TSUNAMI: 832 mennesker er søndag bekreftet omkommet i Palu etter jordskjelvet og tsunamien som rammet øya Sulawesi i Indonesia fredag. Videoen viser de enorme ødeleggelsene i den indonesiske byen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Jordskjelvet i Indonesia:

Midt i katastrofen fikk 21-åringen flyet i lufta. Så kollapset tårnet under ham

Flygeleder Anthonius Gunawan Agung ofret livet for å få flypassasjerer i sikkerhet under jordskjelvkatastrofen i Indonesia.

Fredagens katastrofale jordskjelv og en påfølgende tsunami har vært svært dødelig. Mandag opplyser en hjelpeorganisasjon at over 1200 mennesker er funnet døde.

Indonesiske myndigheter opplyser at det offisielle tallet på antall døde er 844 personer. Fredagens jordskjelv og tsunami rammet øya Sulawesi nordøst for Bali og sør for Filippinene.

DØD: Anthonius Gunawan Agung (21) fikk flyet trygt i lufta. Så måtte han hoppe fra flytårnet. Foto: AIRNav
DØD: Anthonius Gunawan Agung (21) fikk flyet trygt i lufta. Så måtte han hoppe fra flytårnet. Foto: AIRNav Vis mer

Skjelvet, med en styrke på 7,5. førte til at en flere meter høy tsunamibølge slo innover kysten en time seinere. Enkelte steder skal bølgene ha vært så høye som seks meter.

Venter flere døde

Blant stedene som er rammet, er Palu, en by med 350 000 innbyggere, samt Donggala, Sigi og Parigi Moutong, som til sammen har 1,2 millioner innbyggere, og selv om antallet omkomne har økt kraftig gjennom helga, er totalomfanget av katastrofen fortsatt uklart, men det er ventet at antall døde vil fortsette å stige.

En av dem som nå hylles som en helt etter skjelvet, er flygelederen Anthonius Gunawan Agung (21).

MANGE DØDE: 384 personer er bekreftet omkommet i Palu etter jordskjelvet og tsunamien på øya Sulawesi i Indonesia fredag. Video: CNN Vis mer

Det var like etter klokka 17.00 lokal tid fredag at jordskjelvet inntraff med episenter omkring sju mil unna Palu City - der Agung hadde vakt i lufthavnas flytårn.

Den siste kontakten

På tross av det kraftige skjelvet, nektet Agung å forlate tårnet.

- Da skjelvet inntraff, ga han klarering til Batik Air for å lette og ventet før flyet var trygt i lufta før han forlot tårnet, sier talsmann for flygelederselskapet AIRNav.

Samtidig som 21-åringen forsøkte å få passasjerflyet trygt i lufta, begynte bakken under å riste. Det fire etasjers høye flytårnet han satt i var i ferd med å gi etter, men den heltemodige flygelederen ga seg ikke.

STORE SKADER: Slik ser flyplassen Mutiara Sis Al Jufri i Palu ut i dag, mandag. Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha
STORE SKADER: Slik ser flyplassen Mutiara Sis Al Jufri i Palu ut i dag, mandag. Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha Vis mer

Det siste han sa til meg var: «Batik 6231, rullebane 33 er klar for take-off», skriver piloten på flyet Icoze Ezoci på Instagram.

- Vi var satt opp til avgang 17.55. Dørene ble lukket 17.52 før vi ble bedt om å vente. 18.02 ble vi klarert for take-off, så kollapset flytårnet. Vi bare rullet på rullebanen og jeg kjente at noe var galt. Hadde vi vært 30 sekunder seinere, hadde vi ikke flydd, skriver piloten.

Hylles

Piloten ble hjelpeløs tilskuer til at tårnet kollapset, men på innsida satt fortsatt Anthonius Gunawan Agung (21). Han hoppet fra bygningens fjerde etasje og fikk alvorlige skader. Agung ble fraktet til sykehus, men døde av skadene, opplyser hans arbeidsgiver AirNav.

STORE SKADER: Bildet øverst viser Palu fra lufta 25. september. Under er et bildre fra lørdag, dagen etter jordskjelvet og tsunamien. Foto: Planet Labs Inc/Reuters/NTB Scanpix
STORE SKADER: Bildet øverst viser Palu fra lufta 25. september. Under er et bildre fra lørdag, dagen etter jordskjelvet og tsunamien. Foto: Planet Labs Inc/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Etter dødsfallet, som arbeidsgiveren beskriver som heroisk og med full dedikasjon til menneskers sikkerhet, ble Agung hedret av kolleger. Bilder fra selskapet viser sorgtunge kolleger som frakter liket hans på båre mens soldater står æresvakt.

