Opiumsepidemi i USA

Mike Moore tvang tobakksselskapene til det største forliket noensinne. Nå går han til krig mot legemiddelindustrien

Vil saksøke opiumsprodusenter.

NY KRIG: Tidligere justisminister i Mississippi, Mike Moore, gikk til krig mot tobakksindustrien. Nå vil han gå til krig mot legemiddelindustrien. Foto: AP Photo/Rogelio Solis
NY KRIG: Tidligere justisminister i Mississippi, Mike Moore, gikk til krig mot tobakksindustrien. Nå vil han gå til krig mot legemiddelindustrien. Foto: AP Photo/Rogelio Solis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Da Mike Moore var justisminister for den amerikanske delstaten Mississippi på 1990-tallet, ledet han søksmålet fra 50 delstater mot tobakksindustrien for å ha villedet offentligheten om skadevirkningene av sine produkter.

Det førte i 1998 til det største sivile forliket i amerikansk historie på 246 milliarder dollar (om lag 1968 milliarder kroner).

Nå leder han an i en krig mot de delene av legemiddelindustrien som produserer medikamenter som inneholder opiater i et forsøk på å bremse den voldsomme opiumsepidemien som har rammet USA.

Personlig krig

Det er en personlig krig for ham.

- Jeg har hatt mange ulike familiemedlemmer og venner som har overdoset. Og mange jeg kjenner har dødd. Når mellom 35.000 og 50.000 mennesker har dødd hvert år de siste åra, kjenner etter hvert alle noen som har dødd, sier Moore til National Public Radio (NPR).

Nå vil han ha delstatene til å saksøke legemiddelindustrien slik de saksøkte tobakksindustrien.

- 150 personer dør av opiumsoverdoser hver dag. Jeg prøver å rette landets oppmerksomhet mot problemet og gjøre noe med det, sier Moore.

Han mener selskapene som produserer avhengighetsskapende smertestillende medikamenter som inneholder opiater, ikke kan skjule seg bak at de er godkjent av myndighetene.

- Løgn

- Det de gjorde var å lyve om hvor avhengighetsskapende disse medikamentene er, akkurat slik tobakksindustrien gjorde, sier Moore til NPR.

Til CBS News sier Moore at legemiddelindustrien la fram en undersøkelse som viste at mindre enn én prosent av folk som tar opiater, blir avhengige dersom det skjer under tilsyn fra lege.

- Det viste seg å være en stor løgn. De villedet den amerikanske offentligheten. De villedet legene i dette landet. Og ærlig talt tror jeg de villedet FDA (Food and Drug Administration journ.anm.), sier Moore til TV-kanalen.

Samtidig påpeker han at det ikke bare er legemiddelindustrien som har skylda for opiumsepidemien.

INNGIKK FORLIK: Toppsjefene for fem av de største tobakksselskapene vitner i Kongressen etter at de i 1998 inngikk tidenes største sivile forlik. Fra venstre, Laurence Tisch i Lowes Corporation, Geoggey Bible i Philip Morris, Vincent Gierer i UST, Steven Goldstone i RJR Nabisco og Nicholas Brooks i Brown and Williamson. Foto: REUTERS/Ken Cedeno/File Photo
INNGIKK FORLIK: Toppsjefene for fem av de største tobakksselskapene vitner i Kongressen etter at de i 1998 inngikk tidenes største sivile forlik. Fra venstre, Laurence Tisch i Lowes Corporation, Geoggey Bible i Philip Morris, Vincent Gierer i UST, Steven Goldstone i RJR Nabisco og Nicholas Brooks i Brown and Williamson. Foto: REUTERS/Ken Cedeno/File Photo Vis mer

- Mange skyldige

- Du kan skylde på myndighetene. Sov de da de dette skjedde? Du kan skylde på noen leger og hevde at de var mer opptatt av å gjøre pasientene fornøyde enn å holde igjen på disse reseptene. Du kan skylde på distributørene som ikke stoppet de mystiske pakkene. Men jeg tror du må legge noe av skylda på legemiddelprodusentene, og på farmasøytene og apotekene, sier Moore til NPR.

Han forteller om da han gikk til angrep mot den mektige tobakksindustrien.

- Alle trodde jeg var blitt gal fordi ingen hadde vunnet over dem i det hele tatt. Men vi hadde et rettferdig formål, sier Moore til CBS News.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer