Mido feilparkerte - Ble slept 400 meter etter politibil og slått til døde

Skaper meget sterke reaksjoner. Vi advarer mot sterke bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drosjesjåføren Mido Macia (27) parkerte på feil side av gaten i byen Benoni, like utenfor storbyen Johannesburg i Sør-Afrika.

I den sjokkerende videoen kan man se hvordan han begynner å diskutere med politiet i den travle gaten. En folkemengde samler seg rundt opptrinnet, og begynner å filme krangelen mellom Macia og politiet.

I videoopptaket som avisa South African Daily Sun har fått tak i, kan man se fem polititjenestemenn som går løs på Mido Macia for å få slengt ham inn i politibilen.

Etter et basketak får de kontroll på drosjesjåføren før de binder ham fast til politibilen. Med et blodig ansikt blir han festet bak på bilen og den ene døren blir slamret igjen.

Dratt langs veien Etter noen sekunder blir bilen satt i bevegelse. To polititjenestemenn prøver å holde beina hans opp fra bakken, men når politibilen setter opp farten rett foran den sjokkerte folkemengden må de slippe taket på mannen. Mido blir så dratt bortover asfalten i en voldsom fart mens han fortsatt er festet til bilen.

Mido Mica døde senere på glattcellen etter å ha blitt banket opp av politiet, skriver den sørafrikanske avisa Daily Sun.

- Hvis han hadde parkert på feil side av gaten skulle de ha gitt ham en parkeringsbot - ikke drept ham, sier en anonym mann til avisa som ikke tør stå fram med navnet sitt.

En talsperson for Independent Police Investigative Directorate (IPID), noe som tilsvarer Spesialenheten for politisaker, kommer med opplysninger som ikke er synlige i videoen.

Politiets versjon - Macia overfalt en politimann og tok våpenet hans. Politimannen klarte deretter å få tatt tilbake sitt eget skytevåpen etter å ha fått hjelp av noen kollegaer, sier talsmannen og legger til at det er åpnet en tilsynssak. Politiet har også bedt Reggy Moalusi som er redaktør i Daily Sun om å få en kopi av videoopptaket.

- Vi får bare håpe at de vil ta de nødvendige grepene overfor polititjenestemennene etter å ha sett videoen, sier redaktøren.

Politiet i Sør-Afrika (SAPS) er kjent for sin brutalitet. Flere rapporter konkluderer med at politiet er korrupt, dekkoperasjoner for å skjule hendelser, overgrep mot sivile og drapsforsøk. I mai 2012 ble 600 polititjenestemenn i byen Guateng, som er samme plass som Maica ble drept, arrestert for korrupsjon.

Voldelig historie I august i fjor ble politiet beskyldt for det største overgrepet i Sør-Afrika etter apartheiden var over, da de begynte å skyte mot 3000 gruvearbeidere som streiket utenfor gruveselskapet Lonmin.

Bevepnet med kjepper og macheter ble 34 mennesker brutalt skutt ned og drept og 78 såret da politiet åpnet ild mot de streikende gruvearbeidere.

Hilton Botha, som var sjefsetterforsker i saken mot Oscar Pistorius, måtte trekke seg da det ble kjent at han var tiltalt for syv drap i en annen sak. Jackie Selebi, som var politiets øverste sjef i 10 år, ble i 2010 dømt for korrupsjon da han ble funnet skyldig i å stå bak organisert kriminalitet.