Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Midnattsmesse i Egypt endte i blodbad

21 personer drept i en bombeeksplosjon utenfor en kirke i byen Alexandria natt til første nyttårsdag.

EKSKPLOSJON UTENFOR KIRKE: 21 kristne ble drept i Egypt natt til første nyttårsdag. Eksplosjonen skyldtes en bilbombe. Foto: Reuters/Scanpix
EKSKPLOSJON UTENFOR KIRKE: 21 kristne ble drept i Egypt natt til første nyttårsdag. Eksplosjonen skyldtes en bilbombe. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningen så langt tyder på at det var en bilbombe som eksploderte, opplyser innenriksdepartementet i landet. 24 mennesker ble såret i terroraksjonen.

Eksplosjonen ble utløst kort etter midnatt nyttårsaften, samtidig som troende var i ferd med å forlate kirken i bydelen Sidi Beshr. Den koptisk kristne menigheten hadde vært samlet til midnattsmesse rett før bomben eksploderte.

De sårede ble i all hast fraktet med ambulanser til to forskjellige sykehus i nærheten av bydelen hvor kirken ligger.

Steinkasting Kort tid etter angrepet samlet flere hundre kristne egyptere seg til en demonstrasjon.

- Vi ofrer våre sjeler og vårt blod for korset, ropte demonstrantene i nærheten av kirken hvor bomben eksploderte.

Noen av demonstrantene stimlet sammen foran en moské, og små grupper av kristne og muslimer begynte å kaste stein mot hverandre. Flere biler ble satt fyr på.

- Dette ser ut som en scene fra Bagdad, sa et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Irakiske trusler Om lag 10 prosent av befolkningen i Egypt er kristne, mens flertallet av de 79 millioner innbyggerne er muslimer. De siste månedene har religiøse motsetninger ført til sammenstøt mellom demonstranter og politi i landet.

Et sammenstøt i Kairo i november førte til at to kristne ble drept og flere titalls skadd, noe som er uvanlig i denne typen uro i Egypt.

De mest alvorlig truslene mot kristne egyptere den siste tiden har imidlertid kommet fra utlandet. Al-Qaida i Irak har truet med å gjennomføre angrep i Egypt, noe som har ført til at vaktholdet ved kirkene i landet er blitt skjerpet.

Samtidig har Egypts muslimske president Hosni Mubarak lovet å beskytte kristne i landet mot terrorisme og ekstremisme. Myndighetene har blant annet innført parkeringsrestriksjoner utenfor kirkene. I september er det presidentvalg i Egypt. Det er ventet at 82 år gamle Mubarak vil forsøke seg på gjenvalg dersom helsen hans holder.

Etterforskning Innenriksdepartementet opplyste i dag tidlig at eksplosjonen skal etterforskes.

- Innledende etterforskning viser eksplosjonen skyldtes en bilbombe. Bilen var parkert utenfor kirken og det var antatt at den tilhørte noen som ofte besøker kirken, sa en talsmann for departementet.

Det statlige nyhetsbyrået MENA opplyser at presidenten ble holdt orientert om utviklingen i saken hele natt til lørdag. Mubarak ber i en uttalelse om at kristne og muslimer må stå sammen i kampen mot terrorisme.

Kameel Sadeeq i den koptiske menigheten i Alexandria mener eksplosjonen har al-Qaida-kjennetegn.

- Folk gikk inn i kirken for å be til Gud, men endte opp som istykkerrevne kroppsdeler. Denne massakren har al-Qaidas kjennetegn og følger det samme mønsteret som al-Qaida har benyttet i andre land, sier Sadeeq.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!