Microsoft hjalp NSA med å spionere på brukerne

Amerikanske myndigheter hadde tilgang til e-poster på Outlook.com lenge før tjenesten ble lansert, viser dokumenter lekket av Edward Snowden.

INTERNASJONALT RABALDER: Dette dagsferske bildet fra Hamburg viser sinte demonstranter utenfor USAs generalkonsulat i Hamburg. De raser mot det de oppfatter som amerikanernes urettmessige spionasje. Foto: ANGELIKA WARMUTH / EPA / NTB SCANPIX
INTERNASJONALT RABALDER: Dette dagsferske bildet fra Hamburg viser sinte demonstranter utenfor USAs generalkonsulat i Hamburg. De raser mot det de oppfatter som amerikanernes urettmessige spionasje. Foto: ANGELIKA WARMUTH / EPA / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Teknologiselskapet Microsoft samarbeidet med det amerikanske overvåkingsorganet NSA  og det føderale politiet (FBI) om metoder for å omgå personvernet på tjenestene deres. Det går fram av topphemmelige dokumenter den britiske avisa The Guardian har fått tilgang på, etter at de er lekket av varsleren Edward Snowden.

Microsoft har tidligere, i likhet med Apple, Facebook, Google, Skype og Yahoo, nektet for kjennskap til den utstrakte digitale overvåkingen amerikanske myndigheter har drevet med ved hjelp av programmet Prism. Deres siste kampanje hadde slagordet «Your privacy is our priority» («Ditt privatliv er vår prioritet»).

Men de siste lekkede dokumentene, som kommer fra NSAs Special Source Operations-avsnitt (SSO) - av Snowden beskrevet som «kronjuvelen» i NSA-systemet - antyder at teknologigigantenes samarbeid med etterretningen er utstrakt og pågående.

«Lagsport» De nye funnene er som følger:

• Microsoft har hjulpet NSA med å omgå krypteringen på den nye e-posttjenesten Outlook.com (som på sikt skal bli Hotmails erstatter). Løsningen var klar to måneder før Outlook.com ble lansert i februar, og gjør det altså mulig for NSA å lese brukernes e-poster.

• Microsoft har samarbeidet med FBI for å gi NSA/Prism lettere tilgang til selskapets nettskytjeneste SkyDrive - som nå har 250 millioner brukere over hele verden.

• Samarbeidet mellom Microsoft og FBI omfatter også hjelp til å «forstå» brukernes mulighet til å opprette e-postaliaser i Outlook.com.

- Denne suksessen er resultatet av at FBI i mange måneder har samarbeidet med Microsoft for å få denne innsamlingsløsningen på beina, skriver NSA om sistnevnte.

• Den Microsoft-eide telefontjenesten Skype, med anlslagsvis 663 millioner brukere, har samarbeidet med amerikanske myndigheter for å gi Prism mulighet til å lagre tale- og videokommunikasjon.

• Materiale samlet inn av Prism deles jevnlig med FBI og etterretningstjenesten CIA. Det gjør Prism til en «lagidrett» ifølge NSA.

Microsoft: - Forpliktet I et svar til The Guardian viser Microsoft til at de er forpliktet til å handle i samsvar med lovgivningen når de utvikler eller oppgraderer produkter.

- Vi samtykker utelukkende til begjæringer fra myndighetene, og som gjelder spesifikke brukerkonti eller -navn, skriver selskapet.

Teknologimiljøet i Silicon Valley er allerede på kant med Obama-administrasjonen i kjølvannet av avsløringene; selv ønsker de å kunne frigjøre mer av informasjonen rundt samarbeidet med NSA, for å berolige kundenes bekymring om personvernet. Samtidig prøver de altså å distansere seg fra overvåkingen gjennom å vise til at samarbeidet er begrunnet i den amerikanske lovgivningen.

Forordninger fra den amerikanske overvåkingsdomstolen tillater innsamling av digital kommunikasjon uten særlig fullmakt dersom den aktuelle NSA-medarbeideren finner at det er over 51 prosents sjanse for at mottakeren ikke er amerikansk statsborger, og dessuten befinner seg i utlandet.

Overvåking av amerikanske statsborgere krever særlig fullmakt - men kan likevel gjennomføres dersom mottakeren befinner seg i utlandet.

- Strengt overoppsyn I en uttalelse framholder NSA at Microsoft/Prism-saken handler om «overvåking med grunn i rettlige avgjørelser, og et amerikansk selskaps bestrebelser på å etterkomme disse forordningene». De skriver videre at amerikanske programmer er under strengt overoppsyn fra Kongressen, domstolene og etterretningsledelsen.

- I praksis bruker amerikanske selskaper mye energi på å beskytte privatlivet til kunder over hele verden, samtidig som de overholder sine forpliktelser i samsvar med lovene i USA og andre land der de opererer.

I SKUDDLINJA: Microsofts grunnlegger og styreleder Bill Gates går turbulente tider i møte etter avsløringene.  Foto: MARK GRAHAM / AFP / NTB SCANPIX
I SKUDDLINJA: Microsofts grunnlegger og styreleder Bill Gates går turbulente tider i møte etter avsløringene. Foto: MARK GRAHAM / AFP / NTB SCANPIX Vis mer