Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Midlertidige ansettelser gjør det vanskeligere å avdekke kriminalitet

Økokrim, Kripos, Arbeidstilsynet og NAV advarer mot mer midlertidighet i arbeidslivet.

KAMP MOT KRIMINALITET: Statsminister Erna Solberg, arbeidsminister Roert Eriksson og LO-leder Gerd Kristiansen møttes tidilgere i høst for å diskutere hva som kan gjøres mot arbeidsivskriminalitet. Nå mener Gerd Kristiansen regjeringen bør droppe de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven. Ifølge en rapport med bidrag fra 10 statlige etater betyr økt bruk av midlertidige ansatte at det blir det vanskeligere å avdekke og å etterforske arbeidsmarkedskriminalitet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KAMP MOT KRIMINALITET: Statsminister Erna Solberg, arbeidsminister Roert Eriksson og LO-leder Gerd Kristiansen møttes tidilgere i høst for å diskutere hva som kan gjøres mot arbeidsivskriminalitet. Nå mener Gerd Kristiansen regjeringen bør droppe de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven. Ifølge en rapport med bidrag fra 10 statlige etater betyr økt bruk av midlertidige ansatte at det blir det vanskeligere å avdekke og å etterforske arbeidsmarkedskriminalitet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette må være tunga på vektskåla for Robert Eriksson. Han har ikke villet lytte til oss, men han bør høre på 10 statlige kontrollinstanser. I rapporten om arbeidsmarkedskriminalitet som kom før helga, er de veldig tydelige på at mer midlertidighet og løsere tilknytning mellom arbeidstaker og arbeidsgiver kan bidra til at det blir mer krevende å avdekke arbeidsmarkedskriminalitet. Nå må vel arbeidsminister Robert Eriksson skjønne at midlertidige ansettelser ikke er noe klokt. Vi bør beholde det lovverket vi har, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Dagbladet.

I rapporten om arbeidskriminalitet i Norge heter det: «I de senere år har rettsutviklingen åpnet for utvidet bruk av midlertidige ansettelser, vikarer og så videre. Slike forhold svekker den faste tilknytningen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker og kan bidra til å gjøre det mer krevende å avdekke og etterforske arbeidsmarkedskriminalitet.»

Før jul? Regjeringen la i juni fram forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Blant endringene er økt tilgang til bruk av midlertidige ansettelser og større muligheter til å avtale lokale unntak fra arbeidstidsbestemmelsene. Forslagene har vært på høring, og er nå til behandling i arbeidsdepartementet. Det har vært varslet at Stortinget skulle få saken før jul.

Blant forslagene er:

• Adgang til midlertidig ansettelse i 12 måneder uten vilkår
• Fagforeningenes rett til å fremme kollektivt søksmål ved ulovlig innleie fjernes
• Unntak fra likebehandlingsprinsippet mellom ansatte og innleide fra vikarbyrå
• Adgang til flere timer overtid per uke eller måned, både i satsene som gjelder ensidig fra arbeidsgiver, ved lokal avtale og ved godkjenning fra Arbeidstilsynet

LO har i sin høringsuttalelse gått sterkt mot regjeringenes forslag til endring av arbeidsmiljøloven. LO mener midlertidig ansettelse uten vilkår svekker hovedregelen om fast ansettelse, svekker arbeidstakernes vern mot usaklig oppsigelse og har uheldige likestillingskonsekvenser.

Frislipp - Forslaget innebærer et frislipp for midlertidig ansettelse. Dette er særlig betenkelig i en situasjon hvor den seriøse delen av arbeidslivet opplever stadig sterkere konkurranse fra useriøse aktører, og arbeidslivskriminaliteten øker, uttalte nestleder Tor Arne Solbakken da høringsuttalelsen ble presentert.

Gruppa som har beskrevet utfordringene med arbeidsmarkedskriminalitet har definert denne typen kriminalitet slik:

Arbeidsmarkedskriminalitet er brudd på norske lover om lønns- og arbeidsforhold, trygde-, skatte- og avgiftskriminalitet eller organisert kriminalitet som minimaliserer produksjonskostnadene for varer og tjenester i Norge og dermed undergraver norske samfunnsstrukturer og virker konkurransevridende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling