Middelhavet koker

Denne jenta kjøler seg i Bulgaria hvor gradestokken har nådd 45-tallet. Hetebølgen som skyller inn over Europa har tatt flere titalls menneskeliv og startet hundrevis av skogbranner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her hjemme venter vi fortsatt på sommeren, og Star Tour blir nedringt av solhungrige som vil bli med på hetebølgen. Men der er de utsolgt til midten av august. Kanskje går de ikke glipp av så mye - de som ønsker seg til Middelhavet?

Gloheite vinder fra Sahara smyger seg opp gjennom Midt-Østen og inn over Tyrkia, Hellas og Balkan.

I dag har Tyrkia opplevd 45 varmegrader - til og med kamelene sliter. To soldater druknet i Tigris-elva da de rømte fra varmen.

Romania har smakt på 43-tallet, og der har ni omkommet. Varmen ble for mye for bøndene som var ute og jobbet på jordet.

I Bulgaria er åtte døde av heten, i Hellas tre og flere hundre har søkt medisinsk hjelp. Nyhetsbyrået AP har registrert 33 varmedødsfall - det virkelige tallet er trolig høyere.

Og varmen gir seg ikke med det første. Tidligst i slutten av neste uke, drar ørkenlufta tilbake til Sahara. Imens raser skogbrannene over Sørøst-Europa.

Hvis meteorologene har rett, kan antall varmedødsfall nærme seg hetebølgen som i 1987 kostet 950 menneskeliv på en uke.

Høres dette fristende ut, trenger du ikke fortvile selv om sydenbyråene er utsolgt. Du kan fortsatt rekke å bli feriebakt. På Dagbladets restetorg finner du en toukers tur til Aten for 4995 kroner med avgang om ei uke. Der var det 39 varmegrader tidligere i dag - og streik blant søppeltømmerne.

- Ingen har avbestilt på grunn av hetebølgen, og vi har heller ikke fått noen klager på varmen fra våre kunder, sier fungerende pressetalskvinne Marit Brevik i Star Tour.

- Men så må vi huske på at det ikke er like varmt på øyene som på fastlandet.

Yahoos væroversikt viser at mange av de kjente greske øyene alle var oppe på 39-tallet i dag. I Norge er det forventet grått og trist vær til langt inn i neste uke.

DEILIG I VARMEN: To guttunger i Bulgaria har funnet den morsomte måten å overleve varmen på.