GRUPPEBILDE: Mikhail Botsjkarev poserte på et gruppebilde sammen med resten av deltakerne på seminaret som foregikk på Stortinget. Dagen etter ble han pågrepet på Gardermoen, siktet for spionasje. Foto: Stortinget
GRUPPEBILDE: Mikhail Botsjkarev poserte på et gruppebilde sammen med resten av deltakerne på seminaret som foregikk på Stortinget. Dagen etter ble han pågrepet på Gardermoen, siktet for spionasje. Foto: StortingetVis mer

Spionsiktelsen:

Mikhail Botsjkarev siktet for spionasje. Stortingsdirektøren åpnet selv seminaret

Botsjkarev (51) er avbildet sammen med Stortingets mangeårige IT-sjef og andre informasjonstopper. Nå skal Stortinget gjennomgå egne rutiner.

Russiske Mikhail Botsjkarev (51) er siktet for spionasje i Norge og ble lørdag varetektsfengslet i to uker.

Mandag ettermiddag navnga russisk UD mannen i en pressemelding der de uttalte at pågripelsen kan få konsekvenser for Norge, og at de mener beskyldningene er feilaktige.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) jobber på spreng for å bringe på det rene hvorvidt Botsjkarev faktisk er en spion, eller bare en mann som oppførte seg «merkelig» under det internasjonale seminaret han deltok i på Stortinget.

På et bilde fra seminaret tatt foran Stortinget på torsdag står Botsjkarev og smiler sammen med de 78 andre deltakerne fra til sammen 34 land. Til stede på seminaret var informasjons- og IT-ansatte fra parlamenter over hele Europa.

51-åringen, som er ansatt som IT-rådgiver i det russiske parlamentet, nekter for å ha spionert under digitaliseringsseminaret i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD).

- Iverksatte umiddelbart

Denne uka jobber også Stortinget for fullt med sine sikkerhetsrutiner. I dag ble det kjent at printerne i lokalene ble stengt og ikke får brukes. Dette er ett av flere tiltak Stortinget har gjennomført siden fredag.

ÅPNET KONFERANSE: Stortingsdirektør Marianne Andreassen åpnet selv seminaret i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon. Flere av hennes ansatte var også til stede, og varslet om den spionsiktede russerens «mistenkelige atferd». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÅPNET KONFERANSE: Stortingsdirektør Marianne Andreassen åpnet selv seminaret i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon. Flere av hennes ansatte var også til stede, og varslet om den spionsiktede russerens «mistenkelige atferd». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi ble kjent med hendelsen før helga. Det ble umiddelbart iverksatt forebyggende tiltak, og det er riktig at gjennomgang av printere er ett av tiltakene. Jeg vil ikke kommentere ytterligere tiltak av sikkerhetsmessige årsaker, sier Stortingsdirektør Marianne Andreassen til Dagbladet.

- Er det blitt gjort undersøkelser og tiltak gjennom helga?

- Som sagt ble vi kjent med hendelsen før helga, og iverksatte forebyggende arbeid som fortsatt pågår, sier hun.

Hun ønsker ikke å svare konkret på om det er blitt gjort fysiske undersøkelser av stortingslokalene, om ansatte er avhørt av PST eller om det er sikret overvåkningsbilder fra lokalene.

PRINTERNEKT: Folk på Stortinget fikk i dag ikke bruke printerne i lokalene. Lappen er signert Frode Rein i Stortingets IT-avdeling. Han var selv på samme seminar som den spionsiktede russeren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PRINTERNEKT: Folk på Stortinget fikk i dag ikke bruke printerne i lokalene. Lappen er signert Frode Rein i Stortingets IT-avdeling. Han var selv på samme seminar som den spionsiktede russeren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Gjennomgår regelverk

- Ber dere ansatte eller representanter om å ta ekstra forholdsregler nå?

- Stortinget har gode rutiner både når det gjelder regler og holdninger, også knyttet til besøk og seminarer. Hendelsen fører til at vi nå vil gå gjennom vårt regelverk og våre rutiner for besøk og seminarer, sier Andreassen, som beskriver regelverket som godt.

Hun vil ikke gå inn på om de har opplevd liknende episoder på Stortinget før.

- Fra tid til annen oppstår det sikkerhetshendelser. Jeg vil ikke gå konkret inn på disse, sier hun.

- Dagbladet har fått opplyst «at russeren nærmest limte seg fast på folk som hadde forskjellige adgangstegn» og at han var opptatt av å komme seg inn på forskjellige områder. Hva kan dere si om den mistenkelige atferden?

- Det kan vi ikke kommentere, av hensyn til etterforskningen, sier hun.

Åpnet selv konferansen

- Hvor mange nordmenn deltok på seminaret, og hvor er disse ansatt?

- Det var flere fra Stortingets administrasjon som deltok på seminaret. Flere av disse var fra og til. Jeg åpnet konferansen, sier Andreassen.

- La du selv merke til denne russeren?

- Det vil jeg ikke kommentere av hensyn til etterforskningen, sier hun.

På et gruppebilde fra konferansen er den Botsjkaren og et titall andre deltakere avbildet. Like ved ham står Stortingets mangeårige IT-sjef og seksjonsleder i IT-avdelingen, Frode Rein.

- Det er et gruppebilde fra konferansen. Slike bilder tas normalt ved slike konferanser og det er tilfeldig hvor folk er plassert, sier hun.

- Vi bidrar nå inn i etterforskningen som er i regi av PST.

Det er ikke klart om det innføres nye rutiner eller regler umiddelbart på Stortinget.

- Balansen mellom åpenhet og sikkerhet er alltid en tematikk. Vi vil som sagt gå gjennom vårt regelverk og våre rutiner ved seminarer og besøk, sier hun.

Avhør og beslag

- Vi er i en innledende fase av etterforskningen, utover det har vi ingen kommentarer til saken, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagbladet.

En innledende fase betyr at etterforskerne nå samler inn all informasjon. Vitner avhøres, og tekniske spor sikres. Ved siden av de elektroniske mediene Botsjkarev hadde på seg da han ble arrestert fredag kveld, forsøker spionjegerne i sikkerhetspolitiet å få klarlagt om mannen kan ha brukt andre elektroniske medier på Stortinget.

Etterforskerne vil også avhøre ansatte på Stortinget, og deltakere på det interparlamentariske seminaret, om hva de kan ha sett av mistenkelig oppførsel av den 51 år gamle russiske statsborgeren. Det er ikke ventet at PST før om flere dager kan fastslå om det er hold i spionmistankene mot 51-åringen.