Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Midt under Jensen-forklaringen begynte Cappelen å le: - Han har aldri lånt fem flate øre

Eirik Jensen forklarte seg om pengene han fikk fra Gjermund Cappelen.

PÅ AVSTAND: Gjermund Cappelen (t.v.) sitter lengst mulig unna Eirik Jensen (ytterst til høyre) på tiltalebenken. I dag reagerte den dømte hasjbaronen tydelig på deler av Jensens forklaring.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ AVSTAND: Gjermund Cappelen (t.v.) sitter lengst mulig unna Eirik Jensen (ytterst til høyre) på tiltalebenken. I dag reagerte den dømte hasjbaronen tydelig på deler av Jensens forklaring.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensen (59) forklarte seg i dag om kontakten han hadde med Gjermund Cappelen (50) i dagene før og etter Cappelen ble pågrepet av politiet 19. desember 2013.

Spesialenheten for politisaker mener Jensen hjalp Cappelen med å smugle inn 13,9 tonn hasj til Norge mot en betaling på minst 2,1 millioner kroner.

Den tidligere politilederen nekter straffskyld. Et av bevisene Spesialenheten ser på som sentrale i saken, er 34 800 kroner som ble funnet i en boks inne i veggen i garasjen på Jensens nåværende bopæl.

Det var Jensen selv som fortalte Spesialenheten om pengene i avhør før de ble beslaglagt. Han sier pengene var tilbakebetaling for et lån. Cappelen sier det var betaling for et hasjparti.

Det er selve stridskjernen i forklaringene til de to tiltalte i saken. Det kom også til syne da Jensen forklarte seg i dag.

Smilte og lo

Jensen forklarte at han lånte Cappelen 30 000 kroner for at hasjbaronen skulle få fikset sin BMW 760 - en bil med listepris på 2,3 millioner - på verksted.

Jensen kom inn på dette i sal 250 i Oslo tingrett i dag, var det tydelig oppstuss på tiltalebenken nærmest dommerne, der Gjermund Cappelen sitter med sine forsvarere Kaja de Vibe Malling og Benedict de Vibe.

Cappelen kikket bort på Benedict de Vibe mens de begge smilte og lo. De to hvisket deretter til hverandre.

- Hva var årsaken til denne reaksjonen, de Vibe?

- Cappelen har jo forklart seg om alt dette med bilen, reparasjonen, forsikring og alt sammen. Det Jensen forklarer er ikke det samme som Cappelens historie, sier de Vibe forsvarer til Dagbladet.

- Der var ikke forklaringen til Jensen helt i tråd med Cappelens virkelighetsoppfatning.

- Aldri lånt fem flate øre

Spesialenheten stilte i dag en rekke spørsmål om Cappelens penger og hvorvidt det var mulig for ham å bruke pengene han ervervet gjennom omfattende narkovirksomhet.

- Det er ikke stort å si om det. Cappelen sier uansett det aldri har vært situasjonen at han har lånt penger av Jensen. Han har aldri lånt fem flate øre, og hvorfor skulle han det? spør de Vibe.

- Er det den påstanden dere reagerer på?

- Ja, blant annet det. Da blir det litt reaksjoner. Vi prøver å holde oss så nøytrale som mulig, sier han.

Dette spørsmålet er bare ett av mange i rettssaken hvor det er ord mot ord mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Jensen har hele tida forklart at Cappelen var hans politiinformant og kilde, mens Cappelen sier Jensen var en medhjelper i narkotikasmugling.

Spesialenheten mener at pengesummen Jensen mottok ikke var en tilbakebetaling av et lån, men en «godtgjørelse» for varslinger Cappelen fikk fra Jensen som hjalp hans innførselvirksomhet.

- Planla forsikringssvindel

- Cappelen hadde tydeligvis dårlig økonomi en periode. Bilen ble en utgiftspost og han tapte mye penger, sier Jensen, som så forteller om en episode han ble overrasket over.

- Det som var planen, som han fortalte meg, var å kjøre bilen til Nederland og melde den stjålet og tapt og få ut forsikringssummen, sier Jensen.

- Da ble jeg satt ut. Det er jo ganske spesielt at han forteller meg om planene for å lure et forsikringsselskap for en million kroner, sier Jensen.

- Jeg sa: «Jeg kan ikke vite om planene dine for å få bilen stjålet. Du må legge den ut på finn.no.» Det ble klart at det var noe galt med girkassa. Cappelen forklarte at han ikke hadde penger til den reparasjonen, sier Jensen.

Bilverksted bekrefter Eirik Jensens bilforklaring

Jensen forklarer deretter at bilen ble kjørt på verksted og at den ble fikset opp. Bilen ble fikset, men registre viser at Cappelen aldri betalte regningen på bilverkstedet.

- Underbygger det jeg sa

Likevel skal han ifølge Jensens forklaring ha betalt lånet for reparasjonen tilbake til Jensen.

At Cappelen hadde en verkstedregning på bilen er etterprøvd av Spesialenheten. Da Jensen ble opplyst om det i avhør, sa han at «det var godt å få bekreftet» ifølge Schilling.

- Hvorfor det? spør aktoren.

- Fordi det underbygger det jeg sa om at han hadde planer om å få bilen stjålet og at det var noe galt med girkassa. Det viser at det jeg sa stemte, svarer Jensen.

NEKTER Å HILSE: Eirik Jensen og Gjermund Cappelens sitter tiltalt i Oslo tingrett. De to er plassert lengst mulig fra hverandre i rettssalen. Her kaster Cappelen et blikk bort på Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Video: Sveinung U. Ystad Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media