Midtøsten «i terroristenes hender»

Jagland mener at Israel og Palestina «er i terroristenes hender» og snarest må forhandle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland er bekymret over at det hele tiden skjer en opptrapping av konflikten i området.

- Israels styrkeoppbygging er konsentrert om byene Jenin og Betlehem, der bombeaksjonene fant sted. Det er derfor grunn til å tro at det er en gjengjeldesesaksjon, og ikke et varsel om en total militær aksjon eller full krig.

- Men den stadige opptrappingen er et veldig dårlig tegn, og må stanses, legger han til.

Utenriksministeren mener at partene må gjennomføre Mitchell-rapportens anbefalinger selv om det ikke er voldsfritt, slik Israel kompromissløst har krevd.

I terrorens hender

- Nå er partene i terroristenes hender. Det er terroristene som bestemmer utviklingen. Partene må derfor ikke lenger vente på at situasjonen skal bli rolig før de gjennomfører de nødvendige tillitskapende tiltakene. De må gjøre dette uavhengig av hva som skjer på bakken, sier Jagland, som selv var et medlem av den internasjonale Mitchell-komiteen som analyserte bakgrunnen for dagens konflikt, og som kom med en rekke anbefalinger til partene.

Disse går ut på at Israel må stanse alle bosettingsaktiviteter, lette på blokaden overfor palestinerne og betale tilbake penger til de palestinske selvstyremyndighetene. Palestinerne må på sin side gjøre alt de kan for å stanse terroren, samle inn våpen og få kontroll over militante grupper.

Internasjonalt press

Selv om Israel til nå har vært helt ubøyelig og upåvirket av internasjonalt press, tror Jagland at et fortsatt koordinert internasjonalt press vil få israelerne til å følge Mitchell-rapportens anbefalinger. - Vi må komme med en klar melding til Israel om at de ikke må vente til at alt er rolig før de iverksetter de nødvendige tiltak, sier Jagland.

Han understreker at man ikke har militære styrker å sette inn eller økonomiske virkemidler som kan presse israelerne.

- Vi har kun politiske og diplomatiske virkemidler, sier Jagland.

Han sier det først og fremst er amerikanerne som har virkemidlene til å få Israel til å endre sin politikk. Men han vil ikke kommentere om han har fått signaler fra USA om at de vil bruke disse mot Israel.

- Min oppfatning er at amerikanerne vil øke presset, og at de ikke vil sitte stille å se på denne utviklingen, sier han.

Klar kritikk

Jagland er ikke enig i at Norge er for forsiktig i sin kritikk av partene.

- Begge parter er klar over hva vi mener om terror og de militære gjengjeldesesaksjonene. Norge har blant annet bevilget 6 millioner kroner for å gjenoppbygge hus i Gaza som israelske styrker har meiet ned. Det er et klart politisk signal, mener Jagland.

Han vil ikke kommentere internasjonale framstøt for å få Israels statsminister Ariel Sharon dømt for sin rolle i massakrene på palestinerne i flyktningleirene Sabra og Shatila i 1982. Han vil heller ikke kommentere nye rapporter som går ut på at Israel mishandler og torturerer palestinske ungdom.

- Jeg kjenner ikke disse rapportene og vil derfor ikke kommentere dem, sier utenriksminister Jagland.

(NTB)