- Microsoft er rovdyr

Datagiganten Microsoft ble i natt dømt for brudd på amerikanske konkurranselov. Dommeren mener Microsoft har handlet som rovdyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Microsoft har trykket tommelen sin ned på konkurrentene. Det var en effektiv garanti for fortsatt dominans på markedet, skrev dommer Thomas Penfield Jackson i dommen.

Han beskrev Microsofts oppførsel som «rovdyraktig», og avsa i går en sviende dom mot Bill Gates og resten av selskapet.

Dommen slo fast at selskapet var skyldig i ulovlig å ha bundet nettleseren sin, Microsoft Explorer, til operativsystemet Windows, som dominerer dataverdenen. - Microsoft har utestengt konkurrentene fra markedet, står det i dommen. Ifølge amerikansk lov er ikke monopol ulovlig. Men det er ulovlig å utnytte monopolsituasjonen.

Det er fremdeles uklart hva som kan bli konsekvensen hvis dommen blir stående. Et alternativ er at Microsoft blir tvangsdelt i mange små selskaper. Det er også mulig at Microsoft må dele kildekoden sin med konkurrenter. I kjølvannet av denne saken, er det varslet en strøm av rettssaker mot datagiganten.

Ikke ferdig med saken

Microsoft var raskt ute med å kommentere dommen. De vil anke.

- Vi tror vi har en sterk sak når anken kommer opp. Brukerne våre vet at programmene våre har ført til både billigere og enklere PCer, skriver Microsoft-gründeren Bill Gates i en pressemelding.

- Dommen var ikke uventet. Men denne saken er ikke ferdig ennå.

Microsofts president, Steve Ballmer, føler at selskapet er blitt misforstått.

- De siste 25 årene har vi vurdert oss sjøl som et lite og aggressivt firma som prøvde å henge med blant gigantene i industrien. Et eller annet sted langs veien ble vi et stort selskap, sier Microsofts styreformann Steve Ballmer.

- Våre intense forsøk på å bevege oss framover er blitt beskrevet som truende, og vårt ønske om å være best er blitt misforstått.

Tvangsdelt

Både påtalemyndighetene og Microsoft har jobbet intenst med å komme fram til et forlik. Forhandlingene strandet så seint som i helga. Microsoft fryktet at en dom ville føre til en strøm av rettssaker, mens myndighetene ønsket et forlik for å få satt i gang umiddelbare sanksjoner mot datagiganten. Nå kan den endelige avgjørelsen i saken bli utsatt i flere år.

I tillegg blir presidentens administrasjon byttet ut i 2001. Det er uklart om den nye administrasjonen vil kjøre like beinhardt mot Bill Gates og Microsoft.

Her kan du lese dommen mot Microsoft.

Her kan du lese Bill Gates' og Steve Ballmers kommentarer til dommen.

MICROSOFT-TOPPENE: Microsoft-gründer Bill Gates og styreformann Steve Ballmer under nattas pressekonferanse.