KJENT EKTEPAR: USAs tidligere president Barack Obama og tidligere førstedame Michelle er kjente for offentligheten siden presidentvalget i 2008. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
KJENT EKTEPAR: USAs tidligere president Barack Obama og tidligere førstedame Michelle er kjente for offentligheten siden presidentvalget i 2008. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer

Tirsdag kommer Obamas bok «Et lovet land» på markedet, og i den anledning stilte han opp til to TV-sendte intervjuer i CBS-programmene «Sunday Morning» og «60 Minutes» henholdsvis søndag morgen og søndag kveld norsk tid.

Der fikk han spørsmål om alt fra årets presidentvalg, hva han syntes om at president Donald Trump nekter å erkjenne nederlag og sitt eget privatliv. Årets valg var historisk jevnt, og hver kandidat fikk over 70 millioner stemmer.

- Det betyr at vi (nasjonen, journ.anm.) fortsatt er dypt splittet. Kraften til det alternative bildet som tegnes i media og som visse velgere sluker – det veier tungt, sier Obama til «Sunday Morning»-programleder Gayle King.

Snart to uker etter valget som Biden vant, nekter fortsatt Trump å erkjenne at han tapte.

I stedet sender han ut en foss med Twitter-meldinger der han hevder at han vant, og at valget var preget av juks, samtidig som han iverksetter en rekke svakt funderte søksmål om valgfusk og nekter å samarbeide med Biden om overgangsprosessen.

På spørsmål fra King om det bekymrer den tidligere presidenten, svarer Obama:

- Ja, det er veldig vanskelig for vårt demokrati å fungere hvis vi fortsetter å operere med helt forskjellige syn på fakta.

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen. Nå går denne videoen viralt. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Ville forlatt meg

Biden var Obamas visepresident i perioden 2009 til 2017. King fortsetter med å spørre om han har planer for å hjelpe hans tidligere høyre hånd.

- Han trenger ikke mine råd, men jeg vil likevel stille meg tilgjengelig til å hjelpe ham på alle måter jeg kan, hvis han skulle trenge det. Men nå er det ikke slik at jeg planlegger å arbeide i Det hvite hus eller noe, svarer Obama.

Susan Rice, som jobbet som FN-ambassadør og Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, og Michele Flournoy, som jobbet som hans tidligere statssekretær i forsvarsdepartementet, har begge blitt trukket fram som aktuelle kandidater for stillinger i Biden/Harris-administrasjonen.

- Ville en stilling i administrasjonen vært aktuelt for deg?

- Det er noen ting jeg ikke ville gjort fordi Michelle ville ha forlatt meg. Hun ville vært helt: «Hva? Du har takket ja til hva?».

- På tide å erkjenne nederlag

I intervjuet i CBS-programmet «60 Minutes» spør programleder Scott Pelley Obama om han mener det er på tide at Trump erkjenner nederlaget.

- Vel, en president er en offentlig tjenestemann. De har kontoret midlertidig, det er sånn det er bygget opp (...), svarer han.

- (...) jeg mener absolutt det er på tide at han erkjenner nederlaget. Tiden hadde vært inne for det allerede dagen etter valget, seinest to dager etter. Når du ser på tallene objektivt, er det tydelig at Joe Biden vinner valget. Det finnes ingen scenarioer der delstater vil snu, og ting gå den andre veien. Ingenting vil endre resultatet, fortsetter han.

- Dypt splittet

I boka «Et lovet land» reflekterer Obama over de fire åra som har gått siden presidentperioden utløp. Boka er den første av to planlagte bøker som utgjør hans memoarer.

- Demokratiet vårt synes å være på randen av krise – en krise som har grobunn i en fundamental konkurranse mellom to motstridende visjoner av hva Amerika er og hva det burde bli, skriver 59-åringen i et utdrag som ble delt i magasinet The Atlantic torsdag.

Krisen har etterlatt samfunnet delt, sint og mistroisk, mener han. Obama skriver også at krisen har åpnet for pågående brudd mot normer, beskyttelser og tilslutning til grunnleggende fakta som både republikanere og demokrater en gang tok for gitt, skriver NTB.

Obama synes valgseieren til hans tidligere visepresident Biden og den påtroppende presidentens visepresidentkandidat Kamala Harris er oppmuntrende.

- Jeg vet imidlertid også at intet enkeltvalg kan løse problemet. Vi er dypt splittet og har store utfordringer. Om jeg forblir håpefull, er det i stor grad fordi jeg har lært å ha tro på mine medborgere, særlig den neste generasjon, skriver Obama.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer