Midtøsten-ekspert om samarbeidet mellom USA og Russland: - Helt åpenbart at de kan knuse IS

Det er et godt tegn at USA og Russland vil samtale om militær-nærvær i Syria, mener Cecilie Hellestveit.

 SKAL SAMARBEIDE:  I dag bekreftet USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) og Russlands utenriksminister Sergej Lavror, at de to landene de representerer vil snarlig gå i gang med samtaler om militært nærvær i Syria. Her fra et tidligere møte de to utenriksministrene har hatt. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
SKAL SAMARBEIDE: I dag bekreftet USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) og Russlands utenriksminister Sergej Lavror, at de to landene de representerer vil snarlig gå i gang med samtaler om militært nærvær i Syria. Her fra et tidligere møte de to utenriksministrene har hatt. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag uttalte USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksmminister Sergej Lavrov at de to stormaktene nå er villige til å samtale om militært nærvær i Syria.

- Vårt fokus skal være på å ødelegge Den islamske stat (IS), men også på å finne en politisk løsning i Syria. Vi tror ikke det er mulig på lang sikt så lenge president Bashar al-Assad har makten. Vi vil se på muligheter for å bli enige, sa Kerry under et besøk i London fredag.

- Etter planen Nyheten kommer på ingen måte overraskende på midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit, som er seniorrådgiver i ILPI (International Law and policy Institute).

- Dette går helt etter planen, sier Hellestveit til Dagbladet om nyheten om at de to landene, som utad beskriver hverandre med fiende-beskrivelser, nå langt på vei sier at de vil samarbeide militært i Syria.

Hun forteller at Russlands og USAs samarbeidshistorikk i Midtøsten, har i stor grad bestått av suksesser.

- Når Russland og USA bestemmer seg for noe sammen i Midtøsten, har vi mange eksempler på at de har klart å hale i land det de har ønsket å oppnå, sier Hellestveit.

- Ja, det kan de klare Om de to storlandene vil klare, som Kerry uttaler, å ødelegge IS, har Hellestveit ingen grunn til å bestride.

- Det er helt åpenbart at de kan klare det, men ingen av dem kommer til å gå i bresjen for dette, sier seniorrådgiveren.

For at det amerikanske og russiske samarbeidet skal fungere, er de helt avhengig av å få med seg andre stater i regionen med på laget.

- Å få Tyrkia, Iran, Saudi-Arabia, Syria og Irak med på det samme, er en større oppgave, og mye vanskeligere å få til enn et enkelt samarbeid mellom Russland og USA. Det er et skjørt samarbeid som involverer massiv militær infrastruktur. Det kan igjen være litt risikabelt, sier eksperten.

Har interesser i Syria Hun tror at en av mange viktige årsaker til at USA og Russland nå i stor grad har blitt enige om å samarbeide i Syria, er en økt internasjonal forståelse for at Russland har en strategisk interesse av å ha et fysisk nærvær i regionen.

Russland har gjennom en årrekke hatt militært nærvar i Syria, og er i stor grad årsaken til at Syrias hærapparat på et punkt var et av de «ti-tolv beste» i verden, ifølge Hellestveit.

- Russland har et helt annet forhold til islamsk ekstremisme enn USA. Både innenfor og utenfor deres grenser, er det en stor muslimsk befolkning. Å ha et nærvær i denne regionen, er viktig for Russland, sier hun.

- Men de er selvfølgelig ikke der bare for å slåss med IS, men verne om sitt eget nærvær og sine egne interesser, legger Hellestveit til.

 - KLARER DET:  Cecilie Hellestveit tror USA og Russland sammen åpenbart kan klare å ødelegge IS, hvis de nå bestemmer seg for det. Foto: NTB Scanpix
- KLARER DET: Cecilie Hellestveit tror USA og Russland sammen åpenbart kan klare å ødelegge IS, hvis de nå bestemmer seg for det. Foto: NTB Scanpix Vis mer