HARDTSLÅENDE DUEVENN:  Mike Tyson har aldri sviktet sine barndomsvenner brevduene. Her fra et reklameopptak for motekongen Versace i 1998. Foto: Michael Brennan, Corbis/NTB Scanpix.
HARDTSLÅENDE DUEVENN: Mike Tyson har aldri sviktet sine barndomsvenner brevduene. Her fra et reklameopptak for motekongen Versace i 1998. Foto: Michael Brennan, Corbis/NTB Scanpix.Vis mer

Mike Tyson kjøpte duer fra Roy (62) i Radøy for 140 000 kroner

Bokselegendens norske fuglevenn: - Kona skulle ha visst hvor mye jeg betalte for dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mike Tyson (49) er kjent som klodens mest hardtslående mann og kanskje den aller største profilen uansett sport siden 1980-tallet.

Tungvektslegenden har tjent nest mest penger av alle boksere gjennom tidene - les milliarder.

Og han har sannsynligvis brukt mest, med hjelp av promotor Don King og andre «gode» venner.

 MIKE TYSONS NORSKE DUEVENN:  Roy Bø håper hans sjeldne duer får innreisetillatelse til USA. Foto: Erling Kristiansen, Strilen.
MIKE TYSONS NORSKE DUEVENN: Roy Bø håper hans sjeldne duer får innreisetillatelse til USA. Foto: Erling Kristiansen, Strilen. Vis mer

Men noen millioner dollar er det igjen. Og knockout-kongen, som nå tar det ganske rolig i sitt nye hjem i Las Vegas, har aldri glemt sine barndomsvenner brevduene fra sin tøffe oppvekst i New Yorks bakgater.

Nå har Tyson ansatt to brødre, på fagspråket ironisk nok slagpassere, til den daglige pleien av sine flygende venner.

På denne Youtube-videoen kan du se og høre Tyson sammen med duene.

- Ikke noe drit til Tyson
Og nå venter bokselegenden og duevennen på å foredle flokken sin med tre «superduer» fra Radøy i Nordhordland - en hann og to hunnfugler.

 1996:  Mike Tyson (til høyre) ha fått  in  en sviende høyre mot tidligere mester Frrank Bruno under en WBC-tittelkamp i Las Vegas. Foto: Sean Dempsey, Press Associaton/NTB Scanpix.
1996: Mike Tyson (til høyre) ha fått in en sviende høyre mot tidligere mester Frrank Bruno under en WBC-tittelkamp i Las Vegas. Foto: Sean Dempsey, Press Associaton/NTB Scanpix. Vis mer

Avtalt pris er 5 000 euro pr. fugl - 140 00 kroner totalt.

- Ja, jeg våger ikke å selge noe drit til han, sier lærer, lokalpolitiker og ikke minst dueoppdretter og Tyson-kollega Roy Bø (62) til lokalavisa Strilen, som først omtaler den spektakulære duehandelen på tvers av Atlanterhavet.

Dersom alle formaliteter går i orden, skal de tre duene slippe å fly på egne vinger fra Radøy til Las Vegas. Det blir med rutefly fra Amsterdam.

 MARS 2016:  Mike Tyson og datteren Milan Tyson (13) på tenniskamp i Indian Wells, California mellom hjemmefavoritt Serena Williams og Julia Putintseva fra Kazakhstan. Foto: Cal Sport Media/NTB Scanpix.
MARS 2016: Mike Tyson og datteren Milan Tyson (13) på tenniskamp i Indian Wells, California mellom hjemmefavoritt Serena Williams og Julia Putintseva fra Kazakhstan. Foto: Cal Sport Media/NTB Scanpix. Vis mer

- Men, det blir om amerikanske grensemyndigheter og Mattilsynet vil. Det er like strengt å få inn fugler til USA fra Europa som det er å få inn dyr til Australia. For de som kjenner til det, sier den erfarne duemannen fra Radøy når han utdyper prosessen for Dagbladet.

Mike Tysons duesjef har oversendt de amerikanske importkravene, og neste runde blir å teste fuglene for alt mulig og få de nødvendige helsesertifikatene fra Mattilsynet.

Men først Roy Bøs kortversjon om hvordan han og Mike Tyson er blitt handelspartnere. For dueelskere har de alltid vært hver for seg.

Hadde lest stamtavle
- I slutten av mars hvert år er det en stor fagmesse for sport, avl og alt som rører seg i brevdue-verdenen. Der møtes folk fra overalt, og der var en dansk samarbeodspartner og jeg sammen med blant andre Mike Tysons slagpasser, altså duepasser. Og han hadde lest stamtavlen på noen av mine duer. Dette er mye større ute i verden enn nordmenn flest vet om, forklarer Bø.

Og forteller samtidig hvordan han kom borti de ettertraktede fuglene:

- Hjemme her i Radøy driver jeg med såkalte kortdistanseduer, som blir sluppet løs inntil 400 kilometer unna og finner hjem. De mest ettertraktede fuglene ble oppdrettet av brødrene Jansen i Nederland, som døde for noen år siden. Jeg sikret meg noen av avlsduene derfra. Nå har jeg fått så mange nye Jansen-duer at jeg godt kan selge de tre originale som er igjen. De er de Mike Tyson og hans mann vil ha. Og der vil de få det bra.

- Ikke dyrt
- Nesten 50 000 kroner pr. due - er det rekordpris ?

- Nei, nei. På nettforum for brevduehandel for det stadig vekk tilbud og etterspørsel etter fugler til seksifrede norske beløp.

- Hvordan ble du enig med Mike Tyson om pris ?

- Hans mann foreslo 5 000 euro pr. stk. Og det var greit for meg. Kona skulle ha visst hvor mye jeg betalte for dem sånn rundt 2009 !

- Altså mer ?

- Nei, nei ! Men det kommer ikke noe tall her.

- Som å slippe sauene til ulven
Og Roy Bø forklarer hvorfor han ikke har så mange kolleger av brevdueoppdrettere i Norge lenger:

- Det har blitt håpløst etter fredning av diverse av diverse rovfugler. Å slippe ut duene blir som å sende sauer rett ut til ulven.

Derfor har han flyttet en større del av duevirksomheten sin til en kollega ved Fredrikshavn på nordspissen av Danmark. Det er en annen type, såkalte langdistanseduer.

- Vi kjører dem for eksempel til Munchen sør i Tyskland og slipper dem ut gjerne klokka 17 en fredag. Da er de hjemme i Fredrikshavn, 1.080 kilometer lenger nord  før klokka 17 påfølgende lørdag. Og da har de hvilt noen timer i mørket.

I stående etter Tyson
Sier dueoppretteren fra Nordhordland, som er godt gående etter første runde med Mike Tyson.

Så spørs det på Mattilsynet i runde to.

ps. Noen nøkkeldata om Mike Tyson:

• Verdens yngste tungvektsmester i boksoing - 20 år gammel.

• Første tungvektsmester i alle de tre store forbundene samtidig.

• Den legendariske tittelkampen i 1997: da Tyson bet øreflippen av Evander Holyfield.

• Den eneste bokseren i historien som har tjent mer penger enn Mike Tyson (i den grad det finnes offisielle tall fra proffboksingens verden): Oscar de la Hoya.

 TYSON NESTE:  De dyrebare duene fra Radøy venter på helsesertifikat for å flytte til Las vegas. Foto: Privat.
TYSON NESTE: De dyrebare duene fra Radøy venter på helsesertifikat for å flytte til Las vegas. Foto: Privat. Vis mer