- Migrene er arvelig

KØBENHAVN (Dagbladet): - For første gang kan vi nå bevise at flere former for migrene er arvelig, altså genetisk betinget, sier professor Jes Olesen. På en konferanse i København denne helga ble flere oppsiktsvekkende resultater lagt fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viktig kunnskap

Slik forebygger du migrene

- Forskerne er i full gang med å løse migrene-gåten. Vi vil oppleve nye framskritt i kampen mot den smertefulle sykdommen hvert år framover, sier overlege Jes Olesen.

På konferansen for 100 av de mest framstående migreneforskere fra 15-20 land over hele verden nå i helga, ble flere oppsiktsvekkende resultater presentert.

- Vårt endelige mål er å kunne helbrede migrene uten å bruke medisiner. Nå kan vi se målet nærme seg, men det er ennå for tidlig å slå fast at vi lykkes, sier professor Olesen.

Arvelig

Sykdommen deles inn i to hovedgrupper: Migrene med og uten aura. Tidligere ble disse omtalt som henholdsvis «klassisk» og «alminnelig» migrene. Siste gruppe er den hyppigste og rammer 15 prosent av befolkningen på ett eller annet tidspunkt i deres liv. Her er arvelige egenskaper til stede, men ikke sterkt. Miljøfaktorer bestemmer om sykdommen skal utløses. Det er altså livsbetingelsene som gir utslaget for om folk skal bli rammet.

Migrene uten aura er anfall av sterk hodepine, som regel i halve siden av hodet. Den kommer som pulserende, dunkende smerter som ledsages av kvalme og overfølsomhet overfor lys og lyd.

Spenning

Migrene med aura har samme symptomer, men starter med synsforstyrrelser og gjerne en sagtakket, lysende bjelke for øynene i om lag 20 minutter før smerten kommer. Det er nå bevist at denne varianten styres av arvelige faktorer og langt mindre av pasientens miljø.
Vi har også kunnet slå fast at det mange mennesker kjenner som spenningshodepine ikke er en form for migrene, forteller Olesen.

Dette er en hodepineform som rammer om lag tre prosent av befolkningen minst annenhver dag - vi snakker altså om folk som stort sett sammenhengende har smerter. Også her har forskerne også kunnet konstatere arvelighet som en forklaring.

Saltmangel

- En nederlandsk forskergruppe har i lang tid arbeidet med en helt spesiell form for migrene som utløser lammelser i kroppens ene side. Gruppa har faktisk greid å isolere den delen av arveanlegget som utløser sykdommen, forteller den danske migreneeksperten.

Forskerne har blant annet kunne slå fast at ionekanalene som sender salter, hvor kalsium er det ene, rundt i kroppen ikke fungerer etter planen. Denne kunnskapen kan brukes til å utvikle en ny behandling.

Enten kommer det for mye eller for lite salt ut i kanalene, og da blir migrenen utløst.

- Kanskje kan vi finne medisinen som blokkerer kanalen, hvis det er nødvendig for å helbrede. Eller vi finner en medisin som åpner kanalene. Dette er en helt ny måte å arbeide på, fordi vi kan bruke medikamentene til å regulere en nøyaktig funksjon - motsatt tidligere, hvor medisiner påvirker for eksempel fem ting i organismen - og dermed også utløser bivirkninger som vi ikke ønsker, sier Olesen.
Normalt tar det 10 år å utvikle en ny medisin. I dette tilfellet spår den danske professoren at det kan gå mellom 5 og 10 år.

Miljøfaktorer

- Når vi nå blir i stand til å påvise gener som fører til migrene, kan vi bruke denne kunnskapen til å forstå hvilke miljøfaktorer i et menneskes liv som er migreneskapende. Hvis vi for eksempel finner ut at et genetisk problem kan være betinget av spesielle matvarer, setter vi pasienten på en diett som hindrer kroppen i å produserer stoffer som er sykdomsutløsende.

- Det endelige målet er selvsagt å kunne helbrede migrene helt uten bruk av medisiner. Om vi noen gang når så langt som vi snakker om her, vet jeg ikke. Men jeg syns absolutt at vi ser konturene av en slik løsning en gang i framtida, sier professor Jes Olesen.

Han karakteriserer dagens forskning på området som vital, og lover framskritt og nye behandlingsmåter og medisiner for hvert år som kommer.

- Er genteknologi en mulig vei fram?

- Den er ikke aktuell for oss, og vil aldri bli det i migrenebehandlingen. Slike drastiske metoder kan og skal bare benyttes til bekjempelse av dødelige sykdommer.

LØSNING:Professor Jens Olesen ved nevrologisk avdeling på Glostrup sykehus spår en snarlig løsning på migrenens gåte.
Professor Jes Olesen