Mijailovic skader seg selv i fengselet

Og har spiseforstyrrelser. Hemmelig rapport avslører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I morgen besluttes det om det blir fengsel eller behandling på lukket psykiatrisk avdeling for Mijailo Mijailovic, Anna Lindhs drapsmann.

En hemmeligstemplet del av en rapport, som svenske Aftonbladet har fått tilgang til, avslører at Mijailovic lider av spiseforstyrrelser - og at han kutter seg selv.

Rapporten er utarbeidet av overlege i psykiatri Eva Marie Laurén ved rettsmedicinalverket i Huddinge - som ilikevel konkluderer med at Mijailovic ikke var alvorlig psykisk forstyrret, verken på drapstidspunktet eller på tidspunktet for undersøkelsen.

- Det burde ikke være fengselsforbud i dette tilfellet, såpass alvorlig forstyrret er han ikke, sier hun.

Denne konklusjonen strider mot Socialstyrelsens rettslige råd, som mener Mijailovic er for syk til å sone i fengsel.

Laurén vil ikke gå i detaljer når det gjelder spiseforstyrrelsene, men mener diagnosen ikke er unik.

- Personer med veldig mye angst kan i blant vende den mot seg selv. Da kan man for eksempel skjære seg selv, overspise eller sulte seg. Det er en måte å håndtere angsten og tomhetsfølelsen, sier hun til avisa.

Laurén mener Mijailovics beskrivelser av å være styrt av en «indre stemme» heller ikke tyder på noen psykotisk tilstand. Heller ikke hans «mulige trekk av autisme og depresjon» tyder på at han er for syk til å sone, mener Laurén.

STUKKET NED OG DREPT: Sveriges tidligere utenriksminister Anna Lindh.
- IKKE FOR SYK: I dag avdekker Aftonbladet altså en hemmeligstemplet del av rapporten, der det går frem at Mijailovic lider av spiseforstyrrelser, og at han skader seg selv. Men - for syk til å sone er han ikke, mener overlege i psykiatri, Eva Marie Laurén, som står bak rapporten.