Midtøsten-toppmøte avlyst

JERUSALEM (NTB-Reuters-AFP): Det planlagte toppmøtet om Midtøsten i Washington i morgen er avlyst tross iherdige amerikanske forsøk på å få Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å delta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske spesialutsendingen Dennis Ross brukte helgen til møter med både Netanyahu og palestinernes president Yasser Arafat. Men i dag vendte han hjem etter å ha gitt endelig beskjed om at toppmøtet mellom Netanyahu, Arafat og president Bill Clinton som var planlagt til mandag, offisielt er avlyst.

Grunnen for avlysningen er at Netanyahu nekter å trekke de israelske styrkene tilbake fra 13 prosent av det palestinske territoriet som de okkuperer.

Israels president Ezer Weizman hadde i dag selv et møte med Ross, og fant etterpå grunn til å kommentere den vanskelige situasjonen.

- Fredsprosessen halter. Det er det ingen tvil om. Den som tror at prosessen beveger seg framover, tar feil, sa Weizman i en heller forsiktig kommentar.

Da var Egypts utenriksminister Amr Mussa atskillig klarere i sine uttalelser.

- Fredsprosessen er kastet nesten tilbake til utgangspunktet før forhandlingene. Det er opplagt at dagens israelske regjering ikke er klar for fred, sa Mussa.