Mijailovic venter på sin dom

I ettermiddag avsies dommen mot Mijailo Mijailovic, som knivstakk og drepte Sveriges tidligere utenriksminister Anna Lindh. Dommen blir trolig uansett anket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 13.30 vil den domfelte Mijailovic få vite om han blir dømt til livsvarig fengsel for drapet han er kjent skyldig i, noe de fleste tror.

Men uansett straff vil dommen trolig bli anket til høyesterett. For Mijailovic og hans advokat Peter Althin kommer etter all sannsynlighet til å begjære at den rettspsykiatriske undersøkelsen av domfelte skal granskes på høyeste faglige nivå, det vil si av Socialstyrelsens rettslige råd.

Stockholms Tingsrätt avslo forrige tirsdag en begjæring om ny psykiatrisk undersøkelse.

Dersom tingretten mot alle odds skulle lande på en tidsbegrenset straff, altså ti år, kan man trygt regne med at aktoratet anker dommen.

For aktor Agneta Blidberg og sjefanklager Krister Petersson har ikke gitt rom for noen annen utgang på saken enn livstid.

Fram til ankesaken må Mijailovic belage seg på å forbli på cella i Kronobergsfengselet. Først når det foreligger en rettskraftig dom kan han plasseres i en anstalt.

Anna Lindh ble knivstukket på varehuset NK i Stockholm 10. september i fjor, og døde senere av skadene. Mijailovic ble arrestert 16 dager senere. Den 19. januar i år ble han kjent skyldig i drapet på den daværende utenriksministeren.

(NTB)