Mikhail Gorbatsjov er død

Den siste lederen av Sovjetunionen ble 91 år gammel.

FORAKT: Sovjetunionens siste leder Mikhail Garbatsjov (91) er død. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sovjetunionens siste kommunistiske generalsekretær, Mikhail Gorbatsjov (91), er død.

- I kveld, etter alvorlig og lengre tids sykdom, gikk Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov bort, skriver Det sentralkliniske sykehuset i Moskva i en uttalelse tirsdag.

Uttalelsen, fra det som regnes å være det beste sykehuset i Russland, er gjengitt av flere medier, inkludert RIA Novosti og Tass.

Russlands president Vladimir Putin kondolerer på det dypeste etter Mikhail Gorbatsjov bortgang.

Det sier Putins talsmann til nyhetsbyrået Interfax, ifølge Reuters.

Gorbatsjov skal gravlegges ved siden av sin avdøde kone Raisa på Novodevitsjij gravplass i Moskva, bekrefter Gorbatsjov-fondet overfor RIA Novosti.

GALLAMIDDAG PÅ SLOTTET: Mikhail Gorbatsjov, Raisa Gorbatsjov, dronning Sonja og kong Harald i 1991. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
GALLAMIDDAG PÅ SLOTTET: Mikhail Gorbatsjov, Raisa Gorbatsjov, dronning Sonja og kong Harald i 1991. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Gorbatsjov er utdannet jurist fra Moskvas statsuniversitetet i Moskva. Han var generalsekretær i det kommunistiske partiet, før han ble president fra 1990 til 1991 - Sovjetunionens første og eneste.

Lederstilen hans var mer åpen enn russerne noensinne hadde opplevd, og han forhandlet fram flere sentrale nedrustningsavtaler med USA for å få slutt på det kostbare våpenkappløpet. Han markerte seg også som en kritiker av Putin-regimets totalitære og udemokratiske sider.

IKONISK: Et ikonisk bilde fra 1987 der Gorbatsjov og Øst-Trysklands stats- og komminustpartileder, Erich Honecker, kysser i Berlin. Foto: AP / NTB
IKONISK: Et ikonisk bilde fra 1987 der Gorbatsjov og Øst-Trysklands stats- og komminustpartileder, Erich Honecker, kysser i Berlin. Foto: AP / NTB Vis mer

Han vil særlig bli husket for å ha innført reformene glasnost og perestrojka (åpenhet og oppbygning, journ.anm.) som bidro til Sovjetunionens oppløsning og avslutning av den kalde krigen - noe den russiske presidenten Vladimir Putin har omtalt som «den største geopolitiske katastrofe i det 20. århundret».

- Jeg startet disse reformene og mine mål var frihet og demokrati, uten blodsutgytelse, slik at folket skulle slutte å være en flokk ledet av en gjeter. De skulle bli borgere, har Gorbatsjov seinere uttalt, ifølge CNN.

I 1990 ble han tildelt Nobels fredspris for rollen han spilte under avviklingen av den kalde krigen.

SAMARBEID: Gorbatsjov signerte flere avtaler med USA da han var leder for Sovjetunionen. Her avbildet sammen med USAs tidligere president, Rondald Reagan, i 1987. Foto: Doug Mills / AP / NTB
SAMARBEID: Gorbatsjov signerte flere avtaler med USA da han var leder for Sovjetunionen. Her avbildet sammen med USAs tidligere president, Rondald Reagan, i 1987. Foto: Doug Mills / AP / NTB Vis mer

- Mikhail Gorbatsjov gjorde mye for å få slutt på den kalde krigen. Han vil huskes for sin drøm og oppriktige ønske om å forandre verden, sier Vladimir Sjevtsjenko, tidligere rådgiver for både Gorbatsjov, Boris Jeltsin, Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev.

91-åringen var høyt ansett internasjonalt og vil bli huset som fredsprisvnneren som fikk slutt på den kalde krigen, men var ikke særlig populær i Russland.

- En av de tre største

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) hyller avdøde Mikhail Gorbatsjov på Facebook.

- Selv om det nåværende Putin-styret i Russland dessverre tar oss i helt gal retning, vil Gorbatsjovs bidrag til en mer integrert verden og et bedre forhold mellom øst og vest for alltid ha betydd uendelig mye for millioner av mennesker, skriver Solberg.

Hans-Wilhelm Steinfeld, historiker, journalist og forfatter og som i 18 år har vært NRKs utenrikskorrespondent til Moskva deler også store ord.

- For meg var han en av de tre største politikerne i det 20.århundret, og står ved siden Winston Churchill og WillyBrandt, sier

- Han ga russerne evne til å uttrykke seg fritt gjennom glasnost, slår historikeren fast og fortsetter:

- Resultatet av hans politikk er uforglemmelig, og hundre millioner østeuropeere slapp løs fra det sovjetiske diktaturet etter 1989.

Berlinmuren falt 9. november 1989. I 1990 ble Øst- og Vest-Tyskland slått sammen igjen.

- Han fikk Nobelprisen i 1990 fordi han lot Berlinmuren falle og Tyskland samles. Det Gorbatsjov slapp fram var den mest positive forandring i europeisk virkelighet siden Adolf Hitler ble slått i 1945, sier Steinfeld.

Steinfeld forteller at i sin nest siste bok, «Jeg forblir optimist», slo Mikhail Gorbatsjov fast at under Putin har den russiske stat degradert og samfunnet er demoralisert.

- Han er et godt eksempel i dagens Russland på at ingen blir profet i eget land.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer