LEI PLAGE: Migrene rammer rundt 500.000 nordmenn. Nå er et internasjonalt forskerteam på sporet av migrenens hemmelighet. 
Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
LEI PLAGE: Migrene rammer rundt 500.000 nordmenn. Nå er et internasjonalt forskerteam på sporet av migrenens hemmelighet. Foto: John T. Pedersen /DagbladetVis mer

Migrenegåten kan være løst

En genvariant funnet hos folk som lider av migrene regnes som et stort gjennombrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Et internasjonalt forskerteam har funnet en spesiell genvariant hos personer som lider av migrene. Funnet regnes som et stort gjennombrudd, som kan forklare hvorfor migreneanfall oppstår, skriver Videnskab.dk.

Omtrent en halv million nordmenn har migrene. Sykdommen forekommer i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos kvinner i alderen 20 til 40 år.

Til tross for at migrene er en hodepinelidelse som har vært kjent siden steinalderen, vet man fremdeles ikke hva det er i hjernen som utløser lidelsen.

Gjennombrudd Nå har forskere imidlertid gjort en viktig oppdagelse. De har sporet en genvariant som øker personers risiko for migrene med 20 prosent. Forskningsresuktatene er publisert i dagens utgave av Nature Genetics.

Én av tre migrenerammede har den aktuelle genvarianten i sitt arvemateriale.

- Det er ikke en voldsomt økt risiko som den enkelte skal bekymre seg for. Men den er viktig for oss forskere, fordi den kan være brikken som mangler for å forstå hvorfor et migreneanfall overhodet oppstår. En brikke som vi har vært på jakt eter i årevis, sier professor i nevrologi Jes Olesen ved Københavns Universitet.

Han har ledet det danske bidraget til den internasjonale forskergruppa.

Forskerne fikk sitt gjennombrudd ved å ta blodprøver og DNA-teste 6481 personer med migrene. Resultatene ble sammenliknet med 50809 kontrollpersoner.

DNA-test Forsøkspersonene kom fra Finland, Tyskland, Nederland, Island og Danmark. Ut fra de mange DNA-prøvene startet forskerne sin jakt på genvarianter som opptrådte hyppig hos migrenepasientene. De fant én som fikk det kryptiske navnet rs1835740.

Den vesle DNA-sekvensen synes viktig for å styre produksjonen av et viktig nervesignal i hjernen, glutamat.

Forskerne spekulerer på om bærere av genvarianten risikerer overskudd a glutamat, og at det kan være forklaringen på at de har lavere terskel for migreneanfall.