- TAPTE MILLIONER: Økokrim mener at Celina Midelfart og en rekke andre aksjeselgere har blitt bedratt for opp mot 188 millioner kroner totalt. Ifølge Økokrim kan selskapet Midelfart Invest AS ha tapt flere millioner kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- TAPTE MILLIONER: Økokrim mener at Celina Midelfart og en rekke andre aksjeselgere har blitt bedratt for opp mot 188 millioner kroner totalt. Ifølge Økokrim kan selskapet Midelfart Invest AS ha tapt flere millioner kroner. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Økokrim-tiltale:

Midelfart kan ha blitt lurt for millioner

Skal ha tapt flere millioner, ifølge Økokrim. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet meldte tidligere onsdag, har Økokrim tatt ut tiltalte mot to Pareto-ansatte - en mekler og en analytiker - og forretningsmannen Jan Vestrum. De tre mennene, som alle er godt kjent i finansmiljøet, er tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med oppkjøpet av det børsnoterte selskapet Crew Gold Corporation i 2010, opplyser politiet.

Ifølge Økokrim skal mennene ha tilbakehold informasjon, som førte til at 12 selgere av aksjer i Crew Gold Corporation med det tapte opp mot 188,2 millioner kroner. De tre tiltalte skal ha holdt realitetene bak senere handler med aksjen skjult for både de 12 selgerne og markedet.

Et stykke ned på lista over selgerne finner man selskapet Midelfart Invest AS, som eies av søstrene Celina og Hermine Midelfart. Ifølge E24 skal selskapet ha tapt opp mot 3,9 millioner kroner på det Økokrim omtaler som grovt bedrageri.

Verst har det ifølge tiltalen gått ut over Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse som kan ha tapt så mye som 105 millioner kroner.

Daglig leder for Midelfart Invest Geir Moe gjør det overfor E24 klart at selskapet ikke har noen kommentar å gi på dette tidspunktet.

I en epost til Dagens Næringsliv utdyper Celina Midelfart noe:

-Vi har ingen kunnskap eller opplysninger om saken utover den informasjon selskapet, Midelfart Invest, har mottatt fra Økokrim, hvilket er at det ikke forelå noen prisgaranti da vi solgte våre aksjer.

Ifølge avisa understreker hun videre at selskapet ikke har noen «holdepunkter for at vi er bedratt».

- Og følgelig har jeg dessverre ingen kommentarer til hypotetiske problemstillinger knyttet til dette, sier midelfart til DN.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en uttalelse fra selskapet.

Alle selgerne var :

 • Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse, som solgte 80 774 567 aksjer.
 • OP - Pohjola Pienhtiöt, som solgte 15 000 000 aksjer
 • Financial Funds AS, som solgte 11 000 000 aksjer
 • Trafalgar AS, som solgte 9 410 476 aksjer
 • OP - Finland Small Firms Fund, som solgte 9 320 000 aksjer
 • Predator Capital Management AS, som solgte 4 050 000 aksjer
 • Ballista AS, som solgte 2 627 919 aksjer
 • Leif Høegh Stiftelse, som solgte 3 599 289 aksjer
 • Reineskarvet AS, som solgte 2 627 919 aksjer
 • Alto Invest AS, som solgte 2 000 000 aksjer
 • Marinvest One Fund, som solgte 240 000 aksjer

Fikk dom forrige uke

Jan Vestrum, som skal ha fungert som ekstern konsulent i forbindelse med oppkjøpet i 2010, ble nylig dømt til fire års fengsel samt inndraging av over seks millioner kroner i Borgarting Lagmansrett, i en annen Økokrim-sak. Korrupsjonsdommen er ikke rettskraftig.

John Christian Elden, som representerer Vestrum, skriver i en SMS til Dagbladet at tiltalen ikke er forkynt for hans klient - som heller ikke skal ha blitt avhørt.

TILTALT: Jan Vestrum er en av tre menn som Økokrim har tatt ut tiltale mot. Vestrum fikk sin dom i en annen korrupsjonssak så sent som forrige uke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
TILTALT: Jan Vestrum er en av tre menn som Økokrim har tatt ut tiltale mot. Vestrum fikk sin dom i en annen korrupsjonssak så sent som forrige uke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

- Jeg kan foreløpig vanskelig kommentere innholdet ut over at han nekter straffskyld, skriver Elden.

Advokat Christian Hjort, som er forsvarer for den tiltalte Pareto-analytikeren, sier at hans klient er overrasket over tiltalen.

- Min klient er overrasket og synes det er uvirkelig å være tiltalt for dette. Han vil på det sterkeste bestride at han har medvirket til bedrageri og markedsmanipulasjon. Han har ikke hatt kjenskap til hvem som var kjøper av Crew-aksjene i mars 2010, og har bidratt med alt han vet til Økokrim. Min klient har gjennom 25 år bygget opp stor tillit i markedet, tiltalen forutsetter at han skal ha satt denne tilliten i spill ved å medvirke til bedrageri av norske investorer. Det har formodningen mot seg. Min klient har tillit til at en full belysning av saken vil vise at det ikke er grunnlag for tiltalen mot ham, sier Hjort til Dagbladet.

- Belastende

Økokrim mener de tre mennene skal ha forledet selgerne til å unnlate å gjøre sine rettmessige krav på opp mot 188 millioner kroner gjeldende mot Bluecone Limited og/eller OAO Severstal og/eller Pareto Securities AS.

Pareto Securities er ikke tiItalt i saken, men selskapet skriver i en pressemelding at påstanden om at medarbeidere skal ha bidratt til at kunder ikke fikk den pris de var berettiget til, er alvorlig og belastende for Pareto Securities.

- Vi lever av å ivareta kundeinteresser og har en omsorgsplikt overfor våre kunder. Av hensyn til alle berørte ser vi frem til å få spørsmålet avklart i rettsapparatet, sier administrerende direktør Ole Henrik Bjørge i en pressemelding.

Advokat Hans Peder Bjerke, som er oppført som forsvarer for den tiltalte Pareto-mekleren, sier til Dagbladet at hans klient stiller seg uforstående til tiltalen.

- Han bestrider alle tiltalepunktene, og stiller seg uforstående til tiltalen. Han har samarbeidet med Økokrim og forklart seg, men har et annet syn på saken enn det Økokrim har, sier Bjerke til Dagbladet.