Mijailovic slipper fengsel

Hovedretten har konkludert med at Mijailo Mijalovic er for syk til fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Klokka 11 falt dommen i Svea hovedrett: Mijailo Mijailovic var psykisk syk da han knivstakk Sveriges utenriksminister Anna Lindh på kjøpesenteret NK i Stockholm 10. september 2003.

Lindh døde av skadene tidlig neste morgen.

- Stemmer i hodet

Stockholm tingrett dømte Mijailovic til fengsel på livstid for drapet. Mijailovic tilsto å ha påført Lindh de dødelige knivstikkene, men hevder han handlet på ordre fra stemmer i hodet.

Mijailovics forsvarer overklagde tingrettens dom på livsvarig fengsel, og fikk ekspertvitner til å slå fast at klienten led av alvorlige psykiske forstyrrelser da han påførte utenriksministeren de dødelige skadene i buken.

Psykisk forstyrret

Hovedretten anser det som uklart hvorvidt gjerningen var planlagt. Både hovedrett og tingrett mener Mijailovic var likegyldig til om Anna Lindh ville dø, derfor karakteriseres gjerningen som drap, skriver Expressen.

Samtidig mener retten Mijailovic har betydelige psykiske problemer, og at det er overveiende bevis for at han lider av en psykisk forstyrrelse.

Optimistisk

Før dommen i dag var forsvareren forsiktig optimistisk. Svenske eksperter trodde imidlertid på fengselsstraff.

I går skrev Aftonbladet om en hemmelig del av en rapport som avslører at Mijailovic lider av spiseforstyrrelser og skader seg selv i fengselet. Rapporten konkluderer imidlertid med at Mijailovic ikke var alvorlig psykisk forstyrret, verken på drapstidspunktet eller på tidspunktet for undersøkelsen, og at han tåler fengsel.

Konklusjonen strider mot Socialstyrelsens rettslige råd, som mener Anna Lindhs drapsmann er for syk til å sone i fengsel.

Erstatningsbeløpet blir stående

Begge sønnene til Anna Lindh har begjært høyere erstatningsbeløp enn de fikk tilkjent i tingretten, 50 000 per person. Hovedretten anser imidlertid at summen er en rimelig erstatning for den psykiske belastningen.

FIKK DOMMEN I DAG: Anna Lindhs drapsmann, Mijailo Mijailovic.
DREPT: Sveriges utenriksminister Anna Lindh.
OVERVÅKET: Mijailo Mijailovic ble fanget av et av overvåkningskameraene i kjøpesenteret der han knivstakk Anna Lindh.