Også piloten på flyet som akkurat fikk ta av, hyller Agung.

- Takk for at du passet på meg til jeg var trygt i lufta. Han var min reddende engel i Palu. Hvil i fred, min andrepilot. Gud være med deg, skriver pilot Icoze Ezoci til et bilde av Anung på Instagram.

48 000 på flukt

Minst 90 personer er registrert som savnet på myndighetenes lister, mens 48 000 mennesker er blitt drevet på flukt fra sine ødelagte hjem, opplyser talsmann for kriseberedskapsmyndigheten BNPB, Sutopo Nugroho Nugroho.

Redningsmannskaper leter fortsatt i ruinene etter de mange bygningene som raste sammen fredag.

Frivillige begynte mandag å legge ofre for jordskjelvet i Indonesia i massegraver.

- Dette må gjøres så snart det lar seg gjøre, av helsemessige og religiøse årsaker, sier Willem Rampangilei, leder for landets kriseberedskapsmyndighet (BNPB).

545 døde som ble oppbevart ved ett enkelt sykehus gjennom helgen, ble lagt i en massegrav i Palu mandag. Graven er 100 meter lang og 10 meter bred.

De øvrige døde blir fraktet til graven fra andre sykehus i området. Alle ofrene har blitt fotografert slik at deres pårørende vet hvor sine kjære ligger begravet.

Videoopptak viser lokalbefolkningen gå fra likpose til likpose og åpne dem for å se om de kan gjenkjenne ansiktene.

ØDELAGT: Ofrene, som nå skal være over tusen mennesker, blir begravet i massegraver. Samtidig har over 48 000 mennesker mistet hjemmene sine i Indonesia. Foto: AP Photo/Tatan Syuflana/NTB Scanpix
ØDELAGT: Ofrene, som nå skal være over tusen mennesker, blir begravet i massegraver. Samtidig har over 48 000 mennesker mistet hjemmene sine i Indonesia. Foto: AP Photo/Tatan Syuflana/NTB Scanpix Vis mer

Desperate

Mandag ble både militærfly og kommersielle fly satt inn i arbeidet med å frakte nødhjelp og forsyninger til overlevende. Mangel på mat og andre nødvendigheter har begynt å sette preg på lokalbefolkningen.

Det er også desperat behov for å få på plass maskiner for å hjelpe med å gjennomsøke sammenraste bygninger, blant dem et åtte etasjer høyt hotell i Palu, der det mandag fortsatt kunne høres stemmer fra ruinene, skriver NTB.

Lokalt fjernsyn melder at rundt 3000 innbyggere i Palu dro i samlet flokk til flyplassen i et forsøk på å kunne forlate området. Fjernsynsbilder viser folk som ropte i sinne fordi de ikke fikk være med et militærfly som skulle dra fra stedet.

- Vi har ikke spist på tre dager! Vi ønsker bare å være trygge, ropte en kvinne, ifølge nyhetsbyrået.

KOLLAPS: En rekke bygninger kollapset mens annen infrastruktur ble hardt skadd på øya Sulawesi i Indonesia. Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha/NTB scanpix
KOLLAPS: En rekke bygninger kollapset mens annen infrastruktur ble hardt skadd på øya Sulawesi i Indonesia. Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha/NTB scanpix Vis mer

Fanger på rømmen

Opptil 1200 innsatte har forsvunnet fra overfylte fengsler i Palu og Donggal på Sulawesi etter at øya ble rammet av jordskjelv og tsunami før helgen, bekrefter Indonesias regjering.

- Jeg er sikker på at de rømte fordi de fryktet at de ville bli rammet av jordskjelvet. Dette dreier seg helt sikkert om liv eller død for fangene, sier Sri Puguh Utami i justisdepartementet.

President Joko Widodo ga søndag grønt lys for å motta internasjonal hjelp. Det er så langt ikke kjent hva slags hjelp han har gitt klarsignal for, men de rammede områdene mangler først og fremst medisinsk utstyr, mat og vann.