Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mikael Davud og Shawan Bujak er dømt for terrorplanlegging

Mikael Davud fikk sju års fengsel, Shawan Sadek Bujak tre og et halvt. David Jakobsen ble frikjent for terrorplanlegging.

DØMT: Shawan Sadek Bujak, her med sine forsvarere Arvid Sjødin og Brynjar Meling (t.h.). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
DØMT: Shawan Sadek Bujak, her med sine forsvarere Arvid Sjødin og Brynjar Meling (t.h.). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mikael Davud (40), David Jakobsen (33) og Shawan Sadek Saeed Bujak (38) sto i dag tiltalt for terrorplanlegging. Da de ble spurt om de ville anke dommen, tok både Davud og Bujak betenkningstid.

I Oslo tingrett ble Davud dømt til sju års fengsel. Bujak ble dømt til tre og et halvt års fengsel, mens Jakobsen ble frikjent for de mest alvorlige tiltalepunktene - og bare fikk fire måneder i fengsel. Hele denne straffen er sonet allerede i form av varetektsfengsling.

Jakobsen ble bare dømt for å ha anskaffet eller oppbevart utstyr for å lage sprengstoff. Davud og Bujak ble også dømt for dette.

For Davud og Bujak skal 606 dagers varetekt trekkes fra soningstiden.

Steinansikter Alle tre mottok dommene med tilnærmet steinansikt. I Davuds øyne kunne man lese sorg, men verken han eller noen av de to andre reagerte utad. Jakobsen, som ble frikjent for terrorplanlegging, uttrykte ingen glede eller jubel for dette i retten.

Davud var iført øreklokker, trolig med en oversettelse av domsopplesningen, og han bar en topi på hodet. Bare Bujak lot seg fotografere i retten.

Davud kom iført en grå hettegenser og han har et fyldig svart skjegg.

Jakobsen, som leste dommen med interesse sammen med sine forsvarere Kjell T. Dahl og Rene Ibsen, var iført en grå genser med glidelås. Han har ikke sittet fengslet, og kom gående av egen vilje et par minutter før domsopplesningen begynte.

Historisk dom Dommen er historisk - ingen er noen gang tidligere blitt dømt for terrorplanlegging i Norge. Dommen kan også sees på som en seier for PST, som har brukt bortimot hele sitt arsenal av overvåkingsmetoder i overvåkingen av spesialt Davud.

I perioder har PST nærmest hatt oversikt over hvert ord og hvert skritt Davud har foretatt seg.

- Det er ingen tvil om at det var Davud som tok initiativ til planlegging av terrorhandlingen, sier tingrettsdommer Oddmund Svarteberg i retten.

Svarteberg sier i retten at dette har bakgrunn også i Davuds egen forklaring. Han har forklart at han planla et bombeangrep mot Kinas ambassade i Oslo.

PST: - Tar dommen til etterretning Aktoratet hadde lagt ned påstand om fem års fengsel for Sawad Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen, mens de ba om 11 års fengsel for Mikael Davud.

For å vurdere spørsmålet om forbund - noe som var sentralt for skyldspørsmålet - har dommeren blant annet sett tilbake på NOKAS-dommen.

Dette fordi retten ikke fant det naturlig å legge seg på linje med danske saker om terrorplanlegging, da de mener lovverket ikke gir de samme rammene som i Norge.

SATT FRI: Terrormistenkte David Jakobsen og advokatene Kjell T. Dahl (t.h) og Rene Ibsen etter at David Jakobsen ble løslatt fra fengsel. I dag ble Jakobsen frifunnet for terrorplanlegging.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SATT FRI: Terrormistenkte David Jakobsen og advokatene Kjell T. Dahl (t.h) og Rene Ibsen etter at David Jakobsen ble løslatt fra fengsel. I dag ble Jakobsen frifunnet for terrorplanlegging. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

De viser derfor NOKAS og andre forberedelsessaker i norsk rett, saker der flere gjerningsmenn har planlagt en handling sammen, for straffeutmålingen.

- PST tar tingrettens domslutning til etterretning, og vil sette oss grundig inn i dommen, skriver PST på Twitter.

Bombe Selv regnet Davud med å bli frifunnet i dag, ifølge en av hans forsvarere, Arild Humlen.

- Han har forklart for retten at han ikke har hatt noen avtale med noen og dermed ikke har inngått terrorforbund. Han sier han heller ikke har planlagt noe anslag mot danske interesser eller institusjoner. Derfor mener han det faktum tiltalen bygger på ikke er tilstrekkelig underbygget av bevis, sa Humlen til Dagbladet i formiddag.

Ifølge Davuds forklaring ble han fraktet fra byen Marshad i Iran til et hemmelig sted med bind for øynene. Her hevder han å ha fått teoriundervisning i rundt to uker, før han fikk øve med ufarlige stoffer på å lage en acetonperoksidbombe - også kjent som «Satans mor».

Han hevdet at han ønsket å ramme kinesiske interesser, etter å ha følt kinesernes undertrykking av uigurene på kroppen helt siden barndommen.

Forskjellige forklaringer følge Davud var hans første mål i 2009 å sprenge den kinesiske ambassaden i Teheran, men at han fikk et så klart nei fra gruppa som hadde gitt ham opplæring at han måtte flykte til Tyrkia.

Målet endte opp med å bli den kinesiske ambassaden i Oslo.

Men Davuds medtiltalte, Shawan Sadek Saeed Bujak, har imidlertid hatt en ganske annen forklaring. Bujak la i retten ikke skjul på hatet mot tegneren Kurt Westergaard.

David Jakobsen har forklart at han bare møtte Davud til noen middager og hjalp ham med noen praktiske ting, men at han etter hvert fattet mistanke om at noe var på gang. Etter at han hadde kjøpt hydrogenperoksid på et apotek i Oslo, kontaktet han PST.
 
Aktoratet satte ingen lit til dette og mener han bare meldte seg til PST for å redde sitt eget skinn.

VANT IKKE FRAM: Advokat Carl Rieber-Mohn (t.h)  og Arild Humlen (t.v.), som forsvarer Mikael Davud. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VANT IKKE FRAM: Advokat Carl Rieber-Mohn (t.h) og Arild Humlen (t.v.), som forsvarer Mikael Davud. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling