Midtøstenmøte avlyst i siste liten

Israel sier et betinget ja til USAs president Bill Clintons fredsplan, men skyver ansvaret for videre framgang over på palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omtrent på samme tid som Israel offentliggjorde sitt standpunkt i natt, ble det kjent at et planlagt møte i Egypt mellom Israels statsminister Ehud Barak og palestinernes president Yasser som skulle ha funnet sted i dag, i beste fall er utsatt.

Israel sa ja?

Israels regjering drøftet fredsplanen i et tre timer langt møte i natt.

Statsministerens kontor i Israel sier i en uttalelse at Israel ser den amerikanske fredsplanen som et grunnlag for videre diskusjon, såfremt ikke palestinerne fremmer endringsforslag i forkant av diskusjonen.

Israel ønsker også flere oppklaringer fra USA om hva planen innebærer på diverse punkter som er av vital nasjonal interesse for Israel.

Palestinsk usikkerhet

Den palestinske forhandleren Saeb Erekat sa palestinerne hadde oversendt USA en liste med saker som måtte klargjøres før de kunne gi et endelig svar til Clinton.

- Det er bedre hvis vi kjenner detaljene, hvis alt er klart og begge sider forstår til bunns hva vi gjør for å komme fram til en avtale. Denne avtalen krever først og fremst detaljer, detaljer, detaljer, sa Erekat til CNN.

INGEN FRED I SIKTE: En palestinsk gutt i Hebron på Vestbredden kjøper inn godteri for å feire Eid - avslutningen på Ramadan. Foto: SCANPIX
INGEN FRED I SIKTE: En palestinsk gutt i Hebron på Vestbredden kjøper inn godteri for å feire Eid - avslutningen på Ramadan. Foto: SCANPIX Vis mer

Han sa at palestinerne først vil ta stilling til planen når de mottar svar på sine spørsmål fra amerikanerne og Israel.

Møte avlyst

Da avlysningen av møtet i Egypt ble kjent var det fremdeles 18 timer igjen til møtet egentlig skulle finne sted.

- 18 timer er en evighet i Midtøsten, om møtet finner sted avhenger av palestinerne, sa Israels viseforsvarsminister Ephraim Sneh til CNN. Han er fortsatt optimistisk på fredsplanens vegne.

Palestinerne skal være såre over at israelerne skyver ansvaret for fredsplanen over på dem i for stor grad. Det var derfor håpet at et møte mellom Barak og Arafat i Egypt, kunne gjøre det enklere for de to partene å ta klar stilling til planen.

Amerikansk reaksjon

Noen timer før nyheten om det avlyste møtet nektet Clinton å gi opp håpet om å få en fredsavtale i havn før han går av.

- Spørsmålene er uhyre kompliserte, men partene er nærmere enn de noen gang har vært, og jeg håper og ber om at de vil gripe anledningen, sa Clinton til pressefolk i Det hvite hus.

Clinton sa at spørsmålet nå er om partene vil forhandle med grunnlag i hans ideer, noe Israelerne altså har sagt seg villige til. Amerikanerne var derimot ikke fornøyd med det palestinske svaret.

- Palestinerne drøfter egentlig ikke ideene som ble reist i Washington, så vi venter fremdeles på et svar fra dem, sa talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet Jake Stewart.

Både USA og Egypt kommer imidlertid til å fortsette arbeidet med å få i stand et møte mellom Arafat og Barak.

Avgjørende fase

- Forhandlingene i Midtøsten er inne i en avgjørende fase, sa utenriksminister Thorbjørn Jagland i går.

Første juledag hadde han telefonsamtaler både med Arafat og Barak, og Jagland oppfordret dem begge til å gjøre sitt ytterste for å gripe den historiske sjansen som nå byr seg til å enes om en fredsavtale.

Begge parter har bekreftet at Clintons utspill går direkte til hjertet av fredsprosessen i Midtøsten: Det omhandler helt sentrale spørsmål som herredømmet over Øst-Jerusalem, de jødiske bosettingenes framtid og endelige grenser for en eventuell palestinsk stat. Planen ble presentert for partene i Washington forrige uke.

(NTB-Reuters-AFP)

INGEN FRED I SIKTE: En palestinsk gutt i Hebron på Vestbredden kjøper inn godteri for å feire Eid - avslutningen på Ramadan. Foto: SCANPIX