Migrenegåten kan være løst

En genvariant funnet hos folk som lider av migrene regnes som et stort gjennombrudd.

LEI PLAGE: Migrene rammer rundt 500.000 nordmenn. Nå er et internasjonalt forskerteam på sporet av migrenens hemmelighet. 
Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
LEI PLAGE: Migrene rammer rundt 500.000 nordmenn. Nå er et internasjonalt forskerteam på sporet av migrenens hemmelighet. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Et internasjonalt forskerteam har funnet en spesiell genvariant hos personer som lider av migrene. Funnet regnes som et stort gjennombrudd, som kan forklare hvorfor migreneanfall oppstår, skriver Videnskab.dk.

Omtrent en halv million nordmenn har migrene. Sykdommen forekommer i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos kvinner i alderen 20 til 40 år.

Til tross for at migrene er en hodepinelidelse som har vært kjent siden steinalderen, vet man fremdeles ikke hva det er i hjernen som utløser lidelsen.

Gjennombrudd Nå har forskere imidlertid gjort en viktig oppdagelse. De har sporet en genvariant som øker personers risiko for migrene med 20 prosent. Forskningsresuktatene er publisert i dagens utgave av Nature Genetics.

Én av tre migrenerammede har den aktuelle genvarianten i sitt arvemateriale.

- Det er ikke en voldsomt økt risiko som den enkelte skal bekymre seg for. Men den er viktig for oss forskere, fordi den kan være brikken som mangler for å forstå hvorfor et migreneanfall overhodet oppstår. En brikke som vi har vært på jakt eter i årevis, sier professor i nevrologi Jes Olesen ved Københavns Universitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer