KRITISERER FRP: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener norsk Midtøsten-politikk er for lite kritisk til Israels maktbruk. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KRITISERER FRP: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener norsk Midtøsten-politikk er for lite kritisk til Israels maktbruk. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Midtøsten-politikken er for lite Israel-kritisk

Støre mener endringen skyldes Frps innflytelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støre sier i et intervju med Aftenposten at han mener utenriksminister Brende brukte for lang tid før han kom fram til at Israels angrep på Gaza ikke står i forhold til Hamas' rakettangrep mot Israel.

- Brende må også si klart fra om at det er okkupasjonen som er kjernen til den dagsaktuelle konflikten, sier Ap-lederen. Den nyvalgte opposisjonslederen er ikke i tvil om hvor det han kaller «Brendes unnfallenhet med å kritisere Israel og landets folkerettsstridige okkupasjon» kommer fra.

- Vi ser nå Frps innflytelse, også i utenrikspolitikken.

Brende mener derimot Norge er i fremste rekke med å være tydelig overfor begge parter i konflikten.

- Vi reagerte på dag én med at det var uakseptabelt med angrep mot sivile. Heller ikke Støre eller Espen Barth Eide, som utenriksministre, fokuserte på okkupasjonen på dag én av Gaza-konfliktene i 2009 og 2011, sier Brende og beskylder Støre for å bruke situasjonen til «partipolitisk taktikkeri».

- Dette opplevde jeg ikke mens Jens Stoltenberg var Ap-leder. Det er uverdig, og Støre gjør seg selv liten, sier utenriksministeren.

(NTB)