Mike Huckabee: - Kanskje det skjedde fordi vi har tatt Gud ut av skolen

Også mer seriøse politikere kaster seg inn i den ekstreme debatten etter skolemassakren i Newtown.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA ble i går rammet av en av de verste skolemassakrene landet har opplevd. 27 personer ble drept av Adam Lanzas kuler, men det var særlig det at flesteparten av ofrene var småbarn helt i starten av sin skolegang som sendte sjokkbølger gjennom USA.

Det gikk heller ikke lang tid før de ytterste fløyene begynte å legge skylda over på hverandre.

Ytterste venstre la skylden på høyrefløyen på grunn av våpenlovgivningene, mens ekstreme på den andre fløyen tok våpenen til forsvar og gikk til angrep på blant annet president Barack Obama og hevdet tidlig at han ville bruke massakren for å få gjennomslag for de holdningene han en gang i tiden hadde om våpenlovgivningen.

Både på sosiale og tradisjonelle medier har de fleste reagert kraftig på disse angrepene. Særlig fikk den Bryan Fischer, talsmann for den ekstreme gruppa American Family Association gjennomgå i går.

- Bør vi være overrasket over at skolene er blitt et åsted for blodbad? Han sa nemlig ifølge Right Wing Watch at massakren skjedde fordi amerikanske skoler ikke lenger omfavner Gud.

Den holdningen er han tydeligvis ikke alene om. Den tidligere Arkansas-guvernøren Mike Huckabee, en republikaner som gjentatte ganger er blitt nevnt som en mulig presidentkandidat, slutter seg til.

Da han på Fox News fikk spørsmål om hvordan Gud kunne la noe slikt skje, kom han med denne uttalelsen.

- Vel, det er et interssant spørsmål. Vi spør oss selv hvorfor det er vold i skolene våre, men vi har systematisk fjernet Gud fra skolevesenet. Bør vi da være så overrasket over at skolene er blitt et åsted for blodbad, når vi har gjort det til et sted der vi ikke lenger snakker om evighet, livet og ansvar?

- Ikke et våpenproblem - At vi ikke bare skal stå til ansvar for politiet, hvis vi blir tatt. Men at en dag, skal vi stå foran Gud for å få dommen. Hvis vi ikke tror på det, frykter vi det heller ikke, sier Huckabee.

Huckabee har ifølge Huffington Post sagt liknende flere ganger i det siste. Nylig trakk han opp liknende linjer da han snakket om kinoskytingen i Aurora.

- Vi har ikke et kriminalitetsproblem, et våpenproblem eller selv ikke et voldsproblem. Det vi har problemer med er synd, sa Huckabee da.

Obamas tårer President Barack Obama var tydelig preget da han talte til nasjonen i går kveld. Flere amerikanske journalister med lang erfaring, blant annet flere av CNNs ansatte, sa på direkten at de aldri hadde sett en president så preget før.

Obama sa også i talen at dette ikke var tiden for å snakke om politikk, men at «vi må komme sammen og ta meningsfulle handlinger for å sørge for at noe slikt ikke skjer igjen».

EVAKUERES: Foreldre og barn blir evakuert fra skolen mens tungt væpnet politi fortsatt jobber med å sikre stedet. Foto: AP Photo / Jessica Hill / NTB Scanpix
EVAKUERES: Foreldre og barn blir evakuert fra skolen mens tungt væpnet politi fortsatt jobber med å sikre stedet. Foto: AP Photo / Jessica Hill / NTB Scanpix Vis mer

Dette er av flere blitt tolket som at han åpner for å endre våpenlovene, blant annet gjeninnføre forbudet mot automatrifler.

- Jeg reagerer som alle andre som en foreldre, med sorg. Dette var vakre barn mellom 5 og 10 år, sa Obama, før han måtte ta en pause for å tørke tårene.

- De hadde hele livene foran seg fødselsdager, bursdager bryllup og egne barn. våre hjerter er knust i dag våre hjerter er knust på vegne av de som overlevde. Det finnes ingen ord som vil lette deres sorg, sa Obama mens tårene rant.

Sterke ord fra Bloomberg New Yorks ordfører Mike Bloomberg, som er en av lederne i foreningen Ordførere mot våpen, mente at Obamas vage uttalelser ikke er nok.

- For hver dag vi venter, blir ytterligere 34 personer drept med skytevåpen. I dag var mange av dem femåringer, sa Bloomberg ifølge Business Insider.

- President Obama sendte sin ektefølte kondolanse til familiene, men landet trenger at han sender et lovforslag til Kongressen. Å be om «meningsfulle handlinger» er ikke nok. Vi må handle umiddelbart, sier Bloomberg.

Koblet Guds vrede til 22. juli Også etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya i fjor var det enkelte som koblet voldshandlingene til Guds vrede. Slike påstander falt blant annet under et måte arrangert av Sarpsborg KrF.

PÅ REKKE: Dette bildet av skoleelevene som på rekke ble ført ut i sikkerhet gikk verden rundt i går. 20 skolebarn ble drept i massakren. Foto: AP Photo / Newtown Bee, Shannon Hicks / NTB Scanpix.
PÅ REKKE: Dette bildet av skoleelevene som på rekke ble ført ut i sikkerhet gikk verden rundt i går. 20 skolebarn ble drept i massakren. Foto: AP Photo / Newtown Bee, Shannon Hicks / NTB Scanpix. Vis mer

- Dette er helt uakseptable koblinger. Det at det skal være en mening bak det som skjedde i sommer blir helt meningsløst. Det var ingen mening bak denne tragedien. Det var meningsløst, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da til Dagbladet.

- Jeg kan godt forstå at slike uttalelser kan såre, men jeg håper mange ser at dette er utenfor det jeg vil kalle en normal tankegang, sa KrF-lederen.

KLEMMER DATTEREN:  En mann holder tett rundt døtrene sine mens de deltar på en minnesmarkering på Saint Rose of Lima-kirka i Newtown timer etter skoleskytingen. Foto: AP Photo / The Journal News, Frank Becerra Jr / NTB Scanpix.
KLEMMER DATTEREN: En mann holder tett rundt døtrene sine mens de deltar på en minnesmarkering på Saint Rose of Lima-kirka i Newtown timer etter skoleskytingen. Foto: AP Photo / The Journal News, Frank Becerra Jr / NTB Scanpix. Vis mer