Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Midlertidig opphold er god integreringspolitikk fordi det gir dem ferdigheter de kan bruke i hjemlandet

Slik forklarer Aina Stenersen hvorfor det kontroversielle vedtaket er god integreringspolitikk og gir «trygghet for begge parter».

STÅR PÅ SITT: Oslo Frp-leder Aina Stenersen mener lukkete mottak er ønskelig både for Norge og for asylsøkerne, og sier Geir Lippestad tar feil når han sier at Frp ikke har kommet med gode integreringstiltak. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STÅR PÅ SITT: Oslo Frp-leder Aina Stenersen mener lukkete mottak er ønskelig både for Norge og for asylsøkerne, og sier Geir Lippestad tar feil når han sier at Frp ikke har kommet med gode integreringstiltak. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag kveld gikk Oslo-byråd Geir Lippestad (Ap) hardt ut mot Oslo Frp, som lørdag vedtok en rekke kontroversielle forslag til innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken. Det var Christian Tybring-Gjedde og ny Oslo Frp-leder Aina Stenersen som kom med forslagene.

Kritikere har omtalt forslagene som brudd på menneskerettighetene, «farlige» og «useriøse».

I de 30 punktene til en ny asylpolitikk heter det blant annet at samtlige akuttmottak omgjøres til lukkede mottak, at man bør fjerne asylsøkeres rett til fri rettshjelp og at man skal avskaffe alle former for permanent opphold for asylsøkere.

- Jeg skulle ønske Oslo Frp kunne komme med noen konstruktive forslag til hvordan vi kan få til god integrering, men det de kommer med nå er forslag som aldri vil bli gjennomført. Og hvis de skulle bli gjennomført, så vil ikke Norge lenger være en rettsstat. Det er ingen andre land i Europa som opererer på denne måten, sa Lippestad til Dagbladet.

- Historieløst Aina Stenersen svarer at Geir Lippestads parti Ap selv har vært med på å finansiere det hun beskriver som «lukkete mottak» i Hellas, og at det derfor er «historieløst av Lippestad».

Men ifølge UDI er sentrene Norge har finansiert i Hellas ikke lukkete asylmottak eller ordinært botilbud, men et «ankomst- og registreringssenter», hvor de skal være i kun 15-25 dager.

- Det er vel ikke det samme som Oslo Frp foreslår?

- Det er det samme vi ønsker, og de skal være der til det er avklart om de får opphold.

- UDI beskriver disse sentrene som noe annet enn lukkete mottak?

- Jeg mener det er det samme, svarer Stenersen.

- Trygt for begge parter Oslo Frp-lederen mener lukkete mottak er ønskelig både for Norge og for asylsøkerne.

- Dette er ikke et fengsel, men et lukket mottak. Det er en trygg situasjon for begge parter. I fjor var det 1500 asylsøkere som forsvant.

- Du sier det gir trygghet for begge parter, har dere spurt asylsøkerne om de ønsker å bli holdt inne på et lukket område?

- Asylsøkerne som søker opphold i Norge, gjør det for å få opphold. Lukkete mottak gir trygghet for begge parter, også for de barna som risikerer å forsvinne fra mottakene.

- Midlertidig opphold er god integrering Stenersen misliker også Lippestads antydning om at Frp ikke kommer med tiltak for integrering.
 
- Det er helt feil. Vi har kjempet for språkkontroll for treåringer, vi vil betale SFO og barnehage for familier med lav inntekt, og vi har satset på idretten som vi har bevilget flerfoldige millioner til.

- Er det å avskaffe permanent opphold for asylsøkere et godt integreringstiltak?

- Hovedpoenget er at det skal være midlertidig opphold. Men hvis en person har vært i Norge i rundt 10 år, så kan vi se på muligheten for oppholdstillatelse. Det er ikke svart hvitt.

- Men er dette gunstig i et integreringsperspektiv?

- Ja, fordi vi ønsker å gi dem ferdigheter de kan bruke i hjemlandet.