- Midlertidige ansettelser gjør det vanskeligere å avdekke kriminalitet

Økokrim, Kripos, Arbeidstilsynet og NAV advarer mot mer midlertidighet i arbeidslivet.

KAMP MOT KRIMINALITET: Statsminister Erna Solberg, arbeidsminister Roert Eriksson og LO-leder Gerd Kristiansen møttes tidilgere i høst for å diskutere hva som kan gjøres mot arbeidsivskriminalitet. Nå mener Gerd Kristiansen regjeringen bør droppe de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven. Ifølge en rapport med bidrag fra 10 statlige etater betyr økt bruk av midlertidige ansatte at det blir det vanskeligere å avdekke og å etterforske arbeidsmarkedskriminalitet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KAMP MOT KRIMINALITET: Statsminister Erna Solberg, arbeidsminister Roert Eriksson og LO-leder Gerd Kristiansen møttes tidilgere i høst for å diskutere hva som kan gjøres mot arbeidsivskriminalitet. Nå mener Gerd Kristiansen regjeringen bør droppe de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven. Ifølge en rapport med bidrag fra 10 statlige etater betyr økt bruk av midlertidige ansatte at det blir det vanskeligere å avdekke og å etterforske arbeidsmarkedskriminalitet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette må være tunga på vektskåla for Robert Eriksson. Han har ikke villet lytte til oss, men han bør høre på 10 statlige kontrollinstanser. I rapporten om arbeidsmarkedskriminalitet som kom før helga, er de veldig tydelige på at mer midlertidighet og løsere tilknytning mellom arbeidstaker og arbeidsgiver kan bidra til at det blir mer krevende å avdekke arbeidsmarkedskriminalitet. Nå må vel arbeidsminister Robert Eriksson skjønne at midlertidige ansettelser ikke er noe klokt. Vi bør beholde det lovverket vi har, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Dagbladet.

I rapporten om arbeidskriminalitet i Norge heter det: «I de senere år har rettsutviklingen åpnet for utvidet bruk av midlertidige ansettelser, vikarer og så videre. Slike forhold svekker den faste tilknytningen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker og kan bidra til å gjøre det mer krevende å avdekke og etterforske arbeidsmarkedskriminalitet.»

Før jul? Regjeringen la i juni fram forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Blant endringene er økt tilgang til bruk av midlertidige ansettelser og større muligheter til å avtale lokale unntak fra arbeidstidsbestemmelsene. Forslagene har vært på høring, og er nå til behandling i arbeidsdepartementet. Det har vært varslet at Stortinget skulle få saken før jul.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer