«Midt i alt det triste er vi litt glade også»

Lennart Nordengens nærmeste familie og venner var selv med da den omkomne 28-åringen endelig ble funnet under snømassene i Chamonix tidlig i går ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt i sorgen følte de lettelse. De hadde forberedt seg på det verste: å reise hjem uten å ha funnet ham.

I dag er det en uke siden fire i følget på ni norske skiturister ble overrasket av et enormt snøskred under offpiste-kjøring på fjellet Tjte de Balme, like over grensen til Sveits. 27 år gamle Sigri Widerøe Kristoffersen omkom i raset, mens jevngamle Trude Vik fremdeles kjemper for livet på sykehus. En fjerde person ble gravd uskadd ut av snømassene.

Da sveitsiske letemannskaper avblåste redningsaksjonen etter to dager, var alt håp om å finne Lennart Nordengen i live ute. Igjen sto Nordengens familie med et vondt valg: Dra hjem uten å ha funnet sønnen, eller å finansiere en videre leteaksjon selv. De valgte det siste.

Enklere

- Vi er veldig lettet. Det samme er familien hans. Det er godt de slipper å gjøre vendereis uten å ha funnet ham. Nå blir dødsfallet i alle fall enklere å forholde seg til, sier Lennart Nordengens kamerat, Tommy Karlsen, til Dagbladet.

Espen Lunøe (32) fra Kragerø, som selv ble tatt av raset, men gravd ut i god behold, er også lettet. Han har sammen med de andre overlevende vært med på letingen etter kameraten.

- Det var veldig bra at vi fant ham. Han lå under ca. 4,5 meter snø, og vel 20 meter fra der jeg ble funnet, sier Lunøe.

Både vennegjengen og familien hadde forberedt seg på det verste - at Lennart ikke ville bli funnet før de norske ekspertene fra Universitetsstudiene på Svalbard (UNIS) måtte dra tilbake med utstyret i dag.

- Nå trodde vi nesten vi måtte vente til snøen forsvant, så vi var veldig lettet da vi fikk meldingen, sier Karlsen.

- Midt i alt det triste er vi litt glade også. Nå kan vi etter hvert komme oss videre, sier venninnen Hege Schjøth Hansen.

Umulig uten radaren

Det var ved 11.30-tida at snøradaren fra UNIS, som er fløyet ned fra Svalbard til Chamonix for å bli brukt i søket, påviste et mulig funnsted. Så startet en tung og vond gravejobb for å se om radaren virkelig kunne ha greid det store letemannskaper ikke hadde klart. Ved 13-tida fikk de visshet.

- Rundt 30 personer var med på letingen i dag. Både familie, venner og andre frivillige nordmenn som var her på skiferie, sier 1. amanuensis Arne Instanes ved UNIS til Dagbladet.

Sammen med 1. amanuensis Ida Lønne og ingeniør Knut Sandaker fra UNIS har han ledet arbeidet med snøradaren i det han kaller et svært krevende søk.

- Men det ville nok ha vært umulig å finne ham uten denne radaren, sier Instanes.

Det er andre gang på en drøy uke at UNIS-ekspertene har lokalisert savnede i snøskred ved hjelp av radaren. Så vidt Instadnes vet, er ikke denne metoden prøvd tidligere.