Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps USA

Mike Pence «fører krig» mot abortforkjemperne. Ved hjelp av «Kristoffer Joner-metoden» har de tatt innersvingen på ham

50 000 postkort er mye. 

50 000 POSTKORT: En meget vellykket kampanje for å skaffe penger til Planned Parenthood i USA sørger også for at påtroppende visepresident Mike Pence har fått 50 000 postkort i postkassa. Foto: Nick Thomas/The Blade AP
50 000 POSTKORT: En meget vellykket kampanje for å skaffe penger til Planned Parenthood i USA sørger også for at påtroppende visepresident Mike Pence har fått 50 000 postkort i postkassa. Foto: Nick Thomas/The Blade AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens NOAS i Norge sender takkekort til Sylvi Listhaug for hver eneste donasjon støttegruppen for rettshjelp til innvandrere får, opplever Planned Parenthood i USA også en voldsom økning i donasjoner de siste dagene.

Gruppen kjemper som kjent for kvinners rett til å bestemme over egen kropp, og har fått over 200 000 pengegaver siden Donald Trump vant valget 8. november.

Mer enn 50 000 av disse donasjonene er signert en viss Mike Pence: Trumps abortkritiske visepresident.

Pengegavene er en del av en storstilt kampanje for å støtte Planned Parenthood, som den dypt religiøse Pence lenge har ønsket å strupe bevilgningene til, skriver People Magazine.

Pence og Listhaug

FRYKTER TRUMP: Modell og skuespiller, Emily Ratajkowski, har lenge kjempet for kvinners rettigheter. Et lettkledd bilde fra Instagram-profilen hennes blir tolket som et svar på Trumps eventuelle angrep på disse rettighetene. Video: Planned Parenthood Vis mer

Det var i etterkant av Trumps valgseier at ideen om å donere penger til Planned Parenthood signert Mike Pence fikk grobunn gjennom sosiale medier. Pence har viet mye tid i sin politiske karriere til å snakke om abortsaken, og har blant annet sagt at han «lengter etter den dagen» der den berømte Roe vs. Wade-dommen ikke lenger har rettslig kraft. Roe vs. Wade er høyesterettssaken fra 1973 som i praksis tillot abort i USA.

People Magazine skriver at kvinner som støtter abortsaken nå frykter Pence vil bruke sin posisjon i Det hvite hus til å forsøke på nytt. Politico har sågar skrevet at Pence driver «en krig mot Planned Parenthood».

I likhet med måten Sylvi Listhaug får et takkebrev i posten for hver donasjon NOAS har fått i etterkant av Kristoffer Joners mye omtalte innlegg på Facebook, får også Mike Pence sitt kontor i delstatshovedstaden Indianapolis et takkekort hver gang noen gir penger til Planned Parenthood i hans navn. Bare de siste seks dagene gruppen fått 30 000 antall donasjoner signert Mike Pence, skriver People.

- Kommer til å være etter dem

People Magazine skriver at kvinner som støtter abortsaken nå frykter Pence vil bruke sin posisjon i Det hvite hus til å forsøke på nytt. Politico har sågar skrevet at Pence driver «en krig mot Planned Parenthood».

- Hvis Planned Parenthood ønsker å gi rådgivning og HIV-tester, burde de stoppe å skaffe folk aborter. Så lenge de ønsker å gjøre det, kommer jeg til å være etter dem, sa Pence til nevnte Politico i 2011.

Som kongressmann i 2007 utarbeidet Pence et lovforslag som skulle strupe finansieringen av Planned Parenthood. Lovforslaget ble ikke vedtatt.

Trump til kamp

På sosiale medier har mange også delt oppskriften til hvordan en kan donere penger til Planned Parenthood i Mike Pence sitt navn.

I intervju med «60 Minutes» like etter valgsensasjonen var et faktum, fastholdt Donald Trump at han vil ta opp kampen mot legalisert abort i USA mens han bor i 1600 Pennsylvania Avenue. Intervjuet er fra 13. november, altså bare fem dager etter valget, og Trump fastholdt da at han vil forsøke å omvende Roe vs. Wade-dommen gjennom utnevnelse av konservative dommere.

GÅR RETT UT I VEIEN: Chile er et av seks land som fremdeles ikke har legalisert abort. Med flere kampanjevideoer ønsker organisasjonen MILES å vise hvilke metoder chilenske kvinner må ty til for å avslutte et svangerskap. Video: Miles Chile Vis mer

I mars i år sa Trump at hans ståsted i abortsaken var at kvinner som tok abort måtte vente seg «en eller annen form for straff», skriver Refinery29.

Bråk i Norge

Tilbake i Norge har innlegget til Kristoffer Joner spredt seg lynraskt på nettet, og var tirsdag ettermiddag delt nær 50 000 ganger og likt av 87 000 personer. Så langt har NOAS mottatt 3,2 millioner kroner via 32 000 donasjoner . Minst 12 mennesker har bedt om pengene tilbake etter det ble kjent at Joners innlegg var et regissert stunt.

NOAS-leder Ann-Margit Austenå sier likevel at hun ikke kan forstå de sterke reaksjonene mange har ytret etter blant annet Dagbladet kunne meddele at reklamebyrået ANORAK hadde bistått Joner i prosessen.

- Dette er ikke en skjult reklamekampanje, dette er en ektefølt ytring fra Joners side. Det er han selv som har skrevet budskapet og opprettet Facebook-profilen, men vi har lest over for å sikre at han ikke skriver noe feil om vårt arbeid. Han er helt åpen i innlegget om at han har hatt dialog med oss før han postet det, fortalte Austenå til NTB tirsdag ettermiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling