Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Midtøsten i brann

JERUSALEM (Dagbladet): Seint i går kveld stilte Israels statsminister Ehud Barak et ultimatum overfor Yassir Arafat: Stans volden innen 48 timer, hvis ikke er fredsprosessen død og den israelske hæren vil slå tilbake med alle midler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uroligheten mellom palestinerne og israelerne tok i går en dramatisk vending og er et steg nærmere en storbrann i hele regionen. Voldsbruken har spredt seg, og på grensa mellom Libanon og Israel er situasjonen høyspent.

I et nesten utrolig gjennomført bakhold , dekket av tett rakettild over grensa, tok Hizbollah-geriljaen i Libanon tre israelske soldater som fanger.

Tidligere på dagen hadde israelske styrker drept to palestinske flyktninger ved den samme grensa. Israel har sendt militære forsterkninger til grensa i nord, og inne i Sør-Libanon er israelske kommandogrupper i aksjon, meldes det fra Libanon. Israelske kamphelikoptere og fly angrep også mål inne i Sør-Libanon.

Krisemøte

Israels statsminister Ehud Barak innkalte i går sine statsråder til krisemøte. I en skarp advarsel til både Syria og Libanon, truet Israel med «kraftig gjengjeldelse», dersom de israelske soldatene ikke kommer tilbake uskadde straks. Det er et ultimatum til nabolandene, men begge lands regjeringer kalte i går Hizbollahs aksjon for «legitim». Politiske iakttakere frykter bombing av Beirut, dersom diplomati ikke lykkes.

Frist

Etter regjeringsmøtet i går kveld ga Barak palestinerne 48 timers frist til å stanse opptøyene.

Inntil så skjer har Barak «frosset» forholdet til palestinerne.

Barak har nå minst tre åpne fronter å kjempe på: Palestinerne i de okkuperte områdene, Vestbredden og Gaza, er i flammende og blodig opprør. Palestinerne med israelsk statsborgerskap, en femdel av innbyggerne i Israel, har i stor grad sluttet seg til palestinernes opprør. I Libanon har Hizbollah slått sine krefter sammen med de palestinske flyktningene i landet, og forholdet til Libanon og Syria er dermed farlig.

DRAMATISK : Urolighetene i Hebron og resten av Midtøsten tok i går en dramatisk vending. Voldsbruken har spredt seg og det nærmer seg storbrann i regionen.