Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Midt i trafficken

Horer uten svanemerke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SNART FALLER DOMMEN i traffickingsaken i Oslo tingrett. To unge kvinner fra Latvia og Russland har vist sitt mot og vitnet mot åtte menn. De to hovedtiltalte er fra Georgia og saken er avskyelig lik det kanadiske dokudramaet «Sextrafikk» som NRK TV har nylig har vist. Unge jenter fra fattige land lokkes til et liv i Vesten og ender som prostituerte voldsofre i fangenskap. Men med utsikt fra bakgården der muren som skiller dem fra velstand og velferd er ugjennomtrengelig på lovlig vis, velger kvinner også å ta sjansen på noen års prostitusjon i samarbeid med halliker og menneskehandlere for å komme inn i de forjettede land. Andre slutter seg til de organiserte, kriminelle bandene som selger kvinner og barn. Det handler med andre ord om stengte grenser og fattigdom. Så ond er verden - og publikum strigråter.

NORSKE HOREKUNDER er også rørt over de stakkars jentene som lenkes fast til senga i skjulte bordeller på Frogner og Kampen. Dagsavisen forteller om horekunder som bare kjøper norske varer på strøket, for å være sikre på at varen ikke er smuglet inn og blir oppbevart under tvang. Kunden vil se seg selv som jentenes velgjører og likeverdige handelspartner. Det er mafiaen, bakmennene og hallikene som er skurkene. Der har kundene full støtte også fra lovgiverne som har fulgt 70-tallsfeministenes søsterlige krav om å la kundene i fred, samt avstå fra å kriminalisere selgeren så lenge hun er sin egen vare. Vi har bak oss år med forskning rundt prostitusjonens årsaker og konsekvenser for enkeltindividet og samfunnet. Ikke minst har vi et landsdekkende kompetansesenter, PRO-senteret, som bidrar med praktisk hjelp og fungerer som rettighetstenkere på vegne av de prostituerte. Senteret har lagt ut sine motforestillinger på nettet, mot kriminalisering av horekundene, etter at svenskene kriminaliserte kjøp av seksuelle tjenester i 1999. Som kjent advarer fagkompetansen mot «å tvinge markedet under jorda». På den annen side har traffickingen ført til at det er under jorda at omsetningen øker.

SPØRSMÅLET ER OM den organiserte sexhandelen med kvinner og barn krever en svensk tydelighet overfor kundene som ikke minst er ansvarlige for den enorme etterspørselen på markedet. Ifølge utenriksdepartementet i USA er det årlig en million mennesker som smugles over grensene og tjener som sexarbeidere til inntekt for nettverkene av organiserte bander. Svenskene hevder at evalueringer av deres radikale lovgivning viser at traffickingen er mindre hos dem enn i land som godtar prostitusjon. Flere av de store anti-traffickingorganisasjonene, som den internasjonale CATW og italienske IROKO, drøfter dette nå. Frykten er at EU-landenes myndigheter hver for seg skal gjøre som Nederland, åpne bordellene igjen. Italia, et viktig land for menneskehandel på grunn av beliggenheten, den store illegale innvandringen og ikke minst fordi landeveisprostitusjonen har lange tradisjoner, vurderer dette. Den norske strategien er en handlingsplan mot menneskehandel, til 100 millioner kroner og som ikke virker.

DE OVERORDNEDE tiltakene mot trafficking er ikke kontroversielle, de tar bare så lang tid. I kampen mot den globale fattigdommen anbefaler f.eks. PRO-senteret kvinnerettet bistand og opprettelse av kvinnearbeidsplasser i hjemlandet før det listes opp en lang rekke tiltak som holdningspåvirkning av markedet, opplysningsarbeid i kvinnenes hjemland, egne politienheter som jobber mot trafficking og kanskje aller viktigst: muligheten for å få opphold i Norge. I dag kan kvinnene få såkalt tenketid på 45 dager hvis de bryter med prostitusjonsnettverkene og hjelper politiet med å reise sak, uten at tilbudet har hatt noen virkning. Løsningen må bli opphold på ubestemt tid og tilbud om sikre boliger, inntil kvinnene føler seg trygge nok til å kunne starte et nytt liv. På lang sikt gjelder ideen om ny økonomisk verdensordning. På kort sikt handler det om å redusere skadevirkningene av markedskreftene som virker så godt at myndighetenes forsøk på å styre dem blir slått tilbake.

SVENSKENES LOVFORBUD er like logisk som røykeloven, og er foreløpig et isolert, men interessant forsøk på å prøve lovens holdningsskapende virkning. Her hjemme snuser SV på et liknende forbud. I offentligheten har trafficking satt fart i forestillingen om det uskyldige offeret som fortjener hjelp, i motsetning til kvinnene som mer eller mindre frivillig deltar i sextrafikken av økonomiske grunner, og kan merkes med en svane. Når horekunder synes det er for galt at jenter skal tvinges til å selge sex, skal vi kanskje ikke sette vår lit til holdningskampanjer.