Midtøsten holder pusten

JERUSALEM: Israel og palestinerne fortsetter kampene som har kostet 89 liv. FNs Kofi Annan og Russlands Igor Ivanov jobber i dag på spreng for å stanse slåssinga. Når sola går ned i 17-tida, er fristen ute. Statsminister Ehud Barak truer med full krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

4000 mennesker braket i natt sammen i Nazareth. En ble drept og sju alvorlig skadd da jøder og palestinere angrep hverandre. Til slutt fikk politiet spredt massene med tåregass.

Det har vært spredte kamper i dag også, men Israel er preget av Yom Kippur - jødenes helligste høytid. I de jødiske områdene er det helt stille. Butikkene er stengt, bilene står og folket faster. Men ikke alle. Soldatene er unntatt og holder seg klare til strid.

Under den samme høytida i 1973 gikk Egypt og Syria til angrep. Israelerne vant omsider, men det kostet 3000 døde. I år skal ingen ta dem på senga, høytid eller ei.

Baraks ultimatum

Statsminister Ehud Barak gjentok i går ultimatumet til Yasser Arafat:

- Hvis situasjonen ikke roer seg og vi ikke ser en markant forskjell i gatene, vil vi konkludere med at Arafat bevisst har forlatt fredsprosessen.

Barak truer med «bruk av full militær styrke».

Når sola forsvinner like etter klokka 17, er Yom Kippur og fristen for Arafat over. Da vil den israelske regjeringa møtes for å velge strategi. Palestinerne svarer med samme mynt, og gir israelerne samme frist til å avslutte skytinga.

Clinton kommer

Dersom urolighetene ikke har gitt seg innen kvelden, kan Midtøsten stå foran en ny storkrig.

I kveld kommer FNs generalsekretær Kofi Annan til Tel Aviv i Israel for å møte Barak og den palestinske presidenten Yasser Arafat. Den russiske utenriksministeren Igor Ivanov er allerede i Midtøsten for å forhandle fram en løsning på den 11 dager lange konflikten.

I dag tidlig forhandlet han med syrerne for å hindre ytterligere uroligheter i Libanon hvor tre israelske soldater er kidnappet. Ivanov skal innom Libanon før han ankommer Israel i kveld.

Også president Clinton planlegger en tur til Midtøsten, men sier foreløpig at han vil vente til våpnene er lagt ned. Trolig kommer han midt i uka for å møte Barak og Arafat i Egypt.

Også i Israels arabiske naboland foregår det intenst diplomati i dag.

Militært overlegne

Så langt er 89 mennesker døde - de aller fleste palestinere - og rundt 2000 skadd i sammenstøtene som startet 28. september. Den israelske politikeren Ariel Sharon provoserte fram kamper ved å besøke en helligdom som er felles for jøder og arabere i Jerusalem.

I går kveld ble israelske Hillel Lieberman (37) funnet skutt og drept i en hule på Vestbredden. Han skal være en fjern slektning av den amerikanske visepresident-kandidaten Joseph Lieberman. Tre palestinere ble også drept i går - en dag som var relativt rolig, men svært spent. De blodige kampene fortsatte i natt.

Dersom israelerne gjør alvor av truslene sine i kveld, er det et av verdens største og best trente styrker som kan gå til angrep på palestinerne.

- Hittil har vi knapt brukt en prosent av vår militære styrke, truer vise-forsvarsminister Efraim Sneh.

Les også:

Finn ut mer om konflikten:

Addameer (Samvittighet): Palestinsk menneskerettighetsorganisasjon.

Webkamera fra Klagemuren i Jerusalem

Det israelske utenriksdepartementet

Palestinske myndigheter

For flere linker og mer bakgrunn.

ULTIMATUM: I går gjentok Barak kravene til Arafat og palestinerne: Stans kampene innen solnedgang mandag.
RASER VIDERE: Mens jødene er stille under Yom Kippur-høytida, fortsetter palestinerne protestene på Vestbredden i dag.