Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Migrenemedisin kommer på blå resept

Fra 9. desember er migrenemedisinen Aimovig godkjent for blå resept.

BLÅ RESEPT: Fra 9. desember får man Aimovig på blå respet. Foto: Amgen / Handout via REUTERS  / NTB scanpix
BLÅ RESEPT: Fra 9. desember får man Aimovig på blå respet. Foto: Amgen / Handout via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Nå har prisforhandlingene med legemiddelselskapet ført fram. Det forteller Helse- og omsorgsdepartementet nå torsdag 5. desember. Fra mandag blir den forebyggende behandlingen mot migrene tilgjengelig på blå resept.

Det har vært knyttet store forhåpninger til den forebyggende migrenemedisinen Aimovig, men prisen var høy til å komme inn under blåreseptordningen. Nå har forhandlingene mellom Sykehusinnkjøp og legemiddelprodusenten Novartis ført fram.

For kronisk migrene

Pasienter med kronisk migrene som ikke har effekt av annen forebyggende behandling kan nå få dette legemidlet på blå resept.

- Jeg er svært glad for at vi nå har fått forhandlet ned prisen slik at norske pasienter med kronisk migrene får tilgang til Aimovig på blå resept fra 9. desember, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

- Prisforhandlingene har gjort at pasientene får Aimovig raskere enn hvis det skulle bli behandlet av Stortinget. Dette viser at prisforhandlinger er et viktig verktøy for å kunne oppnå en akseptabel pris for nye, effektive legemidler, legger han til.

Men det er ikke alle migrenepasienter som får den nye medisinen. Helse- og omsorgsdepartementet forteller at for at en pasient skal kunne få Aimovig på blå resept, må det søkes om individuell stønad til Helfo. Denne søknaden skal komme fra spesialist i nevrologi eller lege ved nevrologisk avdeling/-poliklinikk ved et sykehus.

I tillegg må pasienter ha prøvd annen forebyggende behandling før legen søker om stønad til behandling med Aimovig.

- Etterlengtet

Leder i Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt, sier denne godkjenningen har vært etterlengtet.

- Nå er det to år siden dokumentasjonen på behandlingen kom. Vi må jobbe for at det ikke tar to år før vi kan sette i verk ny behandling av migrene, sier hun til Dagbladet.

ETTERLENGTET: Anne Hege Aamodt, leder i Norsk nevrologisk forening, sier godkjenningen er etterlengtet.
ETTERLENGTET: Anne Hege Aamodt, leder i Norsk nevrologisk forening, sier godkjenningen er etterlengtet. Vis mer

Det var 17. mai 2018 at Aimovig ble godkjent i USA og fikk såkalt FDA-godkjenning.

- Til nå har pasienter med god økonomi kunnet kjøpe seg behandlingen. Vi må jobbe for en mer likeverdig helsetjenestene. Det har vært en veldig vanskelig situasjon. Vi trenger bedre føringer når det kommer ny behandling, sier Aamodt.

Kan søke

Helseministeren sier i pressemeldingen at han har forståelse for at mange har vært utålmodige og fortvilet over at behandlingen ikke har kommet på blå resept tidligere.

- Nå blir det mulig å søke om individuell stønad allerede i løpet av desember, og kostnadene ved stønad er lavere enn om det første pristilbudet hadde blitt godtatt. Det vil si at vi nå kan si ja til ny og effektiv behandling til de pasientene som er hardest rammet av migrene, uten at det går ut over andre gode tiltak i budsjettet, sier Høie.

Slik det er nå, kan Helfos saksbehandlingstid bli opp mot åtte uker, men fra februar 2020 planlegges en ny, elektronisk søknadsløsning for alle legemidler. Dette vil korte ned saksbehandlingstida.