Donald Trump

Middag med høyreekstremist

Denne uka hadde de to erklærte presidentkandidatene, Donald Trump og rapperen Ye, middag med en kjent høyreekstremist hjemme hos ekspresidenten.

MIDDAG: USAs tidligere president, Donald Trump, og rapperen Ye, spiste middag sammen denne uka. Der dukket også høyreekstremisten Nick Fuentes opp. Foto: AP Photo/Seth Wenig
MIDDAG: USAs tidligere president, Donald Trump, og rapperen Ye, spiste middag sammen denne uka. Der dukket også høyreekstremisten Nick Fuentes opp. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Tirsdag denne uka spiste USAs forrige president, Donald Trump, middag med rapperen Ye (tidligere Kanye West). Både Trump og Ye har sagt offentlig at de ønsker å stille til presidentvalget i 2024. Nå viser det seg at også at den kjente høyreekstremisten, Nick Fuentes, deltok i middagen, skriver Axios.

Det amerikanske justisdepartementet beskriver Fuentes som en «hvit makt»-tilhenger. Podkasten hans er ofte fylt av rasistiske og antisemittiske konspirasjonsteorier.

PROFILERT: Nick Fuentes er blitt en profilert høyreekstrem, som åpenlyst hyller den fascistiske italienske lederen Benito Mussoline. Denne uka spiste Trump middag med ham. Foto: Nicole Hester/Ann Arbor News via AP, File)/Ann Arbor News via AP
PROFILERT: Nick Fuentes er blitt en profilert høyreekstrem, som åpenlyst hyller den fascistiske italienske lederen Benito Mussoline. Denne uka spiste Trump middag med ham. Foto: Nicole Hester/Ann Arbor News via AP, File)/Ann Arbor News via AP Vis mer

Middagen kommer bare ei uke etter at Trump kunngjorde at han ønsker å bli republikanernes presidentkandidat igjen. Møtet blir tolket som et nytt eksempel på hvordan Trump omfavner rasisme og høyreekstremisme.

- Kanye og meg

- Kanye West ønsket veldig å besøke Mar-a-Lago. Vår middag var ment til bare å være Kanye og meg, men han ankom med en gjest jeg aldri har møtt og ikke vet noe om, sier Trump i en uttalelse hvor han ser ut til å ta avstand fra Fuentes.

Ifølge Axios kilder skal Trump ha virket imponert over Fuentes (24), som skal ha sitert Trump-taler helt tilbake til valgkampen i 2016. Fuentes skal også ha gitt uttrykk for at han foretrekker nå Trump snakker rett fra levra uten manuskript.

Fuentes skal også ha fortalt Trump at han tilhørte en del av Trumps kjernevelgere, som var skuffet over den nye mer forsiktige tilnærmingen han mener Trump har tatt til et mulig gjenvalg. Dessuten mener Fuentes at Trump ikke har gitt en god nok støtte til alle de hundrevis av Trump-tilhengerne som nå er siktet, tiltalt eller dømt for å ha deltatt i det dødelige angrepet på Kongressen 6. januar 2021.

BLE DROPPET: Donald Trump kunngjorde natt til onsdag at han på nytt stiller som presidentkandidat. Dagen derpå var det derimot mangelen på TV-tid som fikk mest oppmerksomhet i amerikanske medier. Vis mer

- Jeg liker virkelig denne fyren. Han forstår meg, skal Trump ha sagt om Fuentes til Ye.

Ye har vært i hardt vær den siste tida. Etter flere antisemittiske uttalelser ble Twitter-kontoen hans suspendert. Han har også mistet de lukrative forretningsavtalene sine.

Nå har imidlertid Ye fått lov til å komme tilbake på Twitter, og torsdag kveld amerikansk tid la han ut en video med tittelen «Mar-a-Lago debrif».

- Skrik

- Trump er virkelig imponert over Nick Fuentes, sier Ye i videoen.

Han hevder også at Trump begynte å «skrike» under middagen da Ye sa at han ønsket å stille som presidentkandidat og lurte på om Trump kunne være visepresidentkandidaten hans. Trump skal ha gjort det klart at han mener Ye vil tape dersom han stiller til valg.

- Da Trump omtrent begynte å skrike til meg ved bordet, og sa til meg at jeg kom til å tape. Jeg svarer: ta det med ro Trump. Du snakker med Ye, sier Ye i videoen.

Ifølge rapperen skal Trump også ha kommet med en rekke fornærmelser mot Wests ekskone, Kim Kardashian.

- Dette er et jævla mareritt. Hvis folk tenker at Ron DeSantis (Florida-guvernøren, journ.anm.) skal stille mot Trump, er dette enda en grunn, sier en langvarig Trump-rådgiver ifølge NBC News.

Ifølge kanalen driver nå Trump-apparatet med omfattende brannslokking etter skandalemiddagen.

TRUMP: Natt til onsdag 16. november norsk tid bekreftet Donald Trump at han stiller til valg som president i 2024: - Glemt hvor gal han er. Video: AP Vis mer

Fuentes har kommet med en lang rekke åpenbart antisemittiske, rasistiske og kvinnehatende standpunkter, ifølge The Guardian.

Den antirasistiske borgerrettighetsorganisasjonen Souther Poverty Law Center skriver i sin vurdering av Fuentes at han ønsker å trekke det republikanske partiet til ytterste høyre. Han er også en uttalt beundrer av den italienske fascistlederen Benito Mussolini. Fuentes ble først kjent da han deltok i den høyreekstreme demonstrasjonen i Charlottesville i 2017 da en motdemonstrant ble drept.

- Begivenhetsløs

På det tidspunktet fikk Trump enormt med kritikk fordi han sa at det var «veldig fine folk» på begge sider.

Etter presidentvalget i 2020 spilte Fuentes en sentral rolle med å forsøke å få omgjort valgresultatet ved å spre konspirasjonsteoriene om at valget ble stjålet fra Trump.

Tidligere denne uka beskrev også Trump møtet med Ye i et innlegg på sin Twitter-kopi, Truth Social.

- I forrige uke ringte Kanye West for å ha middag på Mar-a-Lago. Kort tid etterpå dukket han opp uventet med tre venner, som jeg ikke vet noe om. Vi spiste middag tirsdag kveld med mange klubbmedlemmer til stede på terrassen. Middagen var rask og begivenhetsløs. De dro deretter til flyplassen, skriver Trump, ifølge Politico.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer