Midtøsten-samtaler gjenopptas

Israelerne gjenopptar forhandlingene i Taba torsdag, etter at statsminister Ehud Barak avlyste et ministermøte med palestinske forhandlere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter mye fram og tilbake, ga israelerne onsdag kveld beskjed om at de likevel kommer tilbake til forhandlingsbordet i den egyptiske grensebyen Taba, og at det vil skje torsdag.

Israel innstilte forhandlingene tirsdag, da to israelske sivile ble funnet skutt og drept nær den palestinske byen Tulkarem.

Det ble ifølge en talsmann for Barak bestemt på et møte i «fredsregjeringen» ledet av statsministeren sent onsdag kveld. Samtalene vil starte igjen etter at de to drepte israelerne er begravet. Begravelsen skal finne sted torsdag. Partene prøver å komme fram til en fredsavtale innen det israelske statsministervalget 6. februar.

De to israelerne fra Tel Aviv ble bortført og likvidert nær den palestinske byen Tulkarem på Vestbredden tirsdag. Den israelske hæren stengte senere av byen.

- Katastrofe

Det var palestinernes leder Yasser Arafat som tok initiativet til det han kalte ti dagers intense maratonforhandlinger, og målet var åpenbart å komme fram til en rammeavtale som ville gjøre det mulig for statsminister Ehud Barak å innhente Sharons store forsprang på meningsmålingene før valget 6. februar.

Arafat har sagt det vil være en katastrofe om general Sharon blir Israels nye statsminister. På dette punkt har Barak sammenfallende interesser med den palestinske lederen, men allerede dagen etter at partene møttes, ble det klart at ingen av dem hadde noen tro på at maratonforhandlerne ville komme i mål med en avtale.

Shaath stilte onsdag et alvorlig spørsmålstegn ved Baraks motiver for å gå inn i forhandlingene. Ønsker Barak en avtale eller forhandler han bare for å skaffe seg økt oppslutning før valget? spurte Shaath.

Fordømmer Sharon

Om Shaath stilte spørsmål ved Baraks forhandlingsvilje, hadde han klare synspunkter på Baraks utfordrer ved det kommende valget, general Ariel Sharon.

- Sharon er som en okse i en porselensbutikk, sa den palestinske ministeren for internasjonalt samarbeid.

- Denne Sharon, han gjennomførte massakren i Sabra og Shatila uten noe annet enn et kriminelt drapsmotiv, sa Shaath. Rundt 1.000 mennesker ble drept i de to palestinske leirene under den israelske invasjonen i Libanon i 1982.

- Han er ansvarlig for 3.000 (palestinske) martyrer. Men ingen sårede - Israelerne drepte alle de kunne i Sabra og Shatila, sa Shaath i et intervju med egyptisk fjernsyn.