Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mikael gikk til angrep på innbruddstyvene med et balltre. Nå risikerer han fengsel

Hevder han handlet i nødverge.

NØDVERGE: Den danske mannen angrep innbruddstyvene med balltre. Nå risikerer han fengsel for grov vold. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 
NØDVERGE: Den danske mannen angrep innbruddstyvene med balltre. Nå risikerer han fengsel for grov vold. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Det er greit å slå en innbruddstyv med balltre for å jage vedkommende ut av ditt eget hjem.»

Det er svaret fra 60 prosent av de spurte i en dansk spørreundersøkelse.

Dette uansett om innbruddstyven er truende eller ikke.

Løp etter

Bakgrunnen for spørreundersøkelsen, er en dokumentar som sendes på dansk TV tirsdag kveld.

Her får man stifte bekjentskap med Mikael Søgaard fra Auning på Djursland som i fjor fikk uønsket besøk i sitt eget hjem.

En natt opplevde han at et kjærestepar brøt seg inn i et varelager som ligger i en forlengelse av boligen hans.

I dokumentaren «Må man slå en tyv» forteller han at han setter etter mannen. I hånda har han et balltre, og han ønsker å foreta en sivil arrest.

- Jeg løper etter ham med balltreet og sier: «Stopp, stopp for satan mann. Kom tilbake, hvor er partneren din?»

Anholdt

Søgaard får tak i mannen, før kvinnen også kommer til. I det påfølgende basketaket pådrar kvinnen seg skader i hodebunnen der hun blør fra flere flenger.

Nøyaktig hva som skjedde, er det fremdeles uenighet om.

Ikke lenge etterpå ankommer politiet også stedet, men i stedet for at innbruddstyvene blir tatt hånd om, er det Søgaard som blir arrestert.

- Jeg trodde at de kom for å ta dem, men i stedet er det jeg som blir anholdt for grov vold, forteller han.

Nå risikerer han å bli dømt til fengsel etter episoden. Selv hevder han at han handlet i nødverge.

Straffeloven

Her i Norge finner vi reglene om nødverge under §18 i straffeloven fra 2005. Her heter det at «en handling som ellers er straffbar blir lovlig når den blir foretatt for å avverge et ulovlig angrep, ikke går lenger enn nødvendig. Handlingen skal ikke åpenbart gå ut over hva som er forsvarlig i forhold til farlighetsgraden av angrepet, eller utover hva slags interesse angrepet krenker og angriperens skyld.»

Erling Johannes Husabø er professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Han peker på den samme paragrafen i straffeloven når det gjelder en handling i nødverge.

- Det må bli foretatt for å avverge et ulovlig angrep, men må ikke gå lenger enn nødvendig, og ikke åpenbart ut over det som er forsvarlig. Det betyr at du skal bruke det mildeste middel som vil være effektivt for å få avverget angrepet, sier han.

Han sier videre at det i tilfellet fra Danmark vil være slik at det er Søgaards eiendomsrett som blir angrepet.

- Også angrep på eiendomsretten vil gjøre visse nødhandlinger berettiget, men det må utvises tilbørlig aktsomhet i forhold til andres liv og helse. En handling som medfører en høy risiko for en annen persons liv, vil være uforsvarlig selv om det skjer i nødverge for å forsvare eiendomsretten, sier Husabø.

Han understreker også at selv om noen har gått for langt i nødverge, kan nettopp det at handlingen skjedde i nødverge være formildende når det kommer til utmåling av straff.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